Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

СитуаціяУ меню київського «Стейкхаусу» з’явився окремий розділ меню для жінок

Розділу For Men у меню немає

У меню київського закладу «Стейкхаус» з’явився розділ For Women: у ньому окремі позиції для жінок. Примітно, що окремого розділу For Men у закладі немає.

Зокрема, у розділі «для жінок» − гаспачо з тартаром з тунця, половина авокадо гриль з креветкою, салат «з усього зеленого» з креветкою та лосось із соусом зі шпинату.

Представники закладу пояснили Wonderzine Україна, що цей розділ додали «в результаті спостережень за відвідувачами закладу як реакцію на запит гостей, який отримували».

«Часто до «Стейкхаусу» приходять пари − чоловіки із жінками, де чоловік замовляє стейк, а жінка просить їй порадити «щось, окрім стейка». Оскільки такий кейс став частим, ми ввели такий розділ до меню», − пояснили в закладі.

У «Стейкхаусі» називають новий розділ «клієнтоорієнтованістю» та сподіваються, що це «зробить відвідування ресторану зручнішим». 

За словами Дарини Мізіної, феміністки та співавторки подкасту «11-А», немає раціональних причин для такого меню.

«Є, утім, ірраціональна стереотипна «причина» – уявлення людей про те, що жінки не їдять (не повинні їсти) якісь сильно м’ясні, великі або жирні страви, адже вони нібито повинні 24/7 переживати про свою фігуру, робити все можливе, щоб лишатися маленькими, худенькими, тендітними. Тому що саме так виглядає «справжня жінка», − коментує Дарина Мізіна.

«Мені здається, у 2020 році такі речі вже навіть не ображають, вони засмучують і розчаровують. Адже сумно бачити, як бізнеси застрягли в часі років 10−20 тому й усе ніяк не можуть рушити з місця. Чому було б не назвати цю секцію меню «легкі страви» чи якось так? Тим паче деякі страви з неї продубльовані з головного меню. Питання ж не лише в тому, що жінкам укотре вказують, що їм їсти, таким способом заклад також ніби виключає можливість для чоловіків замовляти страви з тієї секції меню. Певна річ, ніхто нікого не покарає за «невідповідний вашому гендеру» вибір страви, але сенсу в такому розмежуванні просто немає. Як і вигоди для самого закладу: жінки здатні самі обрати страви, які їм до вподоби без окремих секції, а чоловіки (о диво!) теж їдять морепродукти й легку їжу. Зрештою, у будь-якої думаючої людини такий «розділ» меню викличе лише одну реакцію: «Навіщо?» І навряд сам заклад харчування зможе дати якусь раціональну відповідь», − додає вона.


 «Стейкхаус» перезапустили ресторатори Дмитро Заходякін та Аліна Косічкіна, а ресторатор Савва Лібкін, який запускав заклад, вийшов із проєкту. Оновлене меню з розділом For Women з’явилося після перезапуску нової команди.

Текст:

Ірина Лесишин

Журналістка Wonderzine Україна

Розповісти друзям
2 коментаряпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.