Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

СитуаціяДвоє чоловіків придумали рукавички, щоби викидати тампони та прокладки. Що з цим не так

Двоє чоловіків придумали рукавички, щоби викидати тампони та прокладки. Що з цим не так — Ситуація на Wonderzine

Їх звинуватили у стигматизації місячних

Два німецькі підприємці запустили проєкт Pinky Gloves – рожеві рукавички для того, аби непомітно викидати тампони та прокладки. Про це розповідає DW.

Одне паковання Pinky Gloves, у яке входить 48 рукавичок, коштує 11,96 євро.

На сайті компанії йдеться, що для тампонів Pinky Gloves можна використовувати так: одягнути рукавичку, перш ніж видалити тампон, вивернути її й покласти тампон усередину, загорнути й заклеїти. І лише після цього пропонують викинути тампон у смітник.

Засновники проєкту зазначають, що це допоможе жінкам у туалетах, де немає смітників, і що «кожна жінка знайома з такою проблемою». У пості в Instagram вони розповідають, що коли під час військової служби жили разом із жінками, то помітили, що «немає хорошого рішення щодо утилізації гігієнічних рушників і тампонів».

«Чесно кажучи, ми як співмешканці-чоловіки були трохи, скажімо, вражені, заглядаючи у смітник», – пишуть вони. Засновники проєкту розповідають, що тоді з’ясували, що їхні сусідки мають проблеми з утилізацією тампонів вдома і поза його межами.

Ідею рукавичок автори проєкту презентували на німецькому шоу, у межах якого можна отримувати фінансування від інвесторів на свій продукт. Вони заявили, що розуміють жінок, бо були одружені та жили разом із жінками. Чоловіки бачили тампони та прокладки у смітниках і помітили, що через деякий час вони неприємно пахнуть. Після цього Pinky Gloves отримали інвестиції сумою 30 000 євро від бізнесмена Ральфа Дюмеля.

Реакція

«По суті, це торбинки для прибирання за собаками для людей, у яких є місячні», – написали в Huffington Post.

Рожеві рукавички розкритикували як сексистські та недружні до навколишнього середовища. Команду ж звинуватили в менспейнінгу і стигматизації місячних. А також у тому, що вони своїм продуктом сприяють уявленню, начебто менструація це «брудно» та «соромно».

«Цей продукт не просто непотрібний і руйнівний для довкілля. Це також крок назад у контексті стигматизації людей, які менструюють», – написала авторка Франка Фрай.

«Тобто ці чоловіки створили рожеві рукавички, щобм тампони та прокладки могли бути непомітно викинути. Кожного дня – новий непотрібний товар для вагіни», – зазначила гінекологиня Дженніфер Гантер, яка є авторкою TED Talk «Чому ми не можемо говорити про місячні?».

Інші користувачі написали, що насправді проблемою є високі ціни на жіночі засоби особистої гігієни: «Що потрібно людям, які менструюють? Безкоштовні та доступні прокладки та тампони. Що вони отримують? Рожеві рукавички, аби цисгендерні чоловіки не бачили нічого червоного у вбиральні».

Також у Twitter нагадали, що в тому ж шоу, де Pinky Gloves отримали фінансування, проєкт двох жінок про менструальні труси не зустрів підтримки два роки тому.

Відповідь засновників

Автори проєкту Pinky Gloves вибачилися у своєму Instagram. Вони зазначили, що недостатньо вивчили тему, і це було великою помилкою. Утім, наполягають на тому, що підтримують зняття табу навколо менструації.

«Ми розуміємо, що нам необхідно ще багато вивчити й у нас є деякі сліпі зони», – зазначили в компанії. Вони заявили, що серйозно приймають фідбек і переосмислять продукт.

«Хороший бік поточної ситуації в тому, що менструація та її політичні аспекти отримують багато уваги й порушується важлива соціальна дискусія», – вважають у Pinky Gloves.

Те саме зазначив інвестор проєкту у своєму Instagram. Дюмель написав, що знайшов позитив у цій ситуації, адже ситуація з Pinky Gloves, на його думку, привернула увагу до публічного висвітлення менструації через «гарячу дискусію».

Також засновники зазначили, що вони та їхні сім’ї страждають від хейтспічу через цю ситуацію. І попросили «залишатися об’єктивними у своїй виправданій критиці».

Стигматизація місячних

Люди, які менструюють, можуть стикатися через це з дискримінацією, зазначають у UNFPA. На це впливає безліч факторів. Зокрема, уявлення про те, начебто місячні – це «брудно» й «соромно». Через це в багатьох країнах для жінок під час менструації існують обмеження. Наприклад, заборона відвідувати релігійні місця.

Також існує хибне уявлення, начебто жінки мають інші емоційні чи фізичні здібності через менструальний цикл. Це обмежує можливості жінок і посилюю гендерну нерівність. Насправді більшості жінок і дівчат менструація ніяк не заважає здібностям.

Не у всіх жінок узагалі існує доступ до засобів менструальної гігієни. Кожна 5 дівчина в Україні пропускає школу через відсутність можливості придбати засоби для менструації, передає «Українська правда». За опитуванням U-report, 27,4% дівчат заявили, що засоби гігієни занадто дорогі для них. Через це дівчатка можуть почуватися невпевнено та навіть уникати шкільних занять чи гуртків.

Також виділяють окремий вид «рожевого податку» – tampon tax, податок на засоби менструальної гігієни. Ідеться про податок на додану вартість на тампони та прокладки, який у деяких країнах Європи становить понад 20%.

Текст:

Софія Пилипюк

редакторка Wonderzine Україна

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.