Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

ПсихологіяРятувати фізичне та психологічне здоров’я: що робити під час і після зґвалтування?

Гайд, який би не хотілося писати

Рятувати фізичне та психологічне здоров’я: що робити під час і після зґвалтування? — Психологія на Wonderzine

Наразі немає офіційних заяв про зґвалтування під час війни: задокументувати такі випадки зараз дуже важко через відсутність зв’язку та неможливість дійти до закладів правоохоронних органів через постійні обстріли на окупованих територіях. Водночас уже було декілька неофіційних повідомлень про зґвалтування окупантами.

З дозволу акушерки-гінекологині Наталії Лелюх публікуємо її поради, як зберегти своє психологічне та фізичне здоров’я під час і після зґвалтування настільки, наскільки це взагалі можливо в таких обставинах.

Під час зґвалтування: спробуйте відокремитися від того, що відбувається

Варто тверезо оцінити свої зусилля: якщо ви не можете уникнути зґвалтування та не впевнені у своїх фізичних силах щодо активного спротиву, то найкраще не пручатися та відокремити себе подумки від ситуації. Для ґвалтівника цей процес не про секс, а про встановлення влади та контролю, про приниження та знецінення. Активний спротив жертви може лише розпалити садизм, окупант також може в процесі зґвалтування мстити за свій власний страх смерті й відчуття покинутості та безпорадності. Тож жінка може постраждати фізично більше й отримати травми статевих органів і тіла, якщо буде намагатися битися, але не матиме сил перемогти.

Якщо зможете, дисоціюйтеся, відокремте себе від власних почуттів. Це зазвичай стається автоматично, але ви можете самі собі допомогти перейти в стан «замороження» почуттів. Думайте, що ви не тут, це не ваше тіло, цей нелюд не заслуговує, щоб ви його помічали. Психологи радять проговорювати: «Це лише тіло, моя душа більша, сильніша, її схопити неможливо. Я в 1000 разів більша, ніж тіло. Це тільки тіло».

І під час, і після зґвалтування важливо не допускати почуття провини. Нагадуйте собі, що це не тому, що з вами щось не так, це не тому, що ви залишилися вдома, або вийшли за водою, або гарна, або молода, або жінка. Такі думки свідомо змушуйте себе відкидати. Винен ґвалтівник, окупант, а ви постраждала, ви залишаєтеся тією людиною, що й були, це вас не заплямує.

Після зґвалтування: подбайте про тіло

Якщо після зґвалтування вас залишили в спокої та пряма загроза вашому життю відсутня, спробуйте подбати про своє тіло. Можете скористатися вологими серветками, якщо є можливість.

Зазвичай у цей момент жінки відчувають непереборне бажання помитися, змити з себе бруд події, але в умовах окупації це незавжди можливо. Не ризикуйте життям заради відра води з криниці, яку обстрілюють, ваша безпека має бути на першому місці.

Якщо на статевих органах залишилися травми й ви відчуваєте біль, то спробуйте використати «дружні» для слизової антисептики: розчин соди (1 чайна ложка на 0,5 літра води), просто чиста вода, дитячі безспиртові вологі серветки, мазі тридерм, левомеколь, триакутан, бепантен. Можна також одноразово використати хлоргексидин або спробувати крем для рук, якщо більше нічого немає.

Не використовуйте спиртові антисептики або серветки, перекис водню, пантенол, олію або інші масляні розчини. У першу добу для зволоження слизової не використовуйте лубрикант, зокрема на водній основі: вони часто гіперосмолярні й можуть викликати ще більше подразнення та запалення слизової.

Якщо у вас в аптечці раптом знайдуться вагінальні антисептичні або антибактеріальні свічки, ставте їх 5–6 днів. Проте якщо є травми слизової, кровоточивості або гематоми, то краще відтермінувати свічки на добу, інакше буде дуже боляче. Підходять будь-які свічки: поліжинакс, флуомізин, макмірор, далацин, тержинан, гравагін, свічки з метронідазолом, клотримазолом, повідін, синтоміцинові свічки, метрогіл вагінальний та інше.

Запобігання вагітності

Якщо ви в репродуктивному віці й не приймаєте контрацептивні пігулки постійно та не маєте внутрішньоматкової спіралі, то є високий ризик отримати небажану вагітність, зокрема на 6–16 день менструального циклу. На жаль, засоби, як-от спринцювання та глибоке протирання серветками або папером, не є ефективними засобами контрацепції в такому разі.

Якщо у вас або в сусідок є в аптечці будь-які гормональні контрацептиви, то можна спробувати такий спосіб як метод Юспе. Подивіться склад контрацептиву, на упакові зазвичай написано, яка в них доза етінілестрадіолу та левоноргестрел (або дроспіренон і дієногест). Для контрацептивного ефекту вам треба прийняти 0,1 мг етінілестрадіолу та не менше як 0,5 мг левоноргестрелу, тобто одночасно випити декілька пігулок. Через 12 годин повторити потрібно ту ж дозу. Така контрацепція максимально ефективна, якщо ви приймете препарат в перші 24–72 години після незахищеного контакту.

Наприклад, у вас або в сусідки знайшлися контрацептивні пігулки Джаз (містять 0,02 мг етінілестрадіолу та 3 мг дієногесту). Для контрацептивної дози 0,1 мг треба взяти 5 активних пігулок з упакови й випити їх одночасно. Через 12 годин випити ще 5 пігулок.

Щойно з’явиться можливість, зверніться до лікаря: для огляду й можливого забору аналізів на інфекції, що передаються статевим шляхом. Також варто зв’язатися з психологами, наприклад, з проєкту «Розірви коло», до них можна достукатися за телефонами +38 0800 500 335 або 116 123.

Розповісти друзям
1 коментарпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.