Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниВ Англії керівництво університету вирізало уривки про домашнє насильство з давньогрецької поеми

Там вважають, що твір є прикладом «крайньої мізогінії»

Університет Редінгу, що в Англії, вирізав з програми «образливий» уривок із давньогрецької поеми через те, він може бути потенційно тривожним для студентів. Про це повідомляє Greek City Times із посиланням на Daily Mail.

Згідно з повідомленням керівництво університету вирішило вирізати декілька рядків із сатиричної поеми «Типи жінок» Семоніда Аморгського. Вірш із 118 рядків викликає суперечки через те, як зображає жінок. Там говориться, що Зевс зробив чоловіків і жінок різними та що він створив десять типів жінок, взявши за основу особливості стихій в різних тварин. І лише одна жінка, яка походить від бджоли, може стати доброю дружиною. Спочатку керівництво університету просто попереджало студентів, що поема є прикладом «крайньої мізогінії». Та потім там вирішили прибрати уривки, «пов’язані з неприкритим насильством щодо жінок». Твір входить до програми першого курсу класичного факультету.

Рішення викликало негативну реакцію серед деяких науковців, які назвали такий крок цензурою. Івен Бові, професор класичних мов і літератури Оксфордського університету, поділився, що стародавні твори потрібно «розуміти в контексті». «Коли ви починаєте цензурувати списки літератури, ви ставите свою ногу на слизьку доріжку до цензури того, що продається в книгарнях», – додав він.

У відповідь на негативну реакцію Університет Редінга не визнав видалення «образливого» уривку як форму цензури. «Пропущена частина вірша містила коротке посилання на домашнє насильство. Згодом цю частину було вилучено, оскільки, хоча текст загалом різкий, ця частина здавалася невиправдано неприємною й (потенційно) тривожною», – ідеться у відповіді.

«Ми не піддаємо цензурі академічні матеріали. Студенти мають доступ до всіх творів, що стосуються їхнього курсу, і їх заохочують до читання й обговорення широкого кола матеріалів. Попередження щодо вмісту використовуються для заохочення обговорення та вивчення таким способом, щоб студенти могли знати про складний або суперечливий матеріал, перш ніж зіткнутися з ним», – повідомив речник університету.

Розповісти друзям
1 коментарпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.