Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниУ США поліція незаконно збирала ДНК постраждалих від сексуального насильства

Подібна практика може порушувати конституційні права людини

Поліція Сан-Франциско використала ДНК постраждалої від зґвалтування, щоб зв’язати її з іншим злочином. Як повідомляє окружний прокурор, подібна практика порушує конституційні права людини. Про це пише The Guardian.

Минулого тижня офіс окружного прокурора Чеса Будіна виявив, що кримінологічна лабораторія департаменту в Сан-Франциско вводила ДНК тисяч постраждалих від сексуального насильства до бази даних, щоб згодом використовувати для ідентифікації підозрюваних в інших злочинах.

Будін заявив, що використання ДНК постраждалих може порушити Білль про права постраждалих, а також конституційні закони, пов’язані з необґрунтованими обшуками та конфіскацією.

Декілька років тому в жінки зібрали ДНК під час перевірки на зґвалтування в межах справи про домашнє та сексуальне насильство. Тепер дані постраждалої використали, щоб зв’язати її з тяжким майновим злочином. Поліція встановила її причетність до злочину на основі доказів.

Окружний прокурор висловив занепокоєння, що така практика утримає постраждалих від повідомлення про випадки сексуального насильства, про яке в США й без цього повідомляють не так часто.

«Збереження та використання ДНК постраждалих, щоб звинуватити їх, завдає шкоди тим, хто врятувався. Громадська безпека вимагає, щоб ми підтримували постраждалих від сексуального насильства та припинили будь-яку практику, яка зупиняє їх від того, щоб висунути звинувачення», – додав Будін.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.