Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниНайчастіше медіа беруть коментарі в жінок щодо погоди та стилю життя – дослідження

Найменше експерток було в категоріях «Спорт» і «Війна / Армія»

Платформа «Вокс Україна» провела аналіз 477 тисяч текстів, опублікованих найбільшими онлайн-ЗМІ цього літа, з метою відслідкувати гендерну рівність серед експерток та експертів у медіа.

За результатами, слово «експертка» щодо жінок з’являлося в новинах 470 разів. Ще 520 разів щодо експерток не використовували фемінітиви. Для порівняння, «експерти»-чоловіки з’являлися в статтях майже вчетверо частіше – 3920 разів.

Серед усіх експертів, яких виявили і новинах за червень-серпень цього року, жінки становили всього 29%, а чоловіки – 71%.

Найбільше жінки були представлені в категоріях «Життя» й «Погода»: експерток тут було 50% і 45% відповідно. У lifestyle-новинах найчастіше цитували фітнес-тренерок, дієтологинь, асторологинь. Серед блогів, опублікованих на сайтах ЗМІ, майже 20% були написані жінками, найбільше з них також у категорії «Життя».

Найменше експерток було в категоріях «Спорт» і «Війна / Армія», де вони становили десяту частину всіх експертів. Нечасто посилалися на жінок у новинах про закордонну й українську політику (близько 9% новин).

Водночас, хоча жінки становлять 29% від усіх знайдених експертів, частка власне новин із цитатами експерток нижча – 24%. На чоловіків посилаються у 80% усіх новин зі згадками експертів. Частка новин із коментарями жінок перевищувала частку з цитуваннями чоловіків лише в категорії «Погода», де експерток згадували в 73% новин.

Серед медіа з найвищою часткою експерток, а саме 35%, згадують «Суспільне», LB.ua та «ГолосUA». Найнижчий показник в «Економічної правди» та «Гордона» – по 14%.

За результатами аналізу, жінки значно частіше піддаються об’єктивації та сексуалізації в медіа, ніж чоловіки, а також частіше описуються в межах стереотипних образів і ролей. Про жінок як керівниць пишуть вчетверо рідше, ніж про чоловіків.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.