Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

СитуаціяУ Києві сусід погрожував ножем гей-парі. Поліція його не затримала, бо «він просто показував ніж»

У Києві сусід погрожував ножем гей-парі. Поліція його не затримала, бо «він просто показував ніж» — Ситуація на Wonderzine

«Чоловік казав: «Такими ножами потрібно вскривати таких, як ви»

1 травня активісти Тимур Левчук і Зорян Кісь повідомили, що їхній сусід погрожував ножем, стоячи під дверима їхньої квартири через те, що вони ЛГБТ-пара. Поліція, яка прибула на виклик, відмовилася затримувати чоловіка. Причиною назвали те, що чоловік «просто показав ніж, а не погрожував».

Ми зв’язалися з Тимуром Левчуком і розпитали деталі ситуації.

Тимур Левчук та Зорян Кісь 

Тимур розповідає, що 10 квітня в їхньому будинку з’явився новий сусід, який орендував житло на поверх вище квартири, де вони з партнером проживали вже 8 років. «Із рештою сусідів проблем не було. Ми відкриті [геї], вони це знали, і ставлення до нас було позитивне».

«Новий сусід був дивний. Більшість часу проводив на коридорі між нашими поверхами, ховався за дверима. В один із днів ми бачили з балкона, як йому та його товаришу інша людина принесла ножі. Також цьому сусіду не подобалося, що в нашому будинку на вході є камери спостереження. Але якогось конфлікту між нами не було», – каже Левчук.

«Знаєте, як діти стукають паличками по перилах? Ось так цей чоловік робив ножем 1 травня». За словами Тимура, це було ввечері і його партнер Зорян вийшов запитати в чоловіка, чи в нього все нормально. Той у відповідь почав бігти на нього з ножем і питати: «А у тебе все нормально?» Пара замкнула двері й викликала патрульну поліцію та поліцію охорони.



Той у відповідь почав бігти на нього з ножем і питати: «А у тебе все нормально?»



Із приїздом поліції Левчук і Кісь не помітили з їхнього боку стурбованості. За словами пари, правоохоронці порадили чоловіку з ножем: «Ляжте поспіть». Із його розмови з поліцією стало зрозуміло, що погрози мали саме гомофобний мотив, оскільки сусід наполягав запитати в пари, чим вони займаються, і розповідав про «нетрадиційні сексуальні практики». Левчук каже, що вони написали заяву, але спочатку поліція не хотіла її приймати. Взяли лише тоді, коли почули, що Кісь працює у посольстві.

«Я стояв із патрульним і поліцією охорони, і вони між собою спілкувалися, що цей чоловік був не тільки напідпитку, а й наркосп’янілий. Я запитав, чи будуть вони його затримувати. Патрульний мене переконував, що показати комусь ніж – це не погроза. Тобто коли на тебе біжать з ножем, це не погроза, тобі просто показують, який красивий ніж», – розповідає Тимур.

Після того, як поїхала поліція, сусід повернувся до квартири пари. Почав стукати в двері, показувати свої ножі на камеру. Казав: «Такими ножами потрібно вскривати таких, як ви»; «Не сидів у тюрмі – не мужик». «У нього просто почався гомофобний потік свідомості», – каже Левчук. Вони записали це на диктофон, викликали поліцію охорони, зібрали речі й переїхали в готель. «Зранку інший сусід знову бачив, як цей чоловік стукав нам у двері, і запитав, що відбувається. Той відповів, що ми начебто вкрали його дружину та ґвалтуємо її».



Тобто коли на тебе біжать з ножем, це не погроза, тобі просто показують, який
красивий ніж



Після цього пара не планує повертатися в цю квартиру й буде змінювати місце проживання. «Ти просто боїшся дзвінка у двері. Навіть на новій квартирі здається, що хтось зараз почне стукати у двері», – каже Тимур.

6 травня Зорян Кісь уточнював у поліції, але їхня справа так і не внесена в Єдиний реєстр досудових розслідувань. За словами Левчука, коли Кісь повідомив, що йдеться про справу з погрозами сусіда з ножем, поліцейський відповів: «Хіба це злочин?» Зараз Кісь і Левчук разом із юристом готують звернення також за 161 статтею [Кримінального кодексу щодо порушення рівності громадян], оскільки мотив у чоловіка був гомофобний, а не побутовий. Також вони обговорюють з юристом можливість подати заяву до ДБР про бездіяльність поліції.

«Ми обоє є активістами, знаємо багатьох людей, Зорян працює в посольстві. І попри це поліція не зробила нічого. А якщо це станеться зі звичайною людиною? Тоді поліція просто не приїде? Тому ми хочемо займатися цією справою».

Текст:

Софія Пилипюк

редакторка Wonderzine Україна

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.