Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

СитуаціяФотографа Ктиторчука підозрюють у зґвалтуванні й розбещенні неповнолітніх. Що відомо

Фотографа Ктиторчука підозрюють у зґвалтуванні й розбещенні неповнолітніх. Що відомо — Ситуація на Wonderzine

Раніше в інтерв’ю він казав: «Щоб керувати жінкою на зйомці, потрібні насильство та секс»

Київського фотографа Олександра Ктиторчука підозрюють у розбещенні та зґвалтуванні неповнолітніх дівчат. За інформацією поліції, деякі з цих дій він також знімав на відео. Після затримання фотографа про розбещення та насильство розповіли ще дві дівчини – з ними такі випадки сталися на початку 2000-х, коли їм було по 16–17 років.

Розповідаємо про фотографа й те, у чому його звинувачують.

Що відбулося

Київського фотографа Олександра Ктиторчука підозрюють у розбещенні та зґвалтуванні неповнолітніх дівчат.

За інформацією поліції, він «вчиняв розпусні дії» до дівчат 15 і 17 років. Посилаючись на текст підозри, видання «Обозреватель» пише, що відомо також і про інших потерпілих, віком від 12 до 15 років. Двоє з них повідомили про зґвалтування. Інші розповіли, що чоловік мастурбував у їхній присутності, змушував до орального сексу. Матір однієї 15-річної дівчини теж стверджує, що Ктиторчук під час фотосесії схиляв її доньку до сексу, «просив пестити його».

«Підозрюваний використовував орендовані квартири та мікроавтобус, переобладнаний для скоєння розпусних дій. Деякі статеві акти він знімав на відео, після чого зберігав у власному компʼютері. Зараз проводиться експертиза, [...] після проведення відповідних досліджень його можуть підозрювати також у створенні порнографії за участі дітей», – розповів начальник поліції в Київській області Андрій Нєбитов. Наразі Ктиторчука підозрюють за статтями зі зґвалтування та розбещення неповнолітніх.

Поліція затримала підозрюваного 26 листопада в його студії. Пізніше суд у закритому режимі обрав йому запобіжний засіб – два місяці тримання під вартою, без права внесення застави. Якщо його провину доведуть, фотографу загрожуватиме від 10 до 15 років позбавлення волі.

Перед засіданням суду Ктиторчук прокоментував звинувачення журналістам ТСН: «Ви бачили, як мене затримували? Це ж концерт, театральна постанова». Він заперечує свою провину.

Інші #ЖертвиКтитора

Уже після затримання Ктиторчука ще двоє жінок розповіли про подібні випадки. За словами Світлани Коваль, вона стала жертвою фотографа, коли їй було 17 років. Вона познайомилася з Ктиторчуком на конкурсі для моделей «Шанс.Model.Ua» від телеканалу «Інтер», де він навчав позувати на камеру, а потім запропонував дівчині зробити ще кілька кадрів у своїй студії.

Світлана розповідає, що аби потурбуватися про безпеку, пішла на фотосесію із сестрою та її подругою, але у студію їх не пустили. «Пам’ятаю, дивилась, як він вмовив дівчину фотографуватися без бюстгальтера [...]. Я засуджувала це дійство й думала, що сама на таке ніколи не погоджуся». Коли почалася її зйомка, усі інші дівчата пішли й вони з Олександром залишилися сам на сам. Вона пригадує, що фотограф спочатку вмовляв зняти кофту й ліфчик, а потім проник у неї пальцем.

«Далі – знову пробіл, а потім уже фрагмент, як він, уже не такий терплячо-вмовляльний, а немов оскаженілий, силоміць тягне мене сходами на другий поверх у ліжко». Дівчина розповідає, що плакала та благала зупинитися, а він поклав її на біr і ліг обличчям до неї. Пізніше зупинився, після чого вона вистрибнула з ліжка й побігла зі студії. Про інцидент Світлана розповідала лише сестрі, кільком подругам, пізніше – чоловіку та психологу.

Вона запропонувала іншим жінкам теж ділитися подібними історіями під хештегом #ЖертвиКтитора. За кілька днів з’явилася інша історія – Олени Росне. Їй було 16 років, коли вона познайомилася з Ктиторчуком на кастингу «Шанс.Model.Ua». Коли вона не пройшла відбір, фотограф дав їй свою візитку та попросив зателефонувати. Вони почали спілкуватися, чоловік познайомився з її мамою, щодня телефонував. А пізніше запросив приїхати до нього в Київ. «Скажу чесно, після того, що сталося зі мною в Києві, я пів року не могла прийти до тями. Заледве закінчила школу. Я не хотіла жити».

Олена каже, що після цього вони ще раз перетиналися з Олександром: він запропонував їй шукати дівчат 5–8 років для інтиму, фото та відео за великі гроші. За її словами, після відмови його помічниця продовжувала її вмовляти, а потім і погрожувати.

Що ми знаємо про Ктиторчука

Олександр Ктиторчук – український фотограф зі стажем понад 30 років. Він часто знімав зірок шоу-бізнесу: Ані Лорак, Надію Мейхер, Наталю Могилевську, Влада Яму та інших. На сайті «Київської школи фотографії», де він був запрошеним лектором, ідеться, що його улюбленим жанром є «психологічний портрет». На його сторінці в Instagram багато світлин у жанрі ню з дівчатами юного віку.

«Фотоапарат – це доступ до жінки. Коли я тільки почав фотографувати, хотів двох речей: заробити грошей і займатися сексом. Уже тоді я розумів, що чоловікові з фотоапаратом вирішити ці завдання простіше», – розповів він в інтерв’ю «Фактам» у 2012 році.

«У нашій країні, щоб керувати жінкою на зйомці, потрібні насильство та секс. [...] Мені як фотографу доводиться застосовувати психологічне насильство». У тому ж інтерв’ю у відповіді на питання, чи спить він із моделями, фотограф відповів: «Звісно, але далеко не зі всіма».

У іншому інтерв’ю – за 2018 рік – Ктиторчук сказав: «У мене немає понять «красива» – «не красива». У мене є «сексуальна» – «не сексуальна». «Трахабельність» – є таке поняття».

«Щоб сфотографувати її (жінку) красивою, є два методи. Перший: візаж, одяг, зачіски. Довго, нудно. Виходить ярмарок марнославства. Перефарбована, але пуста. Є інший спосіб. Приходить «зажата» дівчина. Грамотний підсрачник – і вона стає нормальною людиною.

Якщо людина не може сама себе змусити жити, то треба певне насильство. У 90% випадків це процес виймання людини з коробочки за допомогою певного розумного насильства», – розповідав він в інтевр'ю про ню-фотографію.

Також Ктиторчук заснував галерею «Арт-Причал» і займався реставрацією кінотеатру «Братислава» в Києві. Саме з «Братиславою» деякі захисники Ктиторчука пов’язують звинувачення про нього.

Текст: 

Софія Пилипюк

редакторка Wonderzine Україна

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.