Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниВ Афганістані таліби побили журналістку й примусили записати відео із запереченням нападу

На жінку напали, бо вона «сиділа вдома, незважаючи на їхні попередження»

В Афганістані таліби напали на афганську журналістку, співробітницю незалежного мовника Radio Dost Селгай Есас, а потім змусили її записати відеозвернення із запереченням побиття. Про це повідомив Комітет захисту журналістів (КЗЖ).

20 липня кілька озброєних чоловіків підійшли до Есас, коли вона йшла додому. Чоловіки представилися членами Талібану й вистрілили в повітря, через що журналістка упустила телефон. Коли вона хотіла його підняти, один із чоловіків вдарив її по потилиці важким предметом, імовірно, пістолетом. Перед тим, як вона впала, Селгай почула, як один із чоловіків сказав, що на неї напали через те, що вона не «сиділа вдома, незважаючи на їхні попередження».

Коли журналістка втратила свідомість, місцеві відвезли її до лікарні. Селгай мала синці на спині, головний біль і запаморочення. Вона додала, що в неї не вкрали жодних речей, і вважає, що напад був помстою за її роботу журналісткою.

Після нападу Есас записала аудіоповідомлення з описом інциденту й поділилася ним із друзями. Згодом запис поширився в соцмережах. Тоді таліби затримали батька й дядька Есас і прийшли в її дім, запитуючи, чому вона образила групу й поставила під сумнів їхній авторитет. Під тиском талібів і родичів Есас записала відеозвернення за сценарієм талібів, де заперечувала їхній напад. Тільки тоді вони звільнили її батька й дядька. Але Есас і її родина продовжували отримувати погрози, що спонукало їх переховуватися.

24 липня контрольоване талібами інформаційне агентство Bakhtar опублікувало її відеозвернення й заявило, що напад на Есас стався через особистий конфлікт.

Журналістка розповіла, що неодноразово отримувала погрози, через що змінювала місце роботи. Вона поділилася, що боїться за своє життя. Напад на Есас є першим фізичним нападом на журналістку після захоплення влади Талібаном, який задокументував КЗЖ.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.