Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниВ Україні заборонять продавати пластикові пакети

Законопроєкт підтримали 297 депутатів

Верховна Рада ухвалила у другому читанні законопроєкт, який вводить у країні заборону на поширення тонких, надтонких і оксорозкладних пластикових пакетів. Законопроєкт підтримали 297 нардепів.

Закон спрямований на зменшення обсягу використання в Україні пластикових пакетів, обмеження їх розповсюдження з метою поліпшення стану довкілля та доброустрою територій.

Він забороняє розповсюдження надтонких пластикових пакетів, тонких пластикових пакетів та оксорозкладних пластикових пакетів в об’єктах роздрібної торгівлі, громадського харчування та надання послуг. До 2023 заборона не поширюватиметься на біорозкладні пластикові пакети, а також на надтонкі пластикові пакети товщиною до 15 мікронів, що призначені для пакування свіжої риби, м’яса, сипучих продуктів, льоду.

Також заборонять використовувати маркування «біо», «біопакет» і «біорозкладний», якщо пакети не мають здатності до біорозкладання згідно з європейськими нормами.

Термін адаптації – 9 місяців. Протягом цього часу з’являться альтернативи, як-от: паперові пакети й торбинки багаторазового використання.

Після завершення перехідного періоду заборонені пакети підлягатимуть утилізації. За безоплатне розповсюдження пакетів передбачено штраф від 1700 до 3400 грн, за повторне порушення – від 3400 до 8500 грн.

Якщо ж суб’єкт порушить заборону на розповсюдження пакетів – сплатить штраф від 8500 до 17 000 грн. За повторне порушення закону впродовж трьох років штраф буде більшим: від 17 000 грн до 34 000 грн.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.