Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Новини«BBC Україна» порушили Кодекс журналістської етики через мізогінний коментар – ІМІ

Матеріал стосується звинувачень Володимира Талашка

Інститут масової інформації дійшов висновку, що онлайн-видання «BBC Україна» порушило Кодекс журналістської етики через «недоречний мізогінний коментар» щодо звинувачень Володимира Талашка в сексуальних домаганнях.

ІМІ опублікував відповідь на скаргу щодо матеріалу «Роздягав і чіплявся»? Мінкульт розслідує сексуальні домагання викладачів Карпенка-Карого», яка надійшла в серпні. Скаржниця висловила думку, що в матеріалі використано коментар людини, яка не має стосунку до суті матеріалу, а сам коментар мізогінний і спрямований на звинувачення постраждалих.

У розглянутому матеріалі висвітлили звинувачення в сексуальних домаганнях актора та колишнього викладача університету Карпенка-Карого Володимира Талашка. У тексті викладені коментарі різних людей щодо справи, зокрема, там наведені слова журналіста й письменника Віталія Скобельського. Цей коментар ІМІ визнав «образливим і дискримінаційним щодо студентів жіночої статі».

«Як можна писати про такі речі лише на підставі розпатякування якихось дівиць, які давно вже не дівиці? Як кажуть, згадала баба, як дівкою була... Я теж працював викладачем і добре знаю, чого варта ця публіка й на що вони згодні та здатні», – написав у Facebook Скобельський.

В ІМІ пишуть, що з матеріалу незрозуміло, який стосунок журналіст має до справи та що загалом подібне наведення висловів із соцмереж більш характерне для розважальних матеріалів, аніж журналістських.

«Незалежно від того, чи вважати його [висловлювання – ред.] повідомленням про факти, чи оцінковим судженням, це образливо та дискримінаційно щодо студенток [...] Відтворення в медіа повідомлень із соціальних мереж, які не належать учасникам конфлікту, публічним особам чи очевидцям події, але бездоказово звинувачують імовірних жертв, можуть підштовхнути їх до замовчування потенційних зловживань», – пишуть в ІМІ.

ІМІ підсумував, що в матеріалі «BBC Україна» є порушення норми Кодексу етики про неприпустимість образливих висловлювань і дискримінації.

На сайтах «Детектор медіа» й «Інститут масової інформації» розміщена спеціальна форма для подання публічної скарги на неякісні журналістські матеріали, які порушують законодавство та професійні стандарти.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.