Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниДо норвезької мови введуть новий гендерно нейтральний займенник

Небінарні норвежці привітали зміни, які можуть запровадити вже цього року

Протягом цього року до норвезької мови введуть новий гендерно нейтральний займенник. Як повідомляє The Guardian, це підтвердила мовна рада Норвегії.

Займенник «hen» стане альтернативою займенникам третьої особи однини – жіночому «hun» і чоловічому «han». Hen може увійти до норвезьких словників вже навесні або на початку осені, після етапу консультацій, відкритих для «всіх у [норвезькій] мовній спільноті».

«З часом ми побачили, що фактичне використання hen підвищилося та стабілізувалося», – повідомив представник мовнох ради Даніель Імс.

За словами Імса, хоча гендерно нейтральні займенники вже деякий час обговорювалися в лінгвістичному та граматичному співтоваристві Норвегії, на початку їхнє використання не відображалося в норвезьких моделях мовлення. 

У якості альтернативи небанарні норвежці використовували займенник de як еквівалент англійського they. Представники спільноти привітали запропоновані зміни. «Я сподіваюся, що, залучивши hen до словника, ми зможемо показати, що є багато людей, яким не комфортно використовувати певні займенники, але вони не мають інших слів», – поділилися Карл Оскар-Вік, додавши, що офіційне визнання гендерно нейтральних займенників може стати першим кроком до юридичного визнання третього гендера.

Читайте матеріал Wonderzine Україна про те, як звертатися до небінарних людей і як говорити про займенники.

Фото: Etsy

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.