Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниСуд заборонив розповсюдження книги Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса»

Рішення не розповсюджується на екземпляри, які вже є в бібліотеках

19 жовтня Дарницький районний суд оголосив рішення про заборону розповсюдження накладу книги Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса», повідомляє Суспільне.

Суд визнав, що в деяких фрагментах книги є фрази, які можуть порушувати честь і гідність Віктора Медведчука. Рішення не розповсюджується на екземпляри, які вже є в бібліотеках чи власності людей. Також представниця видавництва Vivat Катерина Аврамчук у коментарі The Village повідомила: «За лічені хвилини наклад розкупили – 20 тисяч штук загалом (19 900, якщо бути точними)».

У коментарі «Суспільному», адвокат Вахтанга Кіпіані В’ячеслав Якубенко розповів, що суд частково задовольнив позов колишнього адвоката Василя Стуса. Так, з дев’яти фрагментів, які, на думку Медведчука, порушували його гідність, лише три визнали недостовірними. Ще у трьох заборонили використовувати ім’я політика як персонажа твору без його згоди.

Нагадаємо, усе почалось у 2019 році, коли видавництво Vivat надрукувало книгу Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса» про судовий процес над українським поетом і дисидентом. Книга майже повністю складається із документів, які стали доступні з відкриттям архівів КДБ. У тому ж році чинний депутат партії ОПЗЖ Віктор Медведчук подав позов на видавництво. Політик у 1980 році був адвокатом поета, його ім’я фігурує в багатьох документах і фрагментах книги. Більше про цю ситуацію в нашому матеріалі.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.