Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

СитуаціяСолістка гурту Kazka заявила, що вона квір. А потім, що це не був камінг-аут

Солістка гурту Kazka заявила, що вона квір. А потім, що це не був камінг-аут  — Ситуація на Wonderzine

Пояснюємо, чи можна назвати камінг-аутом, якщо людина називає себе «квір»

Солістка гурту Kazka Олександра Заріцька в коментарі програмі «Світське життя» заявила, що вона квір-людина. Після поширення новини вона опублікувала в Instagram, що не вважає це камінг-аутом. Розповідаємо про ситуацію й разом з експертом пояснюємо, що означає термін «квір».

Ситуація

Олександра Заріцька у програмі «Світське життя» коментувала камінг-аут співака Melovin: на сцені Atlas Weekend він заявив про свою бісексуальність.

Заріцька сказала: «Я належу до людей, які підтримують прайди. [...] Я сама себе вважаю квіром. Узагалі, квір-люди – люди, які трішки нестандартні в усіх обсягах нашої культури. Тому це така тендітна частина нашого суспільства, яку треба берегти, за яку треба стояти та битися, якщо треба».

Після цього ЗМІ почали поширювати новини щодо камінг-ауту співачки. У відповідь на це вона опублікувала Instagram-історію з текстом: «Народ, який ще камінг-аут? Ви серйозно? Почитайте, що таке квір. І не приплітайте мені те, що я не казала».

Ми звернулися до команди Kazka із запитаннями, що саме Олександра має на увазі під ідентифікацією як квір-людина та чому не вважає таку заяву камінг-аутом. На запит нашого видання гурт відмовився коментувати ситуацію.

Що означає «квір»

Едвард Різ

квір-активіст, проектний асистент ГО «КиївПрайд»


Поняття «квір» багатозначне. Спочатку воно було лайливим словом для означення гомосексуальних людей, потім, у 1980-ті, його реклеймив тодішній ЛГБТ-рух. «Квір» стали називати всю спільноту ЛГБТ+ людей, уже в менш негативному сенсі. Сьогодні в англомовній культурі ця практика збереглася, переходить вона й в українські реалії.

Крім того, квір може бути терміном, що означає гендерну або сексуальну ідентичність людини. Якщо персона ідентифікує себе як квір, це означає, що вона не вписується в межі стандартних понять про гендер і сексуальність. Іноді «квір» є синонімом до небінарної гендерної ідентичності.

Я не думаю, що можна однозначно назвати камінг-аутом, якщо людина називає себе «квір». Це треба уточнювати в самої людини. Наприклад, іноді «квір» використовують також для визначення певної гендерної неконформності або небажання слідувати суспільним нормам.

Текст:

Софія Пилипюк

редакторка Wonderzine Україна

Фото:

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.