Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

СитуаціяКолишню омбудсменку звинуватили в непрозорій діяльності гарячої лінії щодо сексуальних злочинів

За словами Денісової, вона робила це для «перемоги України»

Колишню уповноважену Верховної Ради України з прав людини Людмилу Денісову звинуватили в тому, що вона вела непрозору діяльність під час фіксації та висвітлення сексуальних злочинів окупантів. Про це йдеться в розслідуванні «Української правди» щодо звільнення Денісової.

У березні Денісова за підтримки ЮНІСЕФ запустила додаткову до наявної на той момент гарячу лінію психологічної підтримки. Нею опікувалася психологиня Олександра Квітко, яка є дочкою Денісової. 

Повідомляли, що на лінії нібито працюють 5 професійних психологів, а за перші два тижні по допомогу звернулися вже 400 людей, які здебільшого розповідали саме про статеві злочини. Водночас не було відомо, як фіксують ці дзвінки, ким є психологи, які працюють зі зверненнями, тощо. Зрештою, як з’ясували ЮНІСЕФ, це були звичайні оператори.

Хоча Квітко запевняла, що за півтора місяці її гаряча лінія прийняла близько 1 040 дзвінків, із яких 450 стосувалися зґвалтування дітей. В офіційній виписці, яку отримали прокурори, виявили, що за весь час на телефон надійшло лише 92 дзвінки.

Історії злочинів, які Денісова з дочкою озвучували публічно, правоохоронцям ніхто не передавав. Журналісти також не змогли знайти підтвердження історій. Ані Денісова, ані психологиня не могли надати журналістам чи слідству інформацію про постраждалих, коли їх викликали як свідків для зʼясування подробиць. Правоохоронці намагалися знайти їх самостійно, але все було марно.

Напередодні звільнення на допиті Денісова зізналася правоохоронцям, що дізнавалася про всі історії від своєї дочки. За словами психологині, вона розповідала все «за чаюванням». Як заявили джерела «УП», Денісова пояснила, що розповідала моторошні історії, бо «хоче перемоги для України».

Європейські партнери зверталися до українських правоохоронців і парламентів та просили надати докази зґвалтувань. Але вони не могли надати відповідь, бо колишня омбудсменка «давала задню» й узагалі не координувала свої дії з парламентом. Повідомляється, що все це стало підґрунтям для її стрімкого звільнення.

Наразі ні Денісова, ні Квітко не надавали коментарів.

Нагадаємо: 25 травня українські медійниці звернулися до Людмили Денісової із закликом скорегувати комунікацію про статеві злочини під час війни. 31 травня Верховна Рада відсторонила Денісову від посади. Недовіру Людмилі Денісовій висловили відповідно до статті 12 закону про правовий режим воєнного стану.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.