Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

СексСекс під час менопаузи. Що відбувається з лібідо й гормонами – пояснює експертка

Секс під час менопаузи. Що відбувається з лібідо й гормонами – пояснює експертка — Секс на Wonderzine

Як продовжити активне життя

У 16–20 років питання про секс під час менопаузи звучать майже як: «Чи є життя на Марсі?». Але хай там як – це нормальний фізіологічний процес, його не оминути.

Проте стигматизація менопаузи, коли жінкам часто доводиться чути фрази про те, що в будь-яких змінах настрою й поведінки винен клімакс, лякає та спричиняє розгубленість задовго до самого клімаксу.

Тож ми поговорили з ендокринологинею Наталією Грищенко про те, чи справді є чого боятися та як можна запобігти симптомам, що турбують жінок під час менопаузи. Адже якщо навіть вам до клімаксу ще далеко, варто бути обізнаною. Ці знання будуть точно корисними вам або ж вашим мамам.

Наталія Грищенко

ендокринологиня


Коли настає менопауза

Менопауза – це природний процес, коли яєчники перестають продукувати естроген, прогестерон і тестостерон. Згасає репродуктивна функція: менструації припиняються, втрачається фертильність. У середньому клімакс наступає в 44–54 роки, але трапляється й ранній – до 40 років. На це впливають кілька чинників: проблеми зі щитоподібною залозою, неліковані гінекологічні захворювання, у тому числі запального характеру, оперативні втручання, ЕКО.

Сьогодні лікарі вказують на тривожний дзвіночок: в українок менопауза в середньому починається на чотири роки раніше, ніж у жінок в Європі чи США. Здебільшого це пов’язано з гіршими умовами життя, стресом, якістю медичних послуг, харчуванням. Та й узагалі, наші жінки чомусь менше себе люблять, а це багато важить для гормонального фону. У подібній ситуації організм вважає, що йому не треба буде функціонувати довго.

У європейських країнах приділяється багато уваги збереженню якості життя. Цікаве дослідження причин уникнення статевих відносин приголомшує віком групи, у якій воно проводилось, – 60–75 років (Норвегія, Данія, Бельгія, Португалія). Ще більше вражають висновки: чоловіки уникають сексуального контакту переважно через стан здоров’я, жінки – через незадоволення у стосунках!

Наші жінки чомусь менше себе люблять, а це багато важить для гормонального фону. У подібній ситуації організм вважає, що йому не треба буде функціонувати довго

І ось уявіть, що в жінки у 38–40 років наступив клімакс. Невже їй викидати другу половину життя? Звісно, ні. Сьогодні медицина має багато інструментів, щоби зробити життя жінки повноцінним під час і після клімаксу. І цим потрібно користуватися.

Лікарі фіксують менопаузу після 12 місяців відсутності місячних. Але є ще пременопауза. Перші ознаки пременопаузи – це скорочення циклу та його нерегулярність. Умовно це виглядає так: місяць-два місячних немає, потім вони знову три-чотири місяці йдуть. Це може продовжуватися рік-два.

Нормальний менструальний цикл – це регулярні місячні, водночас обов’язково має бути овуляція. У пременопаузі не всі цикли є овуляторними. Тобто місячні можуть бути, але вони вже без овуляції. Це означає, що яєчники втрачають свій функціональний резерв. А менопауза настає тоді, коли в яєчниках закінчується запас фолікулів, з якими ми народилися.

Симптоми менопаузи

Припливи

Відбуваються через зниження рівня естрогену в організмі в період клімаксу, що спричиняє порушення терморегуляції та судинну дисфункцію. З’являється раптове відчуття тепла, зазвичай найбільш інтенсивне у верхній частині тіла. Коли напад слабшає, жінка може відчувати тахікардію та озноб. Вони бувають різної частоти й інтенсивності.

Безсоння

Проблеми зі сном є ще одним поширеним симптомом менопаузи. Хоча причини можуть бути різними, у вас може виникнути безсоння через падіння рівня естрогену, який спричиняє припливи. Більш низький рівень цього гормону також може вплинути на сон.

Зміни настрою

Зміни настрою від коливання рівня гормонів – звичайне явище під час менструального циклу. Так само ви можете відчувати дратівливість, утому або смуток.

Сухість вагіни

Один із найпоширеніших симптомів на етапі менопаузи. Він пов’язаний зі зниженням естрогену, що відповідає за підтримку мікрофлори ​​та слизових оболонок. Слизова вагіни чутлива до зниження секреції естрогенів, вона поступово втрачає свою еластичність. Відбувається це також через зниження рівня колагену та жирової тканини, що відбувається у процесі старіння організму.

Нетримання сечі

Ще один симптом, який важливо контролювати, – це нетримання сечі й опускання стінок піхви. Через гормональний дисбаланс починається слабкість тазового дна. Із сексом у таких випадках доводиться дійсно складно. Щоби запобігти цьому, потрібно регулярно відвідувати гінеколога. Лікар буде контролювати, чи є загроза появі такого симптому, та вчасно призначить терапію. Особливо потрібно бути уважними жінкам, у яких є схильність до варикозу. Може бути, що замісна гормональна терапія в цьому випадку буде протипоказана, доведеться застосовувати інструментальні методи – підшивання стінок чи укріплення нитками. Можна спробувати вправи Кегеля, але цим потрібно займатися регулярно впродовж мінімум пів року.

Що регулярніший секс, то краще з еластичністю стінок піхви. І ще дуже важливим моментом є наявність оргазму, адже без оргазму немає скорочення стінок, м’язів піхви, а це спричиняє застій крові в малому тазі.

Що відбувається з організмом жінки під час менопаузи

Почнімо з того, що баланс гормонів – естрогену, прогестерону та тестостерону – визначає здоров’я жінки з погляду репродуктивної функції. Уся історія менопаузи полягає в наступному: прогестерон знижується першим, як наслідок – зникають овуляції. Естроген знижується повільніше. В останню чергу зменшується рівень тестостерону.

А що означає зниження тестостерону? Падає лібідо, з життя зникає секс, світ перестає грати фарбами. Ось звідси й бере початок історія про те, що після менопаузи починаються проблеми із сексом.

Але тут ще дуже важливо звернути увагу на те, у якому загальному стані жінка входить у менопаузу. Що більше додаткових захворювань і функціональних змін – таких як зайва вага, нераціональне харчування, поганий сон – то виразнішими будуть прояви клімаксу.

Чому знижується лібідо?

Як уже згадували, лібідо знижується, коли падає тестостерон. Якість життя знижується, відчувається брак драйву. Але є й хороша новина: лібідо знижується не у всіх. Якщо жінка у віці 40–50 років має нормальне статеве життя, час на себе, на заняття спортом, позитивні емоції від життя – лібідо залишається на нормальному рівні. Тому сучасний тренд вести здоровий спосіб життя дає змогу увійти в менопаузу здоровою та енергійною, завдяки цьому симптомів можна навіть не помітити.

Якщо жінка у віці 40–50 років має нормальне статеве життя, час на себе, на заняття спортом, позитивні емоції від життя – лібідо залишається на нормальному рівні

Більше про те, чому варто контролювати рівень тестостерону, ми писали тут: Низьке лібідо та передчасне старіння. Чому жінкам варто контролювати рівень тестостерону.

Що можна зробити, щоби допомогти собі

Отже, якщо жінка вступає в період менопаузи соматично здоровою, то XXI століття пропонує достатньо шляхів утримання самопочуття в нормі.

По-перше, якщо в житті жінки є секс, це багато в чому визначає якість її життя. Прояви клімаксу будуть у будь-якому випадку. Але вони будуть значно меншими, ніж у випадку, коли жінці не вистачає часу на себе.

Оральна гормональна замісна терапія

Попри те, що сьогодні виходять друком сотні статей із науковими дослідженнями про те, що гормональна терапія є безпечною, досі є велика кількість жінок, які бояться вживати гормони. Але ще раз наголосимо, що вживати гормональні препарати безпечно навіть тривалий період. Призначенню та вибору типу замісної гормональної терапії завжди передує ретельний медичний огляд. Має значення як соматичний стан (оцінюється функція печінки, нирок, щитоподібної залози, стан молочних залоз, репродуктивної системи, ознаки анемії, остеопорозу, судинна система тощо), так і ментальний стан (наявність депресії, тривожних розладів, панічних станів). Дещо з перерахованого є протипоказанням, на дещо застосування гормональної терапії вплине позитивно або ж узагалі стане засобом профілактики. Головне – вчасно робити чекап, щоби розуміти, у якому стані гормональна система. Починати гормональну замісну терапію краще в таблетованій формі, стартувати з менших доз.

Трансдермальна терапія

За потреби слід додавати гелі. Якщо є сухість у піхві, дуже добре застосовувати вагінальні гелі з естрогеном. Це дає можливість уникнути сухості й підтримувати повноцінне статеве життя.

Досить ефективними проти сухості вагіни є препарати на основі естрадіолу, наприклад, вагінальні супозиторії, кільця або креми. Крім зволожувальних властивостей вони мають протизапальну, протимікробну дію, тонізують та укріплюють. Також добре себе зарекомендувала процедура зрошення вагіни – вона займає дві хвилини, а результат тримається досить довго.

Не треба боятися користуватися благами цивілізації у вигляді терапії – це значно поліпшує рівень життя.

Спосіб життя

Як уже згадувалося, спосіб життя безпосередньо впливає на те, наскільки відчутними будуть симптоми клімаксу.

Сон

Отже, треба почати з регуляції сну. Сон має тривати 8 годин, причому засинати потрібно до 23 години. У першу глибоку фазу сну, яка починається до півночі, відбувається пік вивільнення мелатоніну. Він, своєю чергою, регулює гормон стресу – кортизол. При підвищеному рівні стресу кортизол залишається високим, тому рано чи пізно це починає руйнувати організм і наближати старість. Протидіяти цьому мусить саме мелатонін.

Активність

Якщо вам лінь відвідувати спортивний зал, візьміть за звичку ходити пішки на роботу чи просто знаходьте час на прогулянку. 40 хвилин на день буде абсолютно достатньо.

Харчування

Перегляньте свій раціон. У ньому має бути достатньо рослинних білків, зелені, овочів і риби. У рослинній їжі містяться речовини з антиоксидантними та протизапальними властивостями, які перешкоджають тромбоутворенню, регулюють артеріальний тиск, активність ферментів, нормалізують рівень глюкози у крові. Порадьтеся зі своїм лікарем: можливо, варто додати продукти, що містять кальцій, адже в період пременопаузи збільшується крихкість кісток. Не зайвим буде долучити препарати, що містять Омега-3, – це знижує вірогідність ревматоїдного артриту та атеросклерозу.

Текст:

Анна Хаєцька

редакторка Wonderzine Україна

Ілюстрації:

Яніна Сич

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.