Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Ситуація«Ми не боїмося». Активістки про організації, які допомагають українкам у Польщі зробити аборт

«Ми не боїмося». Активістки про організації, які допомагають українкам у Польщі зробити аборт — Ситуація на Wonderzine

«Ми робимо те, що по факту мали б робити лікарі»

У 2020 році Польща ввела майже повну заборону на аборти – перервати вагітність можна лише в тому разі, якщо вона стала наслідком зґвалтування чи інцесту або якщо це становить загрозу життю чи здоров’ю жінки. Тож робити аборт, якщо в плода є серйозні відхилення від норми, заборонено. Цей закон став одним із найбільш обмежувальних законів про аборти в Європі.

У 2021 році вже зафіксували два летальні наслідки цього законодавства. У 30-річної Ізабели зникли навколоплідні води, але лікарі відмовилися робити аборт. У результаті вона померла від септичного шоку. Агнешці відмовили у своєчасному аборті: вона виношувала близнюків, і один із них помер в утробі матері, але лікарі дочекалися смерті другого, перш ніж утрутитися. За цей час здоров’я жінки швидко погіршилося, і невдовзі вона померла, ймовірно, через сепсис, хоча це й не було вказано в офіційній заяві лікарні.

Українки, які приїжджають до Польщі, не є винятком для закону. Навіть жінкам, які пережили зґвалтування, важко отримати доступ до абортів: польський уряд вимагає, щоб факт зґвалтування підтвердило кримінальне розслідування, а під час війни воно майже не можливе. Якщо докази і є, жінка мусить пройти довгу процедуру з допитами, а це може призвести до ретравматизації. Тому українським жінкам доводиться шукати інші способи перервати вагітність.

У Польщі діють організації, які активно допомагають жінкам отримати доступ до безпечних абортів. Ми поговорили з Юстиною Виджинською, координаторкою Kobiety W Sieci («Жінки в мережі»), й Анною Прус, доулою з абортів в Abortion Dream Team, про їхні організації та допомогу, яку вони надають українкам у Польщі.

Про Kobiety W Sieci

Kobiety W Sieci заснувала Юстина Виджинська у 2006 році. Це був перший онлайн-форум для підтримки жінок, які шукають можливості безпечного аборту, контрацепцію або джерела сексуальної освіти в Польщі. Кожна жінка, яка хоче отримати допомогу щодо медикаментозних абортів у Польщі чи хірургічного переривання вагітності за кордоном, звертається спершу до них.

«Я була в такій же ситуації, як і ті, хто звертається до нас по допомогу. Я хотіла перервати небажану вагітність у 2006 році, але в мене не було жодної інформації щодо того, як це зробити легально та безпечно. Я перечитала багато протоколів про аборти й використовувала різні таблетки, – розповідає Юстина про своє рішення заснувати форум. – І я подумала, що ми, жінки, заслуговуємо на належну інформацію, яка дається нам гідно, з повагою до наших почуттів і без будь-яких засуджень. Тому заснувала цей форум, і в русі за аборти я вже 16 років, майже все своє життя».

Зараз саме на цьому форумі жінки, які вже мали досвід абортів, діляться своїм досвідом, а також дають практичну інформацію про те, де взяти таблетки, як проходить процедура переривання вагітності та що в Польщі законно, а що ні. Вони також пропонують догляд після аборту жінкам, які не можуть зрозуміти, що відбувається з їхнім тілом після прийняття контрацепції, або страждають від втрати бажаної вагітності, яка була перервана через аномалії плода або загрозу здоров’ю матері.

Про Aborcyjny Dream Team

Aborcyjny Dream Team заснували чотири жінки: Наталія Бронярчик, Кінга Єліньська, Юстина Виджинська та Кароліна Вєцкевич. З 2016 року вони розповідають про безпечні аборти та дають інструкції про те, як отримати таблетки для переривання вагітності в Польщі. У команді також є 12 абортних доул, які безпосередньо консультують людей і надають емоційну, інформаційну та матеріально-технічну підтримку людині, яка прагне зробити аборт.

Обидві організації є частиною великої мережі «Аборти без кордонів» – ініціативи з шести організацій у багатьох країнах, які працюють разом, щоб допомогти жінкам отримати доступ до абортів удома за допомогою таблеток або за кордоном у клініках.

«Ми не залишаємо людей одних і намагаємося допомогти кожному, хто до нас звертається. Ми робимо те, що повинні робити наші лікарі, але вони бояться кримінальних переслідувань. А ми не боїмося, ми будемо допомагати жінкам. Нам постійно погрожують організації, які виступають проти абортів, але ми хочемо зосередитися на тих, хто потребує допомоги, а не на тих, хто проти нас», – розповідає Юстина.

Що ці організації роблять для українок?

Відколи росія розпочала повномасштабну війну в Україні, понад 2 мільйони українців евакуювалися до Польщі, більшість із переміщених осіб – жінки. Деякі з них прагнуть зробити аборт, але вони стикаються з обмежувальними законами Польщі щодо переривання вагітності. Таким жінкам допомагають організації ініціативи «Аборти без кордонів».

«Мені важко назвати, відколи саме ми допомагаємо українкам. Ми допомагаємо всім і навіть не запитуємо, звідки вони. Ми включені в допомогу будь-якій жінці, яка шукає безпечний аборт у Польщі», – розповідає Анна Прус, доула з абортів у Abortion Dream Team. Юстина додає: «Ми вже мали справу з біженцями з Афганістану, Індії, Сирії. Ми з ними працюємо багато років, наші організації надають допомогу не лише полякам. До українок ми ставимося так само, як ставилися до поляків і біженців з інших країн раніше».

Уперше до організацій зателефонували польські волонтери на кордоні, оскільки українки часто запитували щодо абортів. Після цього польські ініціативи переклали українською свої листівки про те, як отримати та вживати таблетки, що відбуватиметься з тілом за цей час і до кого звернутися за додатковою інформацією. Ці листівки відправили волонтерам на кордон, а також опублікували на сайті.

Незважаючи на те, що організація не запитує причину аборту чи національність, жінки однаково діляться своїми історіями. Як повідомляє Анна, з 24 лютого по 20 квітня 158 жінок, які вирішили вказати свою національність, були саме українками. Більшість з них роблять аборт за допомогою таблеток, проте декого відправляють у клініки за кордон. За словами Юстини, деякі з них були зґвалтовані, а деякі українки вирішили припинити вагітність, оскільки в них немає роботи, а отже, грошей і стабільності. Їм страшно народжувати в умовах невизначеності.

Мовного бар’єру між активістками й українками немає. Загалом використовують англійську, але якщо жінка її не знає, то допомагають інтернет-перекладачі. «Ми користуємося перекладачем або просимо допомоги в українськомовних друзів, якщо це потрібно, але інтернет-перекладачів зазвичай достатньо. Особисто я не знаю мови, але знаю кирилицю й розумію більшу частину написаного, бо українська досить схожа на польську. Так і працюємо», – розповідає Анна.

Закон про аборт у Польщі працює так: жінка не буде притягнута до відповідальності, якщо вона перервала свою вагітність, але люди, які давали чи продавали їй таблетки або робили аборт у клініці, можуть отримати обвинувачення. Через це всі організації працюють лише як інформаційний центр. Вони не продають таблетки й не роблять аборти, але дають дуже детальні інструкції, які таблетки потрібні жінкам, де їх замовляти з-за кордону (у Польщі їх продавати без рецепта не законно, а отримати рецепт майже неможливо), як їх купити і яких наслідків очікувати. Коли жінці потрібне хірургічне втручання, вони розказують, у яку клініку поїхати за кордон, яким транспортом скористатися, де жити тощо. Вони тісно співпрацюють з Ciocia Basia в Німеччині, Abortion Network Amsterdam у Нідерландах та Abortion Support Network у Великій Британії, які допомагають жінкам робити аборти в клініках цих країн.

Жінки також можуть попросити фінансової допомоги у Women Help Women, щоб отримати таблетки для медикаментозного аборту, або звернутися до організації «Аборти без кордонів», щоб вони покрили транспортні витрати, вартість процедури та проживання, якщо їм потрібен аборт у клініках за кордоном. Організації отримують фінансування з невеликих пожертв інших жінок, підтримати проєкт може будь-хто.

Пропаганда проти абортів для українок

Українки стикаються з організаціями, які виступають проти переривання вагітності, відразу на кордоні. Наприклад, Фонд «Zycie i Rodzina» («Життя та сім’я») надрукував тисячі листівок із жахливими фотографіями порізаних ембріонів та інформацією про правові наслідки переривання вагітності в Польщі. Ці листівки вони роздавали українкам, які приїжджали на автобусні та залізничні вокзали Польщі. На них розміщують гасла, як-от: «якщо матері дозволено вбити власну дитину, що завадить тобі або мені вбити одне одного?» або «аборти – це найбільша загроза миру».

Вони також використали протиабортні автомобілі з дуже гучними динаміками та великими банерами, які вони припаркували перед будівлею автовокзалу. Представники цих організацій розповідали про те, що аборт – це вбивство та що переривання вагітності вбиває більше українців, ніж російська армія.

Їхня інформаційна кампанія може дійти й до центрів для українських біженців у Польщі, де вони «допомагатимуть» українкам, якщо їх навмисне схилятимуть до аборту. «Вони навіть пропонують українкам викликати поліцію, наче ми справді ходимо по залізницях і центрах для біженців, шукаємо вагітних і змушуємо робити аборти. Та це ж неправда», – коментує такі дії Анна.

Фото: Etsy

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.