Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниВ Україні запровадять покарання за сексистську рекламу

Та введуть поняття «дискримінаційної реклами»

Верховна Рада ухвалила в другому читанні законопроєкт, який забороняє сексизм і дискримінацію в рекламі. Його підтримали 307 народних депутатів. Про це повідомляє «Громадське».

В Україні вже існує відповідальність за дискримінацію в рекламі, зокрема й за ознакою статі, однак у законі не прописано, що саме означає дискримінація за ознакою статі. Тепер депутати підтримали введення до закону понять «дискримінаційна реклама» та «дискримінаційна реклама за ознакою статі».

Закон заборонятиме показувати будь-яку перевагу однієї статі над іншою, стереотипні ролі чоловіка й жінки, насильство за ознакою статі, об’єктивізацію тіла людини. Також заборонять рекламу з натяками (слова, звуки, зображення) на секс, якщо він не стосується рекламованого продукту.

Порушення закону передбачатиме штраф у 10-кратному розмірі мінімальної заробітної плати (60 тисяч гривень). Якщо вартість реклами не вдається встановити, то рекламодавця можуть оштрафувати до 1700 гривень. Публічне спростування дискримінаційної реклами може відбуватися добровільно або за рішенням суду.

Законопроєкт відповідає зобов’язанням України відповідно до Конвенції ООН із ліквідації всіх форм дискримінації щодо жінок. Протидія дискримінації за ознакою статі передбачена також Угодою про асоціацію України з Європейським Союзом та іншими міжнародними документами, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України

Закон набуде чинності через три місяці після його опублікування.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.