Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Ситуація#FreeBritney. Що відбувається з Брітні Спірс

#FreeBritney. Що відбувається з Брітні Спірс 
 — Ситуація на Wonderzine

Від чого її хочуть звільнити й до чого тут опікунство

З 2008 року опікуном Брітні Спірс є її батько. Без його згоди вона не може ухвалювати фінансові та персональні рішення: витрачати гроші, наймати юриста та навіть одружуватися.

У серпні термін опікунства закінчується, його будуть переглядати. Прихильники співачки вважають, що вона його не потребує, і прагнуть повернути їй можливість самостійно ухвалювати рішення – щонайменше самостійно найняти адвоката. Щодо цього зареєстрували петиції, які вже в сумі зібрали понад 300 000 підписів. Окрім цього, деякі з фанатів вважають, що Брітні надсилає приховані прохання про допомогу через свої соціальні мережі.

UPD. Брітні Спірс дійсно хоче змінити опікуна. У поданому до Верховного Суду документі співачка стверджує, що категорично проти того, щоб батько продовжив бути її опікуном. Брітні просить, щоб її помічниця Джоді Монтгомері взяла на себе роль опікунки. Також співачка наполягає на публічному розгляді справи. 

Розбираємося, що передбачає опікунство над Брітні Спірс і чого прагне рух #FreeBritney.

Що означає «опікунство» батька Брітні?

Батько Брітні – Джеймі Спірс – отримав опікунство після того, як у співачки був так званий «зрив»: зокрема, тоді вона поголила голову, побила парасолькою машину папараці. У той період Спірс проходила через процес розлучення з Кевіном Федерліном, який отримав опіку над двома дітьми. Вона двічі потрапляла в психіатричні установи, після чого її батько, Джеймі Спірс, подав заяву на «тимчасове опікунство». Пізніше він став її постійним опікуном разом з юристом Ендрю Воллет, який відмовився від опікунства над Брітні у 2019 році.

Опікунство (conservatorship) надається в США особам, які не можу самостійно ухвалювати рішення, через ментальні особливості чи деменцію. Таке опікунство є «незвичним для когось такого молодого та продуктивного, як Спірс», кажуть експерти з права.

Хоч умови опікунства Джеймі Спірса ніколи не анонсували публічно, відомо, що воно передбачає управління статками доньки – які оцінюють у 60 мільйонів доларів, а також ухвалення рішень, які стосуються її кар’єри. Також співачка оплачує витрати на юридичні та опікунські послуги, які у 2018 році склали близько 1 мільйон доларів, з яких 128 000 отримав її батько. Водночас навіть невеликі щоденні витрати – на зразок кави в «Старбаксі» – фіксуються в судових документах, як частина плану, який має захищати її статки (якими в неї немає можливості користуватися).

Окрім ухвалення фінансових рішень, без дозволу батька Брітні не має права:

  • одружуватися;
  • голосувати на виборах;
  • наймати юриста;
  • обирати, де жити;
  • керувати авто;
  • приймати відвідувачів.

Тобто під опікунство також підпадає ухвалення рішень, які стосуються особистого життя співачки.

Як з’явився #FreeBritney?

У січні 2019 році Брітні скасувала шоу «Britney: Domination» у Лас Вагасі й заявила, що робить перерву в роботі на невизначений термін. Причиною співачка назвала необхідність побути з батьком, який переніс гостру хворобу товстої кишки. У березні юрист Ендрю Воллет відмовився від опікунства, яке він розділяв разом із батьком співачки, залишивши його єдиним опікуном.

У квітні в медіа з’явилася інформація, що Брітні потрапила в центр із психічного здоров’я. В Instagram вона опублікувала пост про те, що бере перерву на «час для себе». Через кілька тижнів у подкасті Britney’s Gram, чоловік, який представився юристом, який працював із Брітні, розповів, що батько співачки начебто відправив її на лікування після того, як вона перестала приймати певні препарати.

Тоді за #FreeBritney почалися поширюватися теорії щодо того, що батько тримає Спірс на лікуванні проти її волі. У відповідь на це співачка опублікувала відео в Instagram, в якому заявила, що все добре й закликала «не вірити всьому, що ви читаєте та чуєте». Проте деяких прихильників це не переконало, оскільки невідомо, наскільки Брітні може публікувати в соцмережі щось без згоди опікуна.

Чому зараз #FreeBritney знову в тренді?

Офіційно Брітні перебуває в опікунстві до 22 серпня 2020 року – тоді суд буде вирішувати, чи продовжувати його. У зв’язку з цим активізувався рух #FreeBritney – фанати співачки виступають за зняття опікунства над нею й вимагають щонайменше надати їй можливість найняти власного адвоката. У межах перегляду опікунства Лінн Спірс – мама Брітні – заявила, що також хоче брати більшу участь у фінансових рішеннях доньки.

Також прихильники виконавиці вважають, що Брітні може надсилати їм приховані прохання про допомогу через відео в TikTok та Instagram. Наприклад, у коментарі один із підписників попросив одягнути жовте, якщо вона потребує допомоги – після чого з’явилося відео, де співачка крутиться в жовтому топі.

Аналогічне спостереження фанати зробили з проханням запостити голубів, якщо вона в небезпеці – після чого з’явилася така публікація:

Понад 120 000 людей (на момент публікації цього матеріалу) підписали петицію, яка закликає надати можливість Брітні найняти власного адвоката для суду щодо опікунства «та жити нормальним життям 38-річної жінки з двома дітьми».

В описі петиції йдеться: «З 2008 року, вона була в трьох світових турах, де виконувала небезпечні трюки з польотами та вогнем. Можна сказати, що вона достатньо здорова, аби нагодувати себе та одягтися. Перебуваючи в опікунстві, Брітні не має можливості боротися за свою свободу належним чином, без можливості найняти власного адвоката. Тому нам потрібна ця петиція».

Інша петиція з таким самим закликом на сайті change.org зібрала вже понад 200 000 підписів.

Текст

Софія Пилипюк

редакторка Wonderzine Україна

Розповісти друзям
2 коментаряпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.