Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Ситуація«Прокинулася від ударів по голові». Усе, що відомо про напад на Анастасію Лугову в потязі

«Прокинулася від ударів по голові». Усе, що відомо про напад на Анастасію Лугову в потязі  — Ситуація на Wonderzine

Хронологія подій

Анастасія Лугова розповіла історію про побиття та спробу зґвалтування в потязі «Маріуполь – Київ». Ми зібрали інформацію про напад: зі слів постраждалої, її чоловіка та подруги. А також, як відреагувала «Укрзалізниця», чому в потягах немає поліції (хоча була раніше) та що інкримінують зловмиснику Віталію Рудзько.

Попереджаємо, у тексті є детальний опис насильства.

За словами Анастасії, вона їхала в поїзді «Маріуполь – Київ» із неповнолітнім сином, коли близько 3:00 ночі прокинулася від ударів по голові. «Невідомий пробрався до нашого купе, одягнений був лише в труси, заблокував двері й почав бити. Притиснув до ліжка. Тримав за горло й бив багато разів. Я кричала, прокинувся син. Син почав кричати та просити: «Не бий маму», на це невідомий розвернувся й хотів ударити сина. Я затримала удар, пообіцявши, що зроблю все, що завгодно, аби він не бив сина».

Далі чоловік зняв труси й почав чіплятися до жінки: гладив і цілував ноги, на пручання відповідав: «Будь умничкой, будь хорошей девочкой и больше не пострадаешь». У цей час жінка намагалася заспокоїти сина. Саме з цієї причини вона запропонувала чоловікові вийти з купе: аби син нічого не бачив. Він вивів її у своє купе й закрив за собою двері на замок.

«У купе на столі була розрізана диня, з якої стирчав ніж. Тож кричати не було сенсу. Я боялася, що якщо він спроможний на побиття невинної незнайомої жінки, то зарізати ножем, щоб не кричала – не проблема».

Син Анастасії почав плакати й кликати її, тому вона запропонувала піти заспокоїти його, мотивуючи це тим, що він усіх розбудить. «Чоловік мене відпустив, але сказав, щоб я повернулася, інакше він мене знайде й буде гірше».

Жінка забрала сина й побігла до провідниці. «Та спала й не розуміла, що робиться. Чоловік голий біг вагоном у нашому напрямку. Зрозумівши, що тут захисту не знайду, побігла із сином до іншого вагона, де почала кричати й стукати в усі двері. Найгірше те, що ніхто не зреагував». У цьому вагоні вона знайшла захист у провідниці.

«Не викликай поліцію, будь ласка. Він готовий заплатити»

До Києва залишалося їхати три години. За словами Анастасії, провідники потяга не хотіли викликати поліцію, пропонували гроші, щоб жінка не зверталася до правоохоронних органів.

Чоловік постраждалої, Володимир Захаренков, розповідає: «Як потім виявилося, він (нападник – ред.) їхав у цьому потязі «зайцем». Провідники казали їй: «Не викликай поліцію, будь ласка. Він готовий заплатити». Настя сказала: «Ні, я ніяких коштів від нього не прийму. Тільки правосуддя». А провідники сказали: «Тоді ми готові заплатити все, що в нас є». Назвали якусь певну суму. Вони, в принципі, запропонували хабар для того, щоб вона не доводила цю справу до суду. Тому що, казали, нас звільнять із роботи».

Начальник потяга дав розпорядження, щоб зловмисника охороняли й не дали змоги втекти, оскільки той грозився натиснути стоп-кран, вибити вікно.

Нападника затримав наряд поліції на залізничному вокзалі Києва, який викликав чоловік постраждалої. 

«Легкі пошкодження, нічого страшного»

Подруга постраждалої Маруся Ряпулова розповідає, що спочатку судмедекспертизу проводили «на око» й встановили, що в Анастасії «легкі пошкодження м’яких тканин, нічого страшного». Після цього постраждала приватно пішла на КТ, де виявилося, що в неї перелом щелепи. Слідчі провели ще одну експертизу й зараз ушкодження ідентифікують як «середньої тяжкості». Також, за словами Марусі, у постраждалої тріщини в щелепах, через які їй важко розмовляти.

Реакція «Укрзалізниці» та необхідність поліції в потягах

Інформацію про те, що провідники потяга вмовляли жінку не викликати поліцію й пропонували їй за це хабар, в «Укрзалізниці» не підтверджують і не спростовують, повідомляє BBC Україна.

На сайті «Укрзалізниця» перепрошує постраждалу й повідомляє, що «поїзна бригада надала [правоохоронцям] усі необхідні свідчення». Також там наголошують на необхідності поновлення супроводження потягів далекого сполучення співробітниками Нацполіції.

Від супроводу транспортної міліції відмовилися у 2013 році, бо вважали це неефективним. У березні 2020 року в межах пілотного проєкту супровід правоохоронцями поновили в потягах «Миколаїв – Київ – Рівне» та «Одеса – Москва». Тоді ж ішлося про те, що «Укрзалізниця» та Нацполіція працюють над планом збільшення кількості поїздів, що курсуватимуть у супроводі.

«Відновлення цього підрозділу (транспортної поліції – ред.) – це компетенція не УЗ, а народних депутатів», – написав у Facebook член наглядової ради «Укрзалізниці» Сергій Лещенко. «УЗ тривалий час намагається залучити представників поліції для присутності в потягах із метою забезпечення громадського порядку. Водночас поліція наполягає на тому, щоб такі послуги надавалися платно й трактувалися не як «забезпечення громадського порядку», а як «охорона». У масштабах УЗ це додаткові 250 мільйонів гривень щороку». Також він заявив, що «направить усі необхідні звернення, щоб правління ініціювало службову перевірку дій провідників і начальника потяга».

Також Лещенко сказав, що вивчається питання, чи з юридичної точки зору ця ситуація підпадає під визначення «нещасного випадку», який покриває страхування, чи має трактуватися як «зумисні дії». «Виконавчі органи управління УЗ у переговорах зі страховою, щоб вони покрили цей випадок».

Що зараз

Зловмисник – Віталій Рудзько, який раніше був тричі засуджений за викрадення авто, хуліганство та крадіжку. Йому обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою терміном на 60 діб без права внесення застави. Кримінальні провадження відкрили за статтями про сексуальне насильство та умисне ушкодження середньої тяжкості. Нападнику загрожує до 7 років позбавлення волі.

Текст

Софія Пилипюк

редакторка Wonderzine Україна

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.