Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниТом Дейлі закликав заборонити участь в Олімпіаді країнам, де гомосексуальність карається смертю

Олімпійський чемпіон назвав це своєю місією до проведення наступних змагань

Олімпійський чемпіон зі стрибків у воду та відкритий гей Том Дейлі закликає заборонити участь в Олімпіаді для тих країн, де гомосексуальність карається смертю. Спортсмен заявив, що хоче досягти цього до проведення змагань у 2024 році. Про це повідомляє NВC News.

«Я вважаю, що дійсно важливо спробувати змінити, а не просто підкреслювати або висвітлювати ці речі. Тому я хочу зробити це своєю місією та сподіваюся напередодні Олімпіади в Парижі 2024 року зробити так, щоб країни, у яких гомосексуальність карається смертю, не мали права брати участь в Олімпійських іграх», – сказав олімпійський чемпіон.

Дейлі також розкритикував організаторів Чемпіонату світу з футболу за плани проведення змагань 2022 року в Катарі, де є смертна кара.

«Я думаю, що не слід допускати проведення спортивних змагань у країні, яка криміналізує основні права людини», – заявив спортсмен.

Як повідомляє NBC, Міжнародні спортивні організації раніше забороняли країнам брати участь у змаганнях на основі дискримінаційної політики. Із 1964 по 1988 роки Міжнародний олімпійський комітет заборонив Південній Африці брати участь у змаганнях через апартеїд і жорстоку систему расової дискримінації проти не білих громадян.

Олімпійський комітет також вжив заходів, щоб запобігти проведенню змагань у містах, де виступають проти ЛГБТ. Зимові ігри в Сочі 2014 року піддали критиці за «закон про пропаганду ЛГБТ». Токіо ухвалило закони проти дискримінації ЛГБТ у 2018-му відповідно до політики комітету щодо міст, які приймають Олімпіаду. Однак зусилля щодо впровадження подібної політики по всій Японії зупинилися.

«Ми повністю поважаємо Тома Дейлі та його думку. Водночас МОК не має ні мандата, ні можливості змінювати закони чи політичну систему суверенної країни. Це по праву має залишатися в повноваженнях урядів і відповідних міжурядових організацій», – заявив Олімпійський комітет у коментарі NBC News.

Наразі смертна кара для представників ЛГБТ чинна в 11 країнах світу, зокрема в Саудівській Аравії, Афганістані й Ірані. У близько 60 інших країнах одностатеві стосунки так чи так криміналізовані. Водночас багато з них, якщо не всі, брали участь в Олімпіаді в Токіо.

Фото: Instagram

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.