Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

СексЩо потрібно знати про секстинг. У чому його переваги та небезпеки?

Що потрібно знати про секстинг. У чому його переваги та небезпеки? — Секс на Wonderzine

Та як вберегтися від порно-помсти

Ми вже розповідали про правила безпечного сексу, а тепер поговоримо про секстинг – онлайн-листування інтимного характеру, надсилання інтимних фото або відео. Партнери можуть використовувати його як альтернативу «офлайн»-сексу, що особливо актуально під час пандемії. Небезпекою секстингу є те, що надіслані матеріали можуть оприлюднити.

Разом із Дариною Мізіною, співзасновницею подкасту «11-А» (активістський проєкт Amnesty International в Україні), говоримо про секстинг та як зробити його безпечним.

Дарина Мізіна

співзасновниця подкасту про секс і тілесність «11-А»


Що таке секстинг? Які його переваги?

Секстингом називають листування інтимного характеру, що може також включати оголені та/або еротизовані фото й відео. Певна річ, як і будь-яка пов’язана із сексом тема, секстинг у багатьох викликає суперечливі почуття (особливо, коли йдеться про неповнолітніх). Утім, у такого типу листувань є свої переваги.

Зокрема, секстинг часто може замінити «традиційний» офлайновий секс, якщо люди до цього не готові або з якихось інших причин не можуть чи не хочуть зустрітися для сексу. Так ми можемо, наприклад, зрозуміти, що нам (не)підходить людина, без гаяння часу й сил. Можемо отримати сексуальне задоволення з іншою людиною/людьми без ризиків небажаної вагітності чи інфекцій. Можемо обіграти наші сексуальні фантазії, які поки не готові втілити в реальному житті.

Часто секстинг – складова особистих стосунків, він допомагає розбавити інтимне життя, додати до нього нових емоцій.

Чим він може бути небезпечним?

Найбільш відома й часта небезпека секстингу – поширення відвертих фотографій/відео/скрінів тощо без відома тих, чиє тіло на них зображено. До подібного можуть вдаватися колишні партнер(к)и, незнайомці/-ки, колеги чи однокласники/-ці з метою помсти, шантажу, цькування тощо. Такі злочини ще називають порно-помстою. До речі, за інформацією BВC, за чотири тижні карантину у Великій Британії після звернень на «гарячу лінію» для постраждалих від порно-помсти було відкрито більше справ, ніж за будь-який попередній чотирьохтижневий період.

Секстинг також може бути небезпечним у контексті завищеності наших очікувань, що в подальшому може призвести до розчарування. Наприклад, якщо людина використовувала візуальні редактори, аби здаватися кращою на фото чи відео, при зустрічі ви можете отримати певний травматичний досвід через невідповідність онлайн-досвіду з офлайновим. А в деяких – особливо неадекватних випадках – людина взагалі може використовувати чужі фото.

Важливо також пам’ятати, що секстинг має завжди відбуватися за попередньою згодою всіх сторін. Тобто коли якийсь незнайомець надсилає вам фото свого члена, це не секстинг, це харасмент, і я раджу негайно скаржитися на акаунт у соцмережах. Певна річ, коли люди перебувають у близьких стосунках, вони можуть захотіти здивувати партнера/-ку неочікуваною інтимною світлиною, але навіть у такій ситуацій варто зважати на доречність (отримувач(ка) може бути на серйозній нараді, наприклад) і загальне ставлення людини до такого типу листування (так, існують люди, для яких секстинг є неприйнятним, і це їхнє право). До речі, ми на подкасті «11-А» створили мінігайд про те, як надіслати нюдс і нікого не образити.

Чи можна безпечно займатися секстингом?

Звісно, можна. У першу чергу, варто займатися секстингом лише з тими людьми, яким ви довіряєте. Однак на 100% певним/-ою не будеш, тому є ще кілька правил безпечного секстингу:

  • Займайтеся секстингом лише за власним свідомим бажанням;
  • Instagram дозволяє скасувати надсилання повідомлення. Аби ця функція з’явилася, треба затиснути повідомлення;
  • У WhatsApp можна видаляти повідомлення для всіх упродовж приблизно години після надсилання (але якщо в людини автоматично зберігаються всі медіафайли, які їй надсилають, то ця функція не врятує, якщо повідомлення було прочитано);
  • У Telegram можна створювати таємні чати, а також встановлювати таймер, аби медіафайл видалився після певного часу;
  • Можна робити фото/відео, на яких не видно вашого обличчя й характерних ознак, за якими можна впізнати ваші квартиру/кімнату тощо;
  • Не забувайте час від часу чистити діалоги та галерею, аби не потрапити в незручну ситуацію;
  • Переконайтеся, що випадково не поділишся фото/відео з іншими людьми через налаштування синхронізації/батьківського контролю тощо

Відносно нещодавно в Україні запустили інформаційно-освітню кампанію для захисту дітей від сексуального насильства в інтернеті stop.sexting, у них також є однойменний Telegram-бот, який дає поради у випадку, якщо ваші інтимні відео чи світлини опинилися (чи можуть опинитися) у відкритому доступі проти вашої волі. Моя особиста порада в таких ситуаціях – розповісти людям, яким довіряєте, і чітко окреслити для себе та інших, що проблема не в тому, що ви комусь скинули свої фото/відео, а в людині, яка їх поширила чи збирається поширити. Адже основний важіль, за який смикають ті, хто вдаються до порно-помсти, – це слатшеймінг, і з ним варто боротися цілим суспільством.

редакторка: 

Софія Пилипюк

редакторка Wonderzine Україна

Ілюстрації: 

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.