Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Ситуація«Донецьк і Луганськ є й будуть частиною України». Як світові лідерки відреагували на дії Росії

«Донецьк і Луганськ є й будуть частиною України». Як світові лідерки відреагували на дії Росії — Ситуація на Wonderzine

Заяви президенток Литви, Грузії і Європейської комісії

Учора, 21 лютого, президент Росії Володимир Путін визнав самопроголошені Л/ДНР незалежними республіками та підписав документ «про дружбу та взаємодопомогу» з ними, що дозволило Росії офіційно ввести війська на окуповані території.

Більшість держав різко засудили вчинки Росії. Ми зібрали думки світових лідерок про їхнє ставлення до дій Кремля.


Урсула фон дер Ляєн, ЄС

Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн пообіцяла, що ЄС і його партнери відреагують на такі дії єдністю, твердістю та рішучістю. Про це вона повідомила у Twitter:

«Визнання двох окупованих територій в Україні є грубим порушенням міжнародного права, територіальної цілісності України та Мінських угод. ЄС і його партнери відреагують єдністю, твердістю та рішучістю в знак солідарності з Україною».

Напередодні вона також сказала, що в ЄС сподіваються на краще, але готуються до гіршого: «Якщо Кремль вибере насильство проти України, наша відповідь буде сильна і єдина».


Лінда Томас-Грінфілд, ООН

Лінда Томас-Грінфілд, посолка США в ООН, на екстреному засіданні Ради Безпеки заявила, що своїми діями Росія розірвала на шматки Мінські угоди та порушила Статут ООН.

«Він оголосив, що розмістить російські війська в цих регіонах. Він називає їх миротворцями. Це нісенітниця. Ми знаємо, хто вони насправді… Наслідки дій Росії будуть жахливими для України, усієї Європи та всього світу… Тепер ніхто не може стояти осторонь. Ми повинні чітко дати зрозуміти, що напад на Україну – це замах на суверенітет кожної держави-члена ООН і Статут ООН і що він матиме швидкі та важкі наслідки».


Кая Каллас, Естонія

Ще до заяви Росії прем’єр-міністерка Естонії Кая Каллас попередила, що такими діями Кремль закриває шлях для дипломатії та створює привід для війни.

«Рішення про визнання незалежності Донецької та Луганської областей України стане серйозною ескалацією з боку Кремля. Це буде явним і грубим порушенням міжнародного права та територіальної цілісності України. Донецьк і Луганськ є й будуть частиною України».


Мая Санду, Молдова

Президентка Молдови Мая Санду засудила такі дії Росії: «Це явно суперечить міжнародному праву. Молдова залишається твердо відданою підтримці суверенітету та територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів».


Інґріда Шимонітеб, Литва

Інґріда Шимонітеб, президентка Литви, активно висловлює свою підтримку Україні. Напередодні вона вшанувала пам’ять Небесної Сотні, а заяву Путіна визнала такою, що може здатися сюрреалістичною в демократичному світі.

«Путін щойно присоромив Кафку й Орвелла: немає обмежень для уяви диктатора, немає низьких учинків, які він вважав би занадто низькими, немає брехні, яка була б для нього занадто кричущою, червоні лінїї не достатньо червоні, щоб їх не переходити. Те, що ми побачили сьогодні ввечері, може здатися сюрреалістичним для демократичного світу. Але те, як ми реагуємо, визначить нас на багато поколінь уперед».


Саломе Зурабішвілі, Грузія

Президентка Грузії Саломе Зурабішвілі порівняла нинішню ситуацію в Україні з тим, що сталося в Грузії у 2008-му:

«Грузія рішуче засуджує «визнання (незалежності – прим.ред.)» українських Донецьких і Луганських регіонів, що повторює сценарій, який призвів до окупації 20% нашої території. Грузія з вами, Президенте Зеленський, і підтримує українську територіальну цілісність та мир».


Зузана Чапутова, Словаччина

Зузана Чапутова, президентка Словаччини, вважає, що дії Росії знищили багаторічні зусилля щодо вирішення конфлікту, який створила Москва. «Це вибір конфронтації над дипломатією та кричуще порушення міжнародного права та суверенітету України», – пише вона у Twitter.


Джасінда Ардерн та Наная Махута, Нова Зеландія

Прем’єр-міністерка Нової Зеландії Джасінда Ардерн і міністерка закордонних справ Наная Махута також стали на підтримку України. «Усі хочуть бачити деескалацію. Усі хочуть бачити роботу дипломатії. Це дуже занепокоює спостерігати поточну ескалацію», – сказала Ардерн журналістам. Вона також заявила, що Нова Зеландія перегляне санкції, як-от заборону на подорожі, щоб показати своє ставлення до дій Росії.

Міністерка закордонних справ додала, що в межах доступних їм санкцій вони також можуть запровадити експортний контроль і розірвати дипломатичні відносини з країною. «Нова Зеландія дуже чітко висловила свою позицію. Ми занепокоєні з приводу нарощування військових сил на українському кордоні. Ми поважаємо територіальну цілісність і суверенітет України та закликаємо до використання міжнародних дипломатичних зусиль для деескалації ситуації», – сказала вона.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.