Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Подкасти«Ти ж дівчинка» і «Часікі тікають». 10 українських подкастів, які створюють жінки

«Ти ж дівчинка» і «Часікі тікають». 10 українських подкастів, які створюють жінки — Подкасти на Wonderzine

Про фемінізм, фейли та секс

В Україні з'являється дедалі більше подкастів: їх запускають як ЗМІ, так і окремі люди. Ми часто радимо нові шоу в рубриці «До закладок», але вирішили зібрати окрему добірку тих, які створюють жінки. Серед них – проєкти на різні теми: про секс, фейли, життя та навчання закордоном, літературу та фемінізм. 

«Ти ж дівчинка»

Для феміністок і не тільки

Цей подкаст створюють Саша Сосніна та Юля Долгіх-Черниш, яким набридло, що «феміністок сприймають як злих некрасивих чоловіконенависниць, які борються з вітряками, бо «ніякої дискримінації не існує». Тут говорять про перших феміністок в Україні, протести проти конкурсу «Міс Америка», суфражисток, нобелівських лауреаток, стандарти краси Victoria Secret, моделей plus-size та багато іншого.

Слухати

«Якшо чесно»

Для тих, кому набрид «успішний успіх»

Фотожурналістка Ірина Громоцька говорить із героями свого подкасту не про «успішний успіх», а про фейли, невдачі, страхи. Мета подкасту – показати, що зазвичай стоїть за красивою картинкою в соцмережах, що ми всі неідеальні – і це ок. Наразі в подкасті 8 епізодів. Зокрема, з режисеркою Марисею Нікітюк, засновником проєкту Ukraїner Богданом Логвиненком і головним редактором The Village Україна Андрієм Баштовим.

Слухати

«Взяла і прочитала»

Для тих, хто цікавиться літературою

Авторкою подкасту від «Радіо Поділ» є культурна менеджерка Богдана Неборак. У ньому вона розповідає «про справді цікаву літературу, яка допомагає розуміти життя, а не втікати від нього». Богдана присвячує кожен епізод конкретній суспільно-політичній темі, яку проговорює через літературу. Зараз виходить другий сезон подкасту, який присвячений тому, як і що ми говоримо: про свободу слова, цензуру й рівність.

Слухати

«Секс как есть»

Для тих, хто хоче послухати життєві історії про секс

Цей подкаст створюють троє співзасновниць проєкту сексуальної освіти «Вперше». У ньому вони говорять про власні сексуальні досвіди, фейли та радості, дискутують на суперечливі секс-теми. До створення випусків дівчата долучають у ком’юніті свого проєкту: у випусках вони озвучують питання та історії слухачів, які збирають перед записом. «Ми хочемо донести до людей ідею, що те, що з ними відбувається – це окей, що ми їхні подруги, до яких можна звернутися за порадою чи по допомогу», – розповідає співавторка подкасту Катя Мячина.

Слухати

«Рости як бамбук»

Для тих, хто не перестає навчатися

Ведучі подкасту Нарміна Стрішенець і Лала Зінкевич говорять про професійний розвиток і навчання за кордоном. Зокрема, окремі епізоди присвячені навчанню у США, Канаді та Франції. Окрім цього, ведучі розповідають про різні можливості та освіту загалом: гостею одного з випусків є ексміністерка освіти та науки Анна Новосад.

Слухати

«Часікі тікають»

Для тих, хто скучив за розмовами про стосунки з подругами

Хоч у назві подкасту вислів, від якого у вас може сіпатися око, не хвилюйтеся: тут говорять про сучасні реалії дейтингу. Двоє ведучих і запрошені гості спілкуються між собою про стосунки та згадують історії про невдалі побачення, зраду, спільне життя в парі. Якщо вам не вистачає розмов із подругами на карантині, цей подкаст може виручити.

Слухати

«11-А»

Для тих, хто передивився всі серії Sex Education

Журналістка Діана Ковальова й авторка статей про секс-освіту Дарина Мізіна розповідають про дорослішання, пізнання себе та своєї сексуальності, а також дружні й романтичні стосунки з однолітками. Також ведучі розбирають питання, які їм попередньо надсилають слухачі, та діляться порадами експертів. У дівчат є однойменний Telegram-канал, де можна почитати пости, які дають відповіді на питання про мастурбацію, контрацепцію, оргазм і не тільки.

Слухати

«Нелегкая промышленность»

Для тих, кого цікавлять реалії фешн-індустрії

Це авторський подкаст про модну індустрію від дизайнерки Ксенії Шнайдер, співзасновниці бренда Ksenia Schnaider. Авторка розповідає, що зрозуміла, що хоче брати інтерв’ю в колег за сферою ще кілька років тому. «У мене є питання, на які багатьом важливо отримати відповіді». Так подкаст створює майданчик для взаємних порад й обговорення труднощів роботи у сфері моди. Серед гостей подкасту – засновниці брендів The Sleeper, Bevza, Gunia Project, Anna October та інші.

Слухати

«Катя & Саша»

Для тих, кого цікавить досвід життя за кордоном

Катя й Саша – українки, які живуть у Норвегії та Польщі. У подкасті дві подруги в основному говорять на теми, пов’язані з переїздом за кордон: освіту, вивчення іноземної мови, працевлаштування, пошук друзів, вартість проживання та стереотипи. Але також і просто спілкуються про стиль життя, саморозвиток, роботу та інше.

Слухати

«ЇЇ»

Для тих, хто хоче зрозуміти, що стоїть за образом успішної жінки

Цей подкаст – наша серія розмов із сильними жінками про кар’єру, лідерство й гендерну рівність. У перших двох сезонах ми брали інтерв’ю про особисте та професійне в жінок із різних сфер. Серед гостей подкасту: Alyona Alyona, Ярослава Кравченко, Лєра Бородіна, Альона Гудкова, Дана Павличко та інші.

Слухати

Текст:

Софія Пилипюк

редакторка Wonderzine Україна

обкладинка:

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.