Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

СитуаціяПоліція розслідує фото 8-річної блогерки як «розповсюдження порнографії». Що відбувається

Поліція розслідує фото 8-річної блогерки як «розповсюдження порнографії». Що відбувається  — Ситуація на Wonderzine

І чи можна вважати це сексуалізацією дитини та порушенням її прав

Поліція Київської області відкрила кримінальне провадження за «розповсюдження порнографії» через публікації світлин 8-річної Мілани та 13-річного Павла. У мережі в заохоченні стосунків і поширенні знімків звинувачують матір блогерки, яку викликали на допит у поліцію.

До цього уповноважений Президента з прав дитини Микола Кулеба звернувся до МВС, Генпрокуратури, кіберполіції та соціальних служб після повідомлення про «стосунки» дітей, які вони висвітлювали в соціальних мережах. Він вважає створення такого контенту за участі дітей порушенням їхніх прав.

Пояснюємо, про які світлини йдеться, і розбираємося, чи можна вважати це сексуалізацією дитини та порушенням її прав.

Ситуація

Блогери 8-річна Мілана та 13-річний Павло начебто почали зустрічатися. Вони повідомили про це на своїх сторінках в Instagram і часто постять контент, де вони разом. Зокрема, на скріншотах з їхніх сторінок, які поширювали в мережі, діти цілуються, обіймаються та начебто навіть разом сплять. Також діти взяли участь у челенджі та провели 24 години разом у наручниках. На своїй сторінці у сторіз Мілана пише, що вони з Пашею познайомилися 7 місяців тому «аби похайпити та підняти актив», але прив’язалися одне до одного.

Окрім цього, обурення викликали дорослі образи, у яких фотографують Мілану: з макіяжем, у шкіряних спідницях і сукнях. Частину цих світлин, імовірно, видалили зі сторінки блогерки.

У мережі у створенні знімків і продюсуванні такого контенту звинувачують матір Мілани. Вона пише, що колись віддала доньці свій Instagram і підтримала ідею знімати відео в соцмережі likee. Також на сторінці дівчинки зазначається, що з питань співпраці варто звертатися саме до мами.

На цей контент звернув увагу уповноважений Президента з прав дитини Микола Кулеба. Він вважає, що розміщені фото й відео можуть негативно вплинути на психоемоційний розвиток дітей і мати руйнівний уплив на багатомільйонну аудиторію інших дітей. Кулеба звернувся до МВС, Генпрокуратури, кіберполіції та соціальних служб.

«Особисто я вважаю неприпустимим і таким, що порушує права дітей, створення подібного контенту за участі дітей. Це сексуалізує образ дитини та може призвести до втягнення тисяч дітей до сексуального насильства й експлуатації. Для мене такий контент є аморальним і провокативним», – написав він.

Станом на 17 березня, поліція Київської області відкрила кримінальне провадження за «розповсюдження порнографії» через публікації світлин блогерів. Мати Мілани викликали на допит. Санкція статті, за якою відкрили провадження, передбачає штраф від 100 до 300 неоподатковуваних мінімальних доходів громадян або обмеження волі на термін до пʼяти років, або позбавлення волі на цей термін.

Мати Мілани, Дарина, спростувала інформацію, начебто донька живе разом із хлопцем окремо від батьків: «Це дуже спотворена інформація. Дитина у своїй сторіз зазначила, що вона їде на ночівлю до Паші. Це був сімейний візит. Тобто я разом із Міланою приїхали в гості до сім’ї, з якою ми дружимо. Не вона кудись переїхала, а ми разом із нею поїхали».

Вона зазначила, що дала свідчення поліції й буде надалі відстоювати позицію, аби довести, що «нічого незаконного не скоєно». «Крім того, надалі будемо звертатися в кіберполіцію для того, щоби були вжиті заходи щодо тих, хто публікував негативну й непідтверджену інформацію», – прокоментувала мати блогерки.

Ірина Славінська

координаторка з гендерних питань кампанії «Повага»


Подібні фотографії є прикладом об’єктивації – її легко розрізнити за відвертими позами та одягом. Те, що це фотографії дитини, для мене складає ще більшу проблему.

Підкреслено сексуальні пози на фотографіях навряд чи відповідають віковим особливостям дитини. 8-річна дівчинка навряд чи може усвідомлювати ефекти таких фотографії – про це мали б подумати дорослі, тобто батьки чи опікуни. Такі світлини ніби «продають» тіло людини, тіло дитини.

Правові тонкощі цього виклику я прокоментувати не зможу, але нагадаю про те, що в Україні вік згоди – це 16 років, і що сексуальні стосунки з неповнолітніми заборонені (хоча сексуальні стосунки між дітьми, якщо мають добровільний характер, не криміналізовані).

Галина Федькович

адвокатка центру «Жіночі перспективи»


Я не ознайомилася з усім контентом, який обговорюється, але бачила кілька світлин. У мене наразі більше питань, ніж відповідей. Зокрема, щодо відповідальності батьків. Я не можу давати експертні висновки, але бачу необхідність досліджувати, чи це не є жорстоким поводженням із дитиною та її експлуатацією. Наприклад, 8-річна дитина бере участь у флешмобі з кайданками й пише, що спала лише дві години. Це відповідальність батьків. Батьки мають слідкувати, аби дитина спала, їла та вчилася належним чином.

Також я не є експерткою в бізнес-аспектах ведення блогів, але коли сторінка популярна – то це також спосіб заробляти гроші (у постах Мілани згадуються бренди – ред.). А гроші заробляють батьки. Тому виникає питання: чи не експлуатують батьки дитину з метою заробітку грошей? Контент, який є на сторінках – це не селфі дитини, це зйомка, з якою хтось допомагав. Також є аспект об’єктивації та сексуалізації дитини, яка очевидна зі світлин, де 8-річна дитина з макіяжем, у шкіряному одязі, з кайданками на руках.

Звісно, аби робити висновки, треба всі ці аспекти досліджувати й з’ясовувати.

Ольга Хайдукова

психотерапевтка


Через такий контент транслюється, що 8-річна дівчинка здатна ухвалювати рішення сама, заводити «дорослий» роман, що вона усвідомлює, що відбувається – і це може збивати з пантелику навіть дорослих підписників. Для дітей і підлітків популярні блогери – це ті, хто є для них рольовими моделями. «Якщо їм можна, то я можу/повинна».

З точки зору психолога, 8-річна дівчинка не здатна усвідомлено ухвалювати рішення щодо свого тіла, сексуальності, парних стосунків. Підтримка раннього дорослішання (а відповідальність за це – на дорослих, які підтримують створення такого контенту) травматично впливає на природний розвиток дитини.

Підписників-дітей це може збивати з пантелику: примушувати весь час вгадувати, як реагувати на те, що відбувається, що робити, відчувати, щоби стати «дорослою» чи популярною дитиною.

Я б розцінювала дії дорослих, які підтримують створення такого контенту й використовують сексуалізований образ дитини, як насильницьке використання.

текст:

Софія Пилипюк

редакторка Wonderzine Україна

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.