Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниСуд ЄС визнав сім’єю одностатевих батьків і їхніх дітей

Це стосується всіх країн-членів ЄС

Верховний суд Європейського Союзу ухвалив, що одностатеві батьки та їхні діти мають бути визнані сім’єю в усіх країнах-членах. Про це повідомляє Euronews.

Суд визнав: якщо одна країна визнає батьківські стосунки з дитиною, то кожна держава-член має зробити те саме, щоб гарантувати право дитини на вільне пересування.

Справа надійшла до суду після того, як болгарська влада відмовилася видати свідоцтво про народження новонародженій дочці одностатевої пари на підставі того, що дитина не може мати двох матерів.

Болгарка Каліна Іванова та британка Джейн Джонс – мами дівчинки Сари, яка народилася в Іспанії у 2019 році. Однак жодна з них не має іспанського походження, а це означає, що громадянство цієї країни дитина не отримає, а відповідно до закону про британське громадянство 1981 року Джонс не може передати британське громадянство своїй дочці, оскільки народилася в Гібралтарі. На цій підставі Іванова попросила болгарське громадянство для своєї дитини, але прохання відхилили, тому що в Болгарії не визнані одностатеві шлюби та партнерства.

Унаслідок цього дитина могла опинитися без громадянства, не могла залишити країну проживання (Іспанію), у неї не було особистих документів, що обмежувало її доступ до освіти та сфери охорони здоровʼя. Зрештою суд ЄС ухвалив, що дитині мають видати болгарський паспорт.

«Рішення показало довгоочікуване роз’яснення, що батьківство, встановлене в одній державі-члені ЄС, не може бути відкинуто іншою під виглядом захисту «національної ідентичності. Це свідчить, що ЄС є союзом рівності, і ми з нетерпінням чекаємо, що сім’ї з одностатевими батьками скористаються своїм правом на свободу пересування й іншими основними правами на рівні з усіма. Важливо, щоб рішення було негайно виконано не лише для дитини Сари та її сім’ї, а й для інших сімей, які стикаються з подібним по всьому ЄС», – сказала голова судового відділу неурядової організації ILGA-Europe Арпі Аветисян.

Рішення суду остаточне й не підлягає оскарженню.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.