Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

ПсихологіяЄ питання: чому нам сняться жахіття під час війни та що з ними робити?

Є питання: чому нам сняться жахіття під час війни та що з ними робити? — Психологія на Wonderzine

Вирішуємо проблеми зі сном

Якісний сон надзвичайно важливий для фізичного та психологічного здоров’я людини. Це можливість перезарядитися за ніч, щоб зранку бути продуктивними, могти нормально концентруватися та думати.

Та якість сну зараз відчутно страждає через стрес, раптові прокидання посеред ночі через повітряні тривоги або ж незручні умови, коли ми ночуємо в сховищах або в метро. До цього всього додаються й нічні жахіття, які переїжджають з денних новин у запалену підсвідомість під час сну.

Ми запитали в психологині Анни Шийчук, чому нам зараз сняться жахіття і як з ними впоратися.

Ілюстрації: Олеся Ковальчук 

Анна Шийчук

психотерапевтка, психологиня, координаторка Служби турботи про психічне здоров’я БФ «Право на захист»


Чому нам сняться жахіття під час війни?

Сни – це спосіб психіки опрацювати той досвід, який ми отримали за добу, коли не спимо. Це їхня основна функція. Зараз за день ми бачимо дуже багато жаху з новин або вікон, і тому мозок опрацьовує те, що є, і видає в нічні жахіття.

Отож зараз нічні жахи – це нормальна реакція, за допомогою якої ми інтегруємо побачене в наш досвід і приймаємо почуття, які пов’язані з війною, щоб, коли ми прокинулися, уже менш емоційно сприймали вчорашні події. Якби в нас не було снів, ми б, імовірно, швидко втратили здоровий глузд, адже несвідоме нас береже від надмірного впливу переживань та емоцій. Якщо ви не бачите сни, це не означає, що їх немає, вони є щоночі. Просто в частини людей мозок працює так, що не запам’ятовує їх.

Тож зараз кошмари не є чимось поганим, не є симптомом, який потребує лікування. Це природний механізм, який не можна зупинити, допоки в реальності продовжуються страшні події. Проте можна навчитися, як конструктивно поводитися з ними й тому почувати себе краще. Після завершення війни або коли ви опиняєтеся в безпечному місці, жахіття можуть продовжувати вам снитися. Це теж нормально. Зазвичай за кілька тижнів усе пройде саме собою.

Що робити, коли сняться жахіття?

Поверніться в реальність

Нічні жахіття страшні тим, що вони бувають дуже реалістичні. Наприклад, ми можемо бачити людей, які були нам знайомі або є в нашому житті, або важливі нам місця. Тож ми отримуємо реалістичну картинку всього, яка ще більше лякає: начебто все, що ми побачили за день, відбувається з нами та з нашими рідними наяву.

Коли наснилося жахіття, важливо допрокинутися: пробудити себе повністю й побачити, що навколо є інша реальність. Пройдіться по квартирі, увімкніть світло та зрозумійте, що ця реальність справжня, а не те, що відбувалося вві сні.

Якщо ви спите в ліжку з кимось, можете обійняти того, з ким спите. Тепло іншої людини на дуже глибоких підсвідомих рівнях нас заспокоює. Особливо це необхідно дітям, тому не відмовляйте їм у тому, щоб вони зараз спали в ліжку з вами. Якщо ж ви ні з ким не спите, то обійміть подушку або ковдру, щоб тіло відчуло інші фактури й інший дотик.

Ви можете встати, пройтися, сходити в туалет або попити води. До речі, іноді нам під час сну реально потрібно в туалет, і наша психіка спеціально посилає нам страшні сни, щоб пробудити нас, щоб відчули та задовольнили цю потребу. Прислухайтеся до себе, чи не потрібно вам води, їжі, тепла або, навпаки, свіжого повітря, і задовольніть свої потреби, зробіть більш комфортні умови для сну, якщо це, звісно, можливо.

Проговорюйте свої сни

Варто переказувати іншим свої сни. Коли ви говорите вслух, що вам снився нічний жах, то усвідомлюєте, що це був лише сон і він був страшний, приймаєте свої почуття, завдяки чому й заспокоюєтеся. Коли ми мовчимо про це й нікому не кажемо про той жах, який побачили, він може продовжити мучити нас далі.

А ще варто говорити з рідними про те, що снилося їм. Перетворіть це на ранковий ритуал. Такий обмін снами особливо важливо для дітей, які не завжди будуть розповідати про свої жахіття. Прямо питайте: «Як пройшла твоя ніч? Що снилося сьогодні?»

Записуйте та малюйте альтернативні кінцівки снів

Частина снів забувається, а якщо якийсь не забувся й постійно повторюється або ви постійно про нього думаєте, то краще його записати на папері. У такому разі він не буде більше займати місце у вашій психіці. Перечитувати записи пізніше немає потреби. Для дітей ще добре працює малювання. Удень запропонуйте дитині намалювати сон. Маля побачить, що на папері все не так страшно, як в уяві.

Якщо сон постійно повторюється, то можна також придумати альтернативну хорошу кінцівку: домалювати хорошого дракона та чарівника на малюнках дітей або ж уявити, як хтось із ЗСУ встигає утилізувати вашого кривдника.

Не звертайтеся до сонників

Кожен сон – це метафора, тобто заміна якоїсь ідеї або почуття на більш фізичний і зрозумілий предмет або подію. Водночас значення будуть індивідуальними та дуже залежатимуть від контексту того, що трапилося за день.

Сонники ж мають ідею, що всі метафори спільні та мають фіксоване значення, а це може сильно викривити справжнє значення сну. Варто пробувати самостійно розшифрувати свої метафори та зрозуміти, яке значення вони мають саме для вашої психіки.

Якщо нічних жахіть надто багато, ви не можете спати більше чотирьох годин протягом останніх двох тижнів, то сконтактуйте з кризовим консультантом, зараз є багато безкоштовних психологічних служб. Якщо буде потреба, він може направити до сімейного лікаря по снодійне.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.