Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Новини«Ніхто не хоче крові». Світлана Алексієвич закликала Лукашенка піти з посади

І підтримала протестувальників

Білоруська письменниця та лауреатка Нобелівської премії з літератури Світлана Алексієвич закликала чинного президента Білорусі Олександра Лукашенка піти з посади.

«Я хотіла б сказати те ж, що красиво сказала журналіст Світлана Калінкіна: «Іди красиво!» Але вже не вийде, уже кров [пролилася]. Іди, поки не пізно, поки ти кинув народ у жахливу безодню, в безодню громадянської війни! Іди! Ніхто не хоче Майдану, ніхто не хоче крові. Тільки ти хочеш влади. І це твоє бажання влади вимагає крові», − сказала вона в інтерв’ю «Радіо Свобода».

Письменниця також подякувала протестувальникам за те, що вони виходять на мітинги.

«Я їм вдячна за те, що вони зберегли нашу гідність. Я просто закохалася у свій народ за останні кілька тижнів. Це зовсім інші люди, у цих людях зовсім інша сила. Раніше в мене було певне розчарування − тепер немає. Я просто хочу сказати, що нам треба бути більш організованим і що боротьба знайде й лідерів. А то все вирішили, що ці дівчата [самі] все зроблять. І дуже погано, що навколо них не було команди», − додала Алексієвич.

За її словами, головна опонентка й кандидатка на пост президента Світлана Тихановська «зробила свою справу» й стала символом прагнення до змін, самопожертви для народу та свого чоловіка.

«Врешті-решт людина не всесильна. Вона зробила, що могла. Нічого поганого про неї сказати не можу. Тепер уже нехай чоловіки вийдуть на перший план. Ось уже Комітет національного порятунку, повинна вже зібратися еліта, суспільство повинно вступити в боротьбу, а не тільки три ці маленькі жінки. Усі троє прекрасні, кожна по-своєму: і Вероніка Цепкало, і Марія Колеснікова, і Світлана Тихановська», − підкреслила письменниця.

ЩО ВІДБУВАЄТЬСЯ В БІЛОРУСІ:

За результатами голосування на президентських виборах укотре переміг чинний президент Білорусі Олександр Лукашенко. Штаб Тихановської не визнав результатів виборів.

Після виборів у країні почалися протести, які переросли в сутички: правоохоронці почали застосовувати силу проти протестувальників. Під час протестів померло як мінімум двоє мітингувальників.

На лікуванні перебувають близько 200 людей, за даними білоруського міністерства охорони здоров’я. За три дні протестів затримали близько 5 тисяч людей, а з багатьма протестувальниками немає зв’язку. Правоохоронці застосовують світло-шумові гранати, сльозогінний газ і гумові кулі, протестувальників б’ють кийками.

Пізніше влада вивезла Тихановську з країни до Литви в результаті компромісу, щоб випустити ув’язнену Марію Мороз − керівницю штабу Тихановської. Діти кандидатки також перебувають за кордоном.

Обкладинка: Sergento / Wikipedia

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.