Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

СитуаціяAmnesty International звинуватили ЗСУ в наражанні цивільних на небезпеку. Що відповів уряд

«Єдине, що становить загрозу життю українців, – це армія катів і ґвалтівників»

Правозахисна організація Amnesty International опублікувала доповідь із заявою, що українські військові нібито наражають на небезпеку цивільне населення в спробі відбити російських окупантів. Уряд уже відреагував на заяви організації.

Представники Amnesty International вели спостереження з квітня до липня в Харківській, Миколаївській, Донецькій і Луганській областях. Вони вивчали місця, які обстрілювала росія, а також опитали очевидців і родичів загиблих. Правозахисники заявили, що українські війська іноді вели вогонь біля шкіл або житлових будинків, а також перебували в цивільних обʼєктах у 19 містах і селах цих областей.

За даними організації, ЗСУ нібито створюють бази й розміщують озброєння в житлових районах, зокрема, у школах і лікарнях. Це порушує міжнародне гуманітарне право, оскільки перетворює цивільні об’єкти на військові цілі.

«Ми зафіксували картину, коли українські війська наражають на ризик цивільне населення й порушують закони війни, коли діють у населених пунктах. Перебування в оборонній позиції не звільняє українських військових від дотримання міжнародного гуманітарного права», – заявила генсек Amnesty International Аньєс Калламар.

Водночас у доповіді зазначають, що практика українських військових, які розміщують військові обʼєкти в населених пунктах, «жодним чином не виправдовує невибіркові атаки росії». Вони класифікуються як воєнні злочини. У доповіді сказано, що правозахисники фіксували російські обстріли цивільних обʼєктів, де військових поряд не було.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба висловив обурення на доповідь Amnesty International, яку назвав несправедливою. «Така поведінка Amnesty – це не про пошук і розповідь світові правди, це про те, щоб створити фальшивий баланс між злочинцем і жертвою. Припиніть займатися створенням фальшивої реальності, де у вас усі трохи в чомусь винні, займіться донесенням системної масштабної правди про те, чим є сьогоднішня росія», – зазначив Кулеба.

Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк відповів Amnesty, що єдині, хто наражає на небезпеку цивільних українців, – це російські війська. Він зазначив, що Україна чітко дотримується всіх законів ведення війни й міжнародного гуманітарного права, а влада послідовно вживає всіх заходів, щоб допомогти українцям переміститися із зони активних бойових дій. Він додав, що Amnеsty International бере участь у російській кампанії дезінформації й пропаганди.

«Єдине, що становить загрозу життю українців, – це армія катів і ґвалтівників, яка прийшла в Україну влаштовувати геноцид. Наші захисники боронять свій народ і сім’ї. Життя людей для України є безумовним пріоритетом, саме тому ми проводимо евакуацію жителів прифронтових міст», – написав радник Офісу президента.

У відповідь український офіс Amnesty International Україна зазначив, що не брав участь у підготовці звіту про українську армію. Там наголосили, що організація займається фіксацією й розслідуванням воєнних злочинів росіян. 

«Український офіс не брав участі ані в підготовці, ані в розповсюдженні цієї інформації. За правилами організації, під час збройних конфліктів і воєн документуванням порушень і злочинів займається виключно Департамент реагування на кризи», – пояснила речниця Катерина Мітєва.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.