Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Новини«Погрожували смертю»: звільнені з мінського ізолятора жінки про побиття й погрози зґвалтування

Що відбувається з мітингувальниками в Білорусі

У Мінську в ніч на 14 серпня почали випускати жінок з ізолятора на вулиці Окрестіна. Жінки виходили в сльозах і розповідали про побиття та погрози зґвалтування.

Попереджаємо: у тексті є детальний опис насильства.

Серед жінок, яких помістили до ізолятора, також були медпрацівниці. Напередодні вони вийшли на вулиці, щоб надавати допомогу постраждалим мітингувальникам.

За словами однієї з медпрацівниць, їхню машину зупинив спецназ, поставив усіх на коліна й привіз до ізолятора без пояснень. Вона додала, що в камері, розрахованій на чотири людини, помістили 50 людей: деякі люди стояли, бо не могли сісти.

«Першу добу ми стояли на вулиці, у дворі для прогулянок. Тут нас не годували, води не давали. Першу воду дали через 15 годин, яку ми вимагали зі скандалом та істерикою. Туалет − дірка від люка просто під камерою. Усі все бачили. Охоронці ходили та знущалися з нас, казали, що ми не отримаємо ніякої медичної допомоги, а вони просто кинуть у нас гранату, і на цьому все завершиться», − розповіла медпрацівниця.

Жінка додала, що її не били, але над іншими дівчатами знущалися й били.

Інша дівчина розповіла, що всі стояли попри стіну з руками за спиною. «Тут ще не сильно знущаються, а в РВВС (райвідділ внутрішніх справ − ред.) били конкретно, у тому бусі ОМОНівців десятеро мене били, дубинками били, погрожували смертю, знімали штани з мене. Сказали по колу пустимо, в**бемо так, що мама рідна не впізнає», − розповіла вона.

«Сказали: «Ви бидло тупе, ви всі чмошніки, куди ви всі виходите, ви хто такі тупі». Мене обзивали твариною, і так ставилися. Обіцяли десять років, за що? Кричали, що я терористка», − додала вона.

Ще одна жінка розповіла, що її разом з 60 жінками помістили на подвір’ї для прогулянок, тому що «не знайшлося іншої камери».

«Холод був диким, ми просто притискалися одна до одної. Ми питали: «Ви взагалі розумієте, що ви робите? Тут стільки жінок молодих, яким ще народжувати». Але нікого нічого не хвилювало, ми провели там вісім годин», − сказала вона.

Жінка додала, що хлопців «били по-страшному, жорстко, по-звірськи».

«Хлопців колотили так, що вони бідні кричали, тут без сліз та істерики неможливо було це все чути. Били на вулицях, били в камерах. У РУВС у спортзалі молоденьких хлопців лупили так, що здавалося: зараз ця дитина, йому 20−25 років, просто знепритомніє, помре. Там було море крові, спортзал був залитий кров’ю», − розповіла вона про пережиті дві ночі в ізоляторі.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.