Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниЗеленський підписав закон, що забезпечує рівні права матері й батька в отриманні декретної відпустки

Вона може тривати до 14 днів

Президент Володимир Зеленський підписав закон, що дозволяє батьку або іншим родичам дитини оформлювати декретну відпустку без обов’язкової довідки з місця роботи матері. Про це повідомляє пресслужба Офісу президента.

Закон запроваджує одноразову відпустку із народженням дитини. Вона може тривати до 14 днів і має оплачуватися коштом роботодавця. Її можуть надати комусь одному:

  • чоловіку, дружина якого народила дитину;
  • батькові дитини, якщо він не одружений з матір’ю дитини, але проживає спільно;
  • бабусі, дідусю, або іншому повнолітньому родичеві дитини, який фактично доглядає за нею.

Законом також визначено відпустку для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку як рівне право кожного з батьків. Також встановлено право на додаткову відпустку для працівників обох статей, які мають дітей або повнолітню дитину з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи.

До цього, щоб оформити декрет, треба надати довідку з місця роботи або навчання матері про те, що вона вийшла на роботу до закінчення терміну її декрету. У повідомленні зазначили, що так закріпився дискримінаційний підхід, за яким право батька чи інших родичів на відпустку для догляду за дитиною було похідним від права матері. Через це у випадках, коли мати дитини є, наприклад, самозайнятою особою або ФОПом, батько не міг скористатися відпусткою для догляду за дитиною.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.