Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

ПсихологіяЧому ми сумуємо на зимові свята та що з цим робити

Чому ми сумуємо на зимові свята та що з цим робити — Психологія на Wonderzine

Найвеселіша пора року?

Для багатьох новорічні свята стають приводом піднесеного настрою: святкування із сім’єю та друзями, подарунки й довгоочікувані вихідні перетворюють зиму на чудо. Проте не для всіх пора свят є такою ж веселою та захопливою: деякі люди можуть почуватися на Новий рік і Різдво ще більш пригніченими та тривожними, ніж зазвичай.

Разом із психологинею Анною Шийчук ми розібралися, чому нам буває сумно на зимові свята та як врятувати свій настрій.

текст: Анастасія Микитенко

Анна Шийчук

психотерапевтка, психологиня й авторка подкасту «Хтознаяк» на Urban Space Radio


Підсумки року

Користувачі соціальних мереж люблять публікувати підсумки року, які плани вони в цьому році виконали, скільки країн відвідали та які проєкти завершили. Для деяких це може стати мотивацією, а для когось – приводом для невпевненості в собі та самокритики.

Такі емоції з’являються від порівняння. Нам стає сумно не тому, що хтось поїхав у Барселону, а тому що не поїхали ми. Коли інші подорожують по світу та закривають десять проєктів на день, а у вас є автобусні квитки на роботу й назад, то може здатися, що з вами щось не так і що ви недостатньо зробили. Через це можете почуватися самотніми: здається, що тільки у вас проблеми, а в інших усе добре.

Якщо ж ви ще не написали список, а чужі досягнення вже почитали, то це також може засмутити. У такому разі ви порівнюєте пустоту з чужими успіхами, і вам може здатися, що у вас узагалі нічого не сталося цього року.

Що робити?

Соціальні мережі мають досить викривлену реальність: там усі пари щасливі, діти не брудняться, і сім’ї не сваряться за святковим столом. Підсумки року також часто публікують ідеалізовані: вони перебільшують успіхи та замовчують ті складні етапи, які були протягом року. Тому треба насамперед зрозуміти, що ми порівнюємо себе з неадекватним світом. А ще варто обмежити своє користування соціальними мережами та розбавити новинну стрічку сторінками, де люди не бояться ділитися своїми поразками.

Ви можете зробити підсумки року, це насправді корисно. Наша психіка постійно робить висновки, хочемо ми того чи ні, тож ви або їх самі зробите свідомо, або ваша підсвідомість зробить це за вас. Можете написати про ваш рік так, як хочеться вам, і навіть нічого не публікувати на загал.

Найкраще робити це не у форматі списку «відвідано, прочитано, зроблено», а описати свої почуття. Можна поставити KPI на роботу, проте життя такими критеріями не вимірюється. Як ви можете оцінити ваш шлюб, наприклад? Єдиний критерій – це чи добре вам у ньому. А чи можна це порахувати? Не зовсім. Якщо ви принесли більше грошей у сімейний бюджет або зварили більше борщів, то це навряд чи означає, що ви стали кращою жінкою.

Запитайте себе, яким був ваш рік – веселим, сумним, страшним, змішаним? Що б ви хотіли відпустити або змінити? У мозку є здатність запам’ятовувати останні події, тому сприйняття року може бути дещо викривленим. Зайдіть у галерею телефона та подивіться, що було раніше, може, усе не так погано? Принаймні у вас з’явиться більш реалістичне відчуття року.

Якщо ж вам підходить лише традиційний список з цифрами, то тут важливо не почати порівнювати з іншими та знайти баланс між хорошим і поганим. Якщо ви згадали 5 поганих речей, то спробуйте згадати ще 5 хороших. Не важливо, наскільки вони великі, ви можете написати, що вперше спробували лаваш або самі зателефонували до лікаря. Проте варто пошукати й щось погане, щоб побачити життя різним – і не жахливим, і не ідеалізованим.

А можете не підбивати підсумки взагалі, це також нормально. Якщо вам не хочеться писати або у вас і так багато інших справ, то не змушуйте себе.

Вам ні з ким святкувати

У соціумі дуже культивується родинність, сімейність і спільність у новорічні свята. Чи бачили ви новорічне фото, на якій жінка святкує сама? Або чи є на плакатах родини, де один із членів сім’ї сидить в zoom, бо він або вона в іншій країні? Такого майже не показують на телебаченні або в рекламі, хоча в житті таке трапляється. Тож усім, хто не вписується в ідеальну новорічну картинку, стає сумно, і вони можуть подумати, що з ними щось не так.

Що робити?

Якщо ви не знайшли компанію або ваша подруга в останній момент вирішила святкувати сам-на-сам із хлопцем, то головне не розкисати та не думати, що це кінець життя й вас ніхто не любить.

Спробуйте знайти собі іншу компанію. Можна знайти спільноти за інтересами, запитати у сусідів, що вони роблять, або зайнятися благодійністю: піти привітати дітей у дитячому будинку або приєднатися до організації свята для людей похилого віку. Іноді достатньо просто вийти до ялинки, де купа людей. Якщо ви лише годинку проведете не на самоті, вам уже стане легше.

Якщо ж ви не можете або не хочете когось шукати, можете не святкувати взагалі. Або запланувати в подробицях свято для однієї людини. Випишіть, як вам подобається відпочивати найбільше: дивитися серіали, вирізати карту бажань, займатися творчістю, читати або танцювати. Вам не обов’язково святкувати в компанії, щоб цим зайнятися. А ще приготуйте свої улюблені страви, навіть якщо їх їстимете лише ви. Це створить атмосферу свята та точно поліпшить настрій.

Зависокі очікування

Як розповідають книжки та фільми, на зимові свята трапляються дива. От ми всі й очікуємо, що в новорічну ніч станеться щось грандіозне. Ми ще не знаємо, що саме, але точно щось таке, що не трапляється ні в який інший день.

Якщо ми й не чекаємо якоїсь магії з єдинорогами та принцами, то хоча б хочемо, щоб наші вечірки пройшли ідеально й усі страви вийшли чудово. Ми думаємо, що відпочинемо, встигнемо зробити все, що запланували, отримаємо подарунки, які нам хотілося, і що наша сім’я ні через що не почне сваритися за різдвяною вечерею.

І це засмучує, коли ми стикаємося з реальністю, яка не зовсім схожа на ідеальну картинку в телевізорі.

Що робити?

Найперше варто усвідомити, що свята незавжди ідеальні й рідко йдуть за планом. Щоб повернутися в реальність, ви можете сісти й написати, що очікуєте від Нового року, розпишіть, якими ви бачите його в ідеалі, ні в чому себе не обмежуйте. А потім відкладіть цей список на день, перечитайте та проаналізуйте, чи дійсно це схоже на реальне життя. Частину, яка більше схожа на уривок з різдвяних фільмів, варто викреслити й забути.

Ще можна зробити вішліст: напишіть, що б вам хотілося, і попросіть родичів та друзів зробити те саме. Тоді ви зможете отримати те, що справді хотіли, а також менше стресувати, думаючи, що ж подарувати іншим.

Встигнути все

Можливо, нам і вдасться відпочити після 11-ої вечора в новорічну ніч, проте до цього зазвичай маємо переробити купу справ: прибрати квартиру, купити продукти та влаштувати святкову вечерю, придбати подарунки й приготувати новорічне вбрання. Ну, а ще на роботі є річні звіти й усі проєкти, які треба закрити до Нового року. Це приголомшлива кількість завдань, через яку ми відчуваємо тривогу та стрес.

Що робити?

Звісно, найкраще все робити завчасно. Проте, якщо ви все відтягнули до останнього моменту, то навчіться пріоритезувати та просити про допомогу. Згадайте, що, якщо щось не вдасться, то це не страшно: світ не зупиниться, якщо люди отримають подарунки пізніше або якщо у вас буде брудне дзеркало на свята.

Коли ви бачите, що фізично не встигнете зробити все заплановане, то виберіть, що для вас зараз найголовніше: їжа, чистота чи спілкування з друзями. Не бійтеся користуватися чиїмись послугами, замовте новорічні страви або запросіть клінінговий сервіс. Якщо у вас немає на це грошей, то попросіть своїх гостей принести хоча б по одній страві з собою або задумайтеся, чи справді вам потрібні п’ять видів салатів на столі.

Немає настрою святкувати

В інтернеті люди діляться на два типи: ті, хто постить про мандарини та гірлянди, і ті, хто жаліється на відсутність новорічного настрою. У деяких людей він просто не з’являється, а в когось нещодавно сталося щось погане, і Новий рік – це останнє, про що вони думають. І якщо всі навколо щасливі й радісні, а ви ні, то, звісно, вам буде тривожно й некомфортно. Це не тому, що з вами щось справді не так, а тому, що те, що відбувається навколо, не відповідає вашому станові.

Що робити?

Якщо вам хочеться мати новорічний настрій, але він чомусь не з’являється, то спробуйте його створити. На жаль, він не приходить просто так – ви маєте бути активним учасником процесу. Знайдіть час, щоб повісити гірлянду, розпакувати новорічні прикраси або піти на ялинку.

Якщо ж вам цього року сумно, у вас щось трапилося й не до свят, то можна не святкувати. Якщо ви не підете на святкування чи під ялинку, нічого страшного не станеться. Натомість ви так зможете уникнути ще більшого пригнічення. Якщо ж вирішили піти на вечірку, щоб хоч трохи відволіктися від внутрішніх переживань, то вам не обов‘язково весь час робити вигляд, що все добре. Якщо ви прийшли й відчуваєте, що не можете розважатися так, як усі, то можете просто піти або залишитися та спробувати почекати, доки настрій трохи поліпшиться. Коли люди питатимуть, чому ви сумні, то можете пояснити, що сталося, й отримати підтримку. Достатньо також сказати, що сьогодні ви не зможете бути веселим і що, можливо, вам стане краще трохи пізніше. Коли ж до вас постійно підходять з питаннями, то ви можете знайти когось, хто допоможе вам загубитися в натовпі або зробити вигляд, що ви говорите з кимось й у вас усе добре.

Є й люди, яким не подобаються традиційні способи святкування, і це також нормально. Свята створені для того, щоб розважити людей, а кожен по-різному сприймає розваги. Для когось це велика вечірка, а для когось серіали зранку до ночі. Оберіть те, що більш близьке вам, і відсвяткуйте для себе, а не для інших.

Фото: Icons8 (1, 2, 4, 5), Rawpixel (3)

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.