Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

СексВідсутність контрацепції та прелюдії. Як порно неправильно зображає секс?

І чому це небезпечно?

Відсутність контрацепції та прелюдії. Як порно неправильно зображає секс? — Секс на Wonderzine

Дуже важко відповісти на питання, як саме порно впливає на людину та її стосунки з сексуальними партнерами й соціумом. З одного боку, воно допомагає швидко та легко понизити рівень стресу, а жінки можуть швидше збудитися та досягти оргазму під час мастурбації або сексу, якщо часто переглядають відео інтимного характеру. А з іншого, його асоціюють з нижчим рівнем задоволення в стосунках і негативним сприйняттям власного тіла.

Проте багато що залежить від контексту перегляду порно, для чого та як часто його споживають, які категорії дивляться і як буквально сприймають.

Наприклад, чи можна порно використовувати як джерело сексуальної освіти? Люди віком від 18 до 24 років вважають, що можна, для них воно є найбільш корисним освітнім ресурсом. Та в плані реалістичності його можна порівняти з магічним реалізмом. Щось начебто і є справжнє, але потім ти бачиш, як жінка отримує задоволення від анального сексу без підготовки, а чоловік не втомлюється після 10 хвилин сексу навстоячки – і реалістичність лопається, як мильна бульбашка. Іноді такі неточності просто викликають запитання, а іноді призводять до створення небезпечних уявлень про секс і безпеку.

Ми спробували розібратися, у чому порно неправильно зображує секс і які негативні наслідки це може мати.

текст:Анастасія Микитенко

Прелюдія обмежується оральним сексом або її немає взагалі

Прелюдія – це важлива частина сексу, адже дотики, обійми, поцілунки та погладжування фізично й емоційно готують двох людей до близькості. Проте в порно ми рідко коли бачимо попередні ласки, на екрані в чоловіка є ерекція з першої секунди, а жіноча вагіна завжди волога. Секс більш зосереджений на геніталіях, аніж на відчуттях або на будь-яких інших частинах тіла взагалі.

Насправді ж і жінки, і чоловіки хочуть, щоб прелюдія тривала не менше 19 хвилин. Це допомагає їм збудитися й отримати більшу насолоду від процесу. Для жінок попередня стимуляція ерогенних зон особливо важлива: їм потрібен час, щоб вагіна зволожилася, а її м’язи розслабилися. В іншому разі пенетрація може завдати болю та мікротравми.

Це не означає, що щоразу прелюдія має тривати по пів години, проте варто взяти до уваги, що часто вона таки потрібна, особливо якщо хтось з партнерів досі не в настрої.

Відсутність контрацепції

У порно нечасто показують презервативи, навіть коли актори займаються сексом одночасно з декількома людьми. Це один із найнебезпечніших міфів, який ретранслює порноіндустрія, адже відсутність контрацепції може призвести до незапланованої вагітності або розповсюдження захворювань, що передаються статевим шляхом.

У відео часто можна помітити, що чоловік просто не кінчає всередину, а відтак партнерка не має переживати за незаплановану вагітність. Та в реальному житті перерваний статевий акт не дуже ефективний. Хоча це безкоштовно та завжди під рукою, цей вид контрацепції спрацьовує лише в 78% випадків, здебільшого через те, що чоловіки таки не встигають вчасно витягнути пеніс.

Порноакторів також постійно перевіряють на ЗПСШ та не пускають на зйомки за найменших побоювань. У реальності ж люди, на жаль, не часто тестуються, хіба якщо мають серйозні симптоми. Тому краще користуватися презервативом або латексними серветками, особливо якщо це ваші перші рази з людиною і якщо вона має кількох статевих партнерів одночасно.

У всіх чоловіків великі пеніси, а секс з проникненням може тривати годинами

У порноакторів рідко можна побачити середнього розміру пеніс, хіба що якщо це спеціальна категорія або аматорські відео. Ну а ще вони можуть цілу годину отримувати задоволення від орального сексу або займатися сексом з проникненням і не кінчати протягом усього фільму.

У реальному житті ситуація трохи інша: середній розмір ерегованого члена в чоловіків не 20 сантиметрів, як ми бачимо на відео, а 13–14. До того ж розмір не такий уже й важливий, принаймні так вважають 89% жінок: їх більше цікавить емоційний зв’язок, прелюдія, хороша комунікація, різноманіття тощо. Іноді занадто великий пеніс може навіть стати проблемою, адже жінкам може бути боляче, особливо якщо їхня вагіна занадто коротка.

А ще секс з проникненням не триває годину: вагінальний секс займає в середньому 3–7 хвилин. Як же тоді тримаються порнозірки? Нам не показують, як перед зйомками актори п’ють таблетки або ж колять спеціальні ін’єкції для ерекції, як вони часто зупиняються, щоб передихнути, поїсти або відновити ерекцію за допомогою нової партії таблеток.

Наслідком такого викривлення реальності є те, що чоловіки починають сумніватися в розмірах свого члена (45% чоловіків вважають свій член замалим) і вірити в те, що кінчають вони передчасно. Саме тому вони вдаються до операцій зі збільшення пеніса, купують спеціальні таблетки або ін’єкції, а також користуються сумнівними народними методами. Вони також можуть розвинути дисморфофобію, тобто надмірне занепокоєння своїм виглядом, або тривогу.

Увесь секс жорсткий, і всім це подобається

У порно нерідко один із партнерів перетворюється на об’єкт, з яким можна робити все, що заманеться, і йому це сподобається. Згідно з дослідженням, 88,2% популярних порновідео показують фізичну агресію, зокрема шльопання, придушення та ляпаси. Водночас жертви агресії, які в 94,4% випадків є жінками, відповідали на такі дії з задоволенням або нейтрально. Найменший відсоток агресії виявило дослідження, яке аналізувало відео з усіх категорій незалежно від популярності. Проте навіть там у кожному другому чи третьому відео знайшли прояви агресивної поведінки.

Зважаючи на те, що люди намагаються відтворити те, що відбувається в порно, зауважимо, що це досить небезпечний приклад для наслідування. Дослідження показують, що ті, хто дивляться порнографію, частіше сексуально об’єктивують і дегуманізують інших, виявляють намір зґвалтувати, рідше втручаються, щоб зупинити сексуальне насильство, частіше звинувачують жертв, які його пережили, підтримують насильство щодо жінок, відправляють повідомлення інтимного характеру без згоди та вчиняють фактичні акти сексуального насильства.

Це також створює надмірне навантаження на жінок: якщо вони раптом не хочуть жорстокого сексу, то вважають, наче вони ханжі і їм має бути соромно за те, що їм таке не подобається: «Коли я була підлітком, то дівчат, які не охоче займалися сексом, називали «фригідними». Тепер на заміну «фригідній» прийшла «ванілька». Дівчата, які не хочуть сексу, натхненного порнографією: анального сексу, смикання за волосся та придушення – соромляться за свою «стриманість», – розповідає британська докторка Джорджина Портер.

Насправді ж лише 36% жінок фантазували про те, щоб їх відшльопали або вдарили кнутом. Якщо партнерка й хоче спробувати щось жорсткіше, то перед початком варто дізнатися, що їй комфортно, а що – ні. Під час сексу також варто прислуховуватися до емоцій партнерки та придумати стоп-слово, щоб не перейти її кордони. Завчасно запитувати варто й про сліди від поцілунків, укуси, придушення, зв’язування, використання секс-іграшок тощо. Інакше, як наголошує психотерапевт Стівен Поуп, це перетворюється на сексуальне насилля, яке має погані психологічні та фізичні наслідки для партнерки.

Усе, що стосується анального сексу

Дивлячись порно, ви можете подумати, що анальний секс – це рутинна частина будь-якого статевого акту. Або що всі жінки та чоловіки його обожнюють і без зайвих розмов і підготовок готові прийняти секс-іграшки або член. Або що найкращий лубрикант для таких справ – це слина. Іноді картинка в порно стає зовсім сюрреалістичною: партнери швидко переходять з анального отвору у вагіну й назад, а інколи одразу беруться до орального сексу.

Насправді ж анальний секс не є таким поширеним явищем, тому насамперед потрібно обговорити з партнером, чи хоче він або вона взагалі його спробувати. Якщо ви домовилися про новий досвід, то спочатку потрібно достатньо натренуватися на пальцях і секс-іграшках: анальний отвір набагато тугіший за вагіну, тому є великий ризик пошкодити його, якщо розпочинати без підготовки. Обов’язково використовувати багато лубриканту, тому що, на відміну від вагіни, анальний отвір не має здатності самозволожуватися. А ще варто пам’ятати, що не можна переходити з анального сексу до орального або вагінального, не помивши спочатку пальці, іграшки або пеніс.

Усе виглядає ідеально

У порно будь-які сексуальні пози виглядають зручними, а партнери всім так задоволені, що не потрібно й говорити. Посеред сексу ніколи не буває інших емоцій, окрім жаги, а ще ніхто не червоніє, не пітніє й не стомлюється.

Проти цього реальне життя далеке від ідеалу. Деякі пози доступні лише гімнастам, та й у тих починають затікати кінцівки, а до пози наїзниці треба готуватися присіданнями в залі, щоб не здатися на другій хвилині. Інколи вам стає лоскотно посеред найгарячіших моментів, а в деяких випадках щось, що вас збуджувало раніше, починає дратувати. Член незавжди має ерекцію, як того хотілося б, а вагіна або анальний отвір можуть випускати повітря, що може звучати для когось ніяково.

Проте всі ці речі абсолютно нормальні, і не варто відразу думати, що з вами щось не так. Якщо ви й відчуваєте себе незручно, то це завжди можна обговорити з партнером або разом посміятися над ситуацією, щоб продовжувати далі без відчуття сорому та скутості.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.