Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

НовиниУкраїну прийняли до мовного простору ЄС. Що це означає

Для законодавчого захисту української мови як майбутньої мови ЄС

На позачерговому засіданні Генеральної асамблеї Європейської федерації національних мовних інституцій (EFNIL) одноголосно ухвалили рішення про надання Україні статусу асоційованого члена EFNIL. Членство в EFNIL дає Україні можливість формувати стратегію законодавчого захисту української мови як майбутньої мови ЄС. Про це повідомив Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

EFNIL об’єднує національні мовні інституції країн-членів ЄС. Серед основних завдань – контроль за виконанням мовного законодавства, захист державних мов, збір матеріалів про мовну політику в ЄС, заохочення до вивчення офіційних європейських мов задля мовного та культурного розмаїття в ЄС.

«Сьогодні фронт боротьби за Україну – це й фронт утвердження української мови. Тому для нас велика честь приєднатися до континентальної родини мовних інституцій. Адже членство в EFNIL надасть Україні можливість формувати стратегію законодавчого захисту української мови як майбутньої мови ЄС. У цей непростий для України час нам дуже важлива підтримка провідних мовних інституцій Європи – наших міжнародних партнерів», – наголосив Тарас Кремінь.

Президентка EFNIL Сабіна Кірчмайєр привітала приєднання України до родини EFNIL, відзначивши важливість цього кроку в історичний для держави та Європи момент.

За словами Кременя, боротьба за мову – це боротьба за самоідентичність української нації. «Тому свідомий перехід наших співгромадян на українську мову, ефективний захист інформаційного поля, усебічний розвиток мови – це захист національних інтересів, протидія країні-агресору та боротьба за нашу Незалежність», – зазначив він.

Серед основних завдань EFNIL стоїть питання також про заохочення до вивчення офіційних європейських мов для мовного та культурного розмаїття в ЄС.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.