Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниДитячий омбудсмен виступив за заборону сурогатного материнства в Україні

І порівняв його з торгівлею дітьми

Уповноважений із прав дитини Микола Кулеба виступив за те, щоб в Україні заборонили практику сурогатного материнства, повідомляє Deutsche Welle.

«Я наполягатиму на забороні. Тут не потрібен особливий закон», – сказав Кулеба в ефірі одного з телеканалів. Крім того, він порівняв сурогатне материнство з торгівлею дітьми.

На сайті Мінсоцполітики з’явилася публікація, в якій ідеться про необхідність посилити захист прав дітей. У ній також наголошується, що в багатьох європейських країнах сурогатне материнство вважається кримінальним злочином.

«Сурогатне материнство в Україні – проблема, яка потребує комплексного та негайного реагування. Надання таких послуг іноземним громадянам може призвести, у першу чергу, до порушення прав дітей і до ситуації, в якій Україна не здатна захистити своїх громадян», – написала на своїй Facebook-сторінці омбудсменка із прав людини Людмила Денісова.

Кулеба додав, що в майбутньому можна буде обговорити можливість дозволу сурогатного материнства лише для громадян України.

У кінці квітня клініка репродуктивної медицини BioTex опублікувала відео з немовлятами, народженими сурогатними матерями, які перебувають у київському готелі «Венеція». У відео наголошується, що через тривалий карантин і закриття кордонів батьки-іноземці не можуть забрати дітей.

«Ситуація, яка нещодавно виникла в Києві, коли батьки, громадяни іноземних країн, через відсутність транспортного сполучення у зв’язку з пандемією, не можуть забрати своїх дітей, призвела до порушення права цих дітей на батьківську турботу», – ідеться на сайті Мінсоцполітики.

Крім того, українське законодавство не захищає дітей, як своїх громадян, після оформлення договору з клінікою, пише видання Маяк. Якщо у країні батьків сурогатне материнство заборонене законом, то дитину неможливо легально узаконити за місцем їхнього проживання.


В Україні сурогатне материнство дозволене для гетеросексуальних пар, разом з іноземними парами. Правила процедури прописані в нормах системи охорони здоров’я і в законі про «Порядок застосування допоміжних репродуктивних технологій».

У багатьох європейських країнах сурогатне материнство заборонене законом, за порушення якого можуть позбавити волі. Наприклад, операції з донорства яйцеклітин заборонені в Австрії, Франції, Німеччині, Ірландії, Норвегії, Швеції та Швейцарії.

Фото: Unsplash

Розповісти друзям
10 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.