Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниЄ питання: як запахи впливають на психічне здоров’я й пам’ять

І чому це важливо в часи пандемії

Часто запахи викликають у нас асоціації з певними подіями в житті чи навіть людьми. У новому дослідженні Northwestern Medicine, опублікованому в журналі Progress of Neurobiology, учені вперше описали, що насправді відбувається в організмі, коли запах стимулює пам’ять, і дізналися, як ця реакція впливає на наше психічне здоров’я.

Дослідники зазначають, що орган нюху більше пов’язаний із гіпокампом (частина лімбічної системи головного мозку), який безпосередньо відіграє важливу роль у формуванні емоцій і переходу короткочасної пам’яті в довготривалу.

Учені виявили, що запахи є важливою частиною пам’яті й нагадують нам про цінні спогади, які часто пов’язані з коханими людьми. Тому втрата нюху негативно впливає на життя й може бути пов’язана з депресією.

Особливо ця проблема актуальна в період пандемії коронавірусу. Тисячі людей скаржаться, що після одужання досі не відчувають запахів. Команда дослідників сподівається, що їхня робота допоможе забезпечити лікування втрати нюху в майбутньому.

«Існує нагальна потреба краще дослідити нюхову систему, щоб зрозуміти причину втрати запахів, що пов’язане з COVID-19, визначити наслідки та розробити методи лікування», – зазначає автор дослідження Гуаню Чжоу.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.