Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниУ 2020 кількість страт досягла найнижчого показника за останнє десятиліття – Amnesty International

Водночас 18 країн оголошували смертельні вироки

Amnesty International опублікували щорічну доповідь щодо смертної кари. Вони зафіксували найнижче число страт за останнє десятиліття.

У звіті повідомили, що найменше 483 людини були страчені 2020 року по всьому світу, якщо не враховувати кількість страт у країнах, які класифікують дані про смертну кару як державну таємницю або обмежують цю інформацію. Серед них – Китай, Північна Корея, Сирія та В’єтнам. Кількість страт знизилася на 70% проти піку у 2015 році, коли зафіксували 1634 страти.

У доповіді припускають, що скорочення кількості цього виду покарання зумовлено зниженням числа страт у деяких країнах, що досі засуджують до смертної кари і, меншою мірою, відтермінуванням страт через пандемію.

Незважаючи на загальну тенденцію до зниження, 18 країн оголошували смертельні вироки. У 2020-му найбільше страт відбулося в Єгипті, а саме втричі більше, як порівняти з попереднім роком. У Китаї цей вид покарання почали застосувати для боротьби з COVID-19, принаймні одну людину засудили до смертної кари та стратили. У США адміністрація Трампа відновила федеральні страти після 17-річної перерви, там менше ніж за пів року стратили 10 людей. Також смертельні вироки відновили в Індії, Омані, Катарі й Тайвані.

«Боротьба зі стратами була непростою справою й у кращі часи, але пандемія призвела до того, що багато людей у камері смертників не змогли отримати доступ до юридичної допомоги, і багато хто з тих хотів отримати підтримку, мав піддати своє здоров’я значному ризику, якого, утім, можна було уникнути. Застосування смертної кари в цих умовах є особливо кричущим посяганням на права людини», – пояснила Аньєс Калламар, генеральна секретарка Amnesty International.

Водночас Калламар зазначила, що загальна ситуація щодо смертної кари у 2020 році є позитивною: африканська країна Чад та американський штат Колорадо скасували смертну кару, а кількість відомих страт у світі продовжувала знижуватися.

ФОТО: Universal History Archive

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.