Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

СексКоронація лібідо. Як змінилося сексуальне життя під час пандемії

Коронація лібідо. Як змінилося сексуальне життя під час пандемії 
 — Секс на Wonderzine

Сексуальна поведінка, еротичні вподобання та безпека

У 2021 ми продовжуємо пристосуватися до пандемії COVID-19. Серед рекомендацій залишається зменшення соціальних контактів поза сім’єю, зокрема – сексуальних. Чи вплинув локдаун на статеве життя українців і що змінилося в уподобаннях і сексуальній поведінці цього року?

Медичні маски, локдаун, наявність антисептика в сумочці або кишені, а також зменшення соціальних контактів – запобіжні заходи проти поширення ковіду вже набули буденного характеру. Усе це вплинуло й на сексуальне життя та здоров’я. З’явилася потреба адаптуватися до нової реальності: робота вдома, соціальна дистанція, постійне перебування дітей поруч, страх зараження та обмеження фізичних контактів, неможливість змінювати оточення, заводити нові спонтанні знайомства. Сексуальна поведінка – та частина соціальної взаємодії, яка теж зазнала змін. Що це таке й чому це важливо?

Романтичні побачення, флірт, дотики, поцілунки, навіть обмін музичними плейлістами або розмова через телефон – усе це можна трактувати як сексуальну поведінку, залежно від намірів особи. Вивчення себе, мастурбація та збудження без участі іншої людини – теж один з її проявів. Тож не можна сказати, що всі прояви сексуальної поведінки стали недоступними через пандемію. Сексуальна поведінка – це сукупність психічних реакцій, установок і дій, що пов’язані із проявом сексуального збудження. Простіше кажучи – це те, про що людина думає, коли збуджена, як вона поводиться та як задовольняє своє сексуальне бажання.

Психологічні фактори, різні настрої, тривожність, страх – усе це впливає на лібідо. Чи став COVID-19 причиною для суттєвих змін у сексуальній поведінці та чи може він створити нові стереотипи в майбутньому, наприклад, що в людей без постійного партнера/ки немає сексу: через обмеження, введені різними державами, або почуття страху перед зараженням? Ми запитали в Ольги Руднєвої, директорки фонду Олени Пінчук і ведучої просвітницьких інтерв’ю на тему сексу Stories від Dialog Hub:

Ми всі по-різному реагуємо на стрес: у когось загострюється потреба в сексі, у когось – притупляється під впливом тривожності й панічних настроїв

Ольга Руднєва, директорка фонду Олени Пінчук

«Мені здавалося, що я можу дати лише суб’єктивну відповідь на це питання, але виявилося, що вже є десятки досліджень, розмов із сексологами та психологами на тему впливу ковіду на сексуальне життя людей.

Якщо коротко: так, COVID-19 вплинув на сексуальне життя на початку пандемії, коли люди активно обмежували соціальні контакти й були в ізоляції від кількох тижнів до декількох місяців. Особливо це вплинуло на людей, які не були в постійних стосунках, кількість сексу в їхньому житті значно скоротилося.

Тут можна зробити, здавалося б, логічний висновок, що в постійних пар сексу, навпаки, стало більше, але це не зовсім так. Ми всі по-різному реагуємо на стрес: у когось загострюється потреба в сексі, у когось – притупляється під впливом тривожності й панічних настроїв. Також постійне перебування поруч і присутність дітей не завжди є тими факторами, які стимулюють сексуальне бажання. У дослідженнях, які мені траплялися, йдеться про те, що багато людей у цей період скаржилися на пригнічений стан, депресію, страх невизначеності, говорили, що у такому психологічному стані найменше хочеться сексу. Інші ж зазначали, що секс заспокоює й надає їм відчуття стабільності. Тому однозначної відповіді немає. Але що точно помітно з досліджень – скоротилися подружні зради через те, що в період суворого локдауну було технічно складно організувати побачення десь за межами сім’ї».

2020 став не лише роком, коли сто разів подумаєш, перш ніж обійняти друга. Звичайні речі на кшталт: познайомитися з кимось на вечірці, зашерити таксі додому, просто запросити друзів подивитися разом Netflix – стали питанням ризику: чи варті спілкування, флірт або секс можливого зараження? Адже будь-які контакти за межами дому несли в собі потенційну загрозу. Особливо під час локдаунів виникла потреба пристосовуватися до «домашньої» романтики. І для кожного окремого випадку це був виклик одразу адаптаційним механізмам, креативу та терпінню.

Якщо розглядати подружні пари, то, як уже згадувала Ольга, на їхню сексуальну поведінку могла вплинути постійна присутність дітей удома – зважаючи на закриття шкіл і дитсадків. Додалися до цього дистанційна робота, спільний замкнутий простір і пошук влучного моменту для інтимної близькості. У цій ситуації допомогли технології, а саме – нові формати секс-іграшок:

«Під час карантину багато людей залишилися вдома з дітьми та/або батьками. Це призвело до тренду – секс-іграшка повинна працювати дуже тихо й бути майже непомітною. Тому магнітні вібратори на трусики, віброяйце або маленькі вібратори, розміром із помаду, зараз найпопулярніші», – розповідають в онлайн-магазині жіночого задоволення та здоров’я Satisfaction.

Через закриття популярних місць для дозвілля – кінотеатрів, кафе, торгових центрів, люди зосередилися на своїх стосунках із близькими та коханими

Наталія Ваховська, засновниця LoveBox.ua

Про значний попит на секс-іграшки та еротичну косметику розповідає й засновниця LoveBox.ua Наталія Ваховська. «З одного боку, це пов’язано з органічним зростанням ринку й освітнім розвитком індустрії, але головні причини цьогорічного пожвавлення серед споживачів – вимушені ізоляція й карантин. Через закриття на довгий період популярних місць для дозвілля – кінотеатрів, кафе, торгових центрів, люди зосередилися на своїх стосунках із близькими та коханими. Тепер ми точно знаємо, що інтимні стосунки конкурують із задоволеннями поїсти й пошопитися».

У тих, хто перебуває у стабільних стосунках, але не проживає разом, теж з’явилися додаткові перешкоди. Зустрічатися стало складніше через фізичну дистанцію: закриття міжміського сполучення, кордонів та обмеження руху транспорту. Стрес накопичувався, зростала потреба в пошуку альтернативних шляхів для прояву близькості.

«У порівнянні з 2019 роком, у 2020 попит на онлайн-іграшки зріс на 50–60%», – коментують у секс-шопі Satisfaction. – «Можна обрати улюбленого кролика, мастурбатор або вакуумний стимулятор, під’єднати його до телефону, передати керування іграшкою партнеру й насолоджуватися навіть за тисячі кілометрів одне від одного. У 2020 році більшість світових брендів додали до асортименту подібну продукцію за доступною ціною, тоді як раніше це був преміумсегмент. Відповідно, більше людей можуть спробувати щось нове».

«Деякі партнери були змушені підтримувати стосунки на відстані не тільки в різних містах, але і країнах. Усі ці фактори зумовили зростання продажів у категорії парних вібраторів. Особливо смарт-вібраторів та інтерактивних вібраторів і мастурбаторів, які не лише працюють через застосунок, але й синхронізуються на відстані», – говорить Наталія Ваховська, також зауважує, що тренд на любов до себе надихнув багатьох дівчат у самоізоляції зробити новий крок назустріч своєму сексуальному задоволенню, пізнанню свого тіла.

«За час пандемії зріс тренд на мастурбацію. Але я б сказав, що це не лише про процес сексуального задоволення. Це ще й тенденція до пізнання й вивчення свого тіла», – коментує ситуацію Тарас Крупа, CEO простору сексуальних знань і товарів LOVESPACE. «На мою думку, мастурбація як тренд збережеться й далі зростатиме. Щобільше, стане нормою. Якщо раніше мастурбатор був схований десь під ліжком у коробках, то зараз нормально не відчувати сором за цікавість до себе й не ховати стимулятори в закутках».

Також у 2020 році Pornhub зафіксував зростання трафіку пошукових запитів на тему коронавірусу. У самому сервісі пояснили це тим, що офісні працівники самоізолюються й переходять на дистанційну роботу. У березні Pornhub на місяць відкрив безкоштовну преміумпередплату для всіх – так закликав залишатися вдома, щоби згладити криву коронавірусу. Чи може порно впливати на сексуальні фантазії та звички людини – тема для окремого дослідження. Проте сам факт зростання попиту та пропозиції говорить про те, що люди під час локдауну не відмовилися від сексу та продовжили вивчати межі своїх задоволень.

За час пандемії зріс тренд на мастурбацію. Але я б сказав, що це не лише про процес сексуального задоволення. Це ще й тенденція до пізнання й вивчення свого тіла

Тарас Крупа, СЕО Lovespace

2020 рік у контексті сексуальної поведінки став роком експериментів, дистанції та віртуальної реальності. Згідно з українськими трендами Google, інтерес до теми сексу та коронавірусу зберігався протягом усього року, а пошуковий запит на онлайн-застосунок для знайомства Tinder – значно зріс. Це говорить про те, що українці поступово адаптуються до пандемічної реальності, шукають нові шляхи для скорочення дистанції – хай навіть віртуально, і все більше концентруються на вивченні власних потреб і бажань. Що може в майбутньому мати позитивний вплив у контексті секс-просвітництва та подолання стереотипного мислення.

«Цього року також посилився тренд на увагу до свого сексуального здоров’я. Зміцнюється розуміння проблем, пов’язаних із захворюванням статевих органів, обов’язковість дестигматизації цих тем і пояснення їхньої важливості. Виробники завжди реагують на запити. Останнім часом з’являється багато парних іграшок не лише для гетеросексуальних, а і для гомосексуальних, пансексуальних пар. Постійно шукають нові рішення, щоб іграшки були універсальними: не виключно чоловічими чи жіночими, а для будь-кого», – додає Тарас Крупа. – «Також зріс попит на «toy cleaner» та антисептичні засоби, які раніше продати було складно. Гігієна й безпека дали цьому поштовх, тому кожен виробник вважає зараз за норму включити ці продукти до асортименту».

Можливість жити повноцінним сексуальним життям – важлива складова психоемоційного й фізичного стану людини. Це охоплює турботу про себе, увагу до свого тіла та його бажань. То що ж робити, якщо є потреба жити повноцінним сексуальним життям, але існує страх заразитися коронавірусом?

«Велика кількість вірусу міститься у слині, а секс без поцілунків і дотиків – досить проблематичний. Також очевидно, що сексуальний контакт не передбачає збереження соціальної дистанції. Тому варто обережно ставитися до контактів (до яких, до речі, завжди варто ставитися обережно) та обов’язково використовувати презерватив. Від коронавірусу він не захистить, але убезпечить від ВІЛ та інших захворювань, що передаються статевим шляхом.

До речі, у Нью-Йорку було окреме звернення муніципалітету до громадян під час розпалу COVID-19, із проханням використовувати альтернативні методи захисту. До них віднесли й мастурбацію, як найбільш безпечний спосіб зняття сексуального напруження під час епідемії», – говорить Ольга Руднєва.

Гінекологиня Тетяна Юдіна рекомендує: «Щоби сексуальні контакти були безпечними, треба дотримуватися базових гігієнічних норм і користуватися презервативами. Це найкращий спосіб вберегтися не лише від венеричних хвороб, а також від ситуації, у якій потрібно йти до лікаря, стояти в черзі в лікарню й наражатися на небезпеку зараження ковідом.

Кожному зараз потрібно розуміти, що з початком пандемії завантаженість медичної системи зросла в кілька десятків разів – лікарі працюють понаднормово

Тетяна Юдіна, гінекологиня

Кожному зараз потрібно розуміти, що з початком пандемії завантаженість медичної системи зросла в кілька десятків разів – лікарі працюють понаднормово. Також не завжди є змога потрапити на оперативне лікування гострих запальних процесів, а лікарня – не найбезпечніше місце під час пандемії. Похід у лабораторію для аналізів – це завжди ризик потрапити до натовпу та черг у закритому приміщенні. А цього якраз варто уникати.

Може виникнути ситуація, коли людина вже потребує обстеження або оперативного втручання щодо венеричної хвороби. А в пандемію є ризик не потрапити на планову госпіталізацію через завантаженість ліжок або перекваліфікації лікарні під боротьбу з ковідом. Може статися й так, що неможливо буде відразу почати повноцінне симптоматичне лікування гінекологічного чи урологічного захворювання, тому що пацієнту потрібно лікуватися від ковіду. Тоді відбувається нашарування хвороб і вони перетікають у хронічну стадію. А це вкрай небезпечно саме для венеричних захворювань, а особливо – у випадках інфікування ВІЛ». Раніше ми розповідали про інші правила безпечного сексу.

Тож у контексті сексуальної поведінки під час пандемії ми закликаємо бути свідомими й пам’ятати основні правила захисту:

  • Особиста гігієна: мити руки з милом не менш ніж за 20 секунд до та після сексу. Належно доглядати за секс-іграшками та не забувати про інтимну гігієну.
  • Вивчати свої бажання: зараз виходить безліч просвітницьких інтерв’ю та матеріалів на тему сексу. До того ж мастурбація – це найбезпечніший спосіб отримати сексуальне задоволення під час ковіду.
  • Не порушувати самоізоляцію: при симптомах ГРВІ краще залишитися вдома та спробувати секстинг або дистанційний вібратор. Варто також відмовитися від побачень, якщо погіршилося самопочуття.
  • Завжди користуватися презервативами. Це допоможе вберегтися від інфекцій, що передаються статевим шляхом.

Текст:

Аля Шандра

Редакторка:

Софія Пилипюк

ілюстрації:

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.