Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

СитуаціяІнструкція: що можна зробити, щоб підтримати українських військових

І тих, хто поруч з нами

У лютому Київський міжнародний інститут соціології оприлюднив опитування, згідно з яким 57,5% українців готові обороняти свої міста в разі вторгнення Росії, зокрема 37,3% візьмуть до рук зброю. А витрати на безпеку й оборону збільшилися з 3% ВВП у 2014 році до 6% ВВП у 2022-му – до майже 287 мільярдів гривень.

Проте цих витрат однаково не вистачає, щоб утримувати армію, тому в Україні діють фонди, які допомагають військовим. Крім фінансової допомоги, ми також можемо посприяти й тим, що не будемо сіяти паніку, освоїмо першу медичну допомогу або ж сконцентруємся на допомозі на місцях.

Розповідаємо, як це можна зробити.

1️. Підтримати фонди, які допомагають армії та вимушеним переселенцям

«Повернись живим»

Це один із найбільших фондів допомоги українським військовим, які воюють на Донбасі. З 2014 року фонд зібрав понад 190 мільйонів гривень на допомогу армії. Забезпечує всіх військових тепловізорами та приладами нічного бачення, мобільними комплексами спостереження, безпілотниками, комплектами для розмінування й іншою високоточною технікою.

«Армія «SOS»

Громадська ініціатива «Армія «SOS» допомагає армії України саме в тих напрямах, у яких держава ще не є сильною та потребує підтримки. Це високотехнологічні напрями: система управління та вогневого ураження «Кропива», повітряна розвідка та радіотехнічна розвідка.

«Кожен Може»

З 2013 по 2015 роки команда «Кожен Може» активно надавала допомогу в зоні АТО та родинам загиблих героїв України. Мета фонду «Кожен Може» в межах швидкого реагування на надзвичайні ситуації: підсилити відповідь держави на надзвичайні ситуації та зменшити негативні соціальні наслідки.⠀

2️. Пройти курс з надання першої медичної допомоги

На базових курсах першої допомоги навчають терміновим заходам для порятунку життя. Пройти навчання з медичної допомоги можна в таких організаціях:

Товариство Червоного Хреста

Налічує 24 обласні, 1 міську, 630 районних і міськрайонних організацій. Тренінги проводять групами, безкоштовно – для волонтерів, співробітників і бенефіціарів Товариства; платно – для бізнесів.

FAST

Українські компанії залучають інструкторів FAST для підготовки співробітників до надання першої допомоги та забезпечення їх необхідним спорядженням. Також тут навчають навичкам пожежної безпеки й евакуації.

Українська служба порятунку

На курсах навчають, як діяти в різних ситуаціях, де є постраждалі люди, і навичок надання першої допомоги (First Aid). Крім того, навчають пояснювати представникам швидкої допомоги про ситуацію, що є вкрай важливим.

3. Здати кров

Ваша кров може врятувати комусь життя, а в такі складні моменти про це особливо важливо пам’ятати. Здати кров в Україні можна в усіх пунктах Червоного Хреста. А також на сайті donor.ua можна знайти весь перелік пунктів прийому крові в Україні.

4. Плести маскувальні сітки

Потреба в маскувальних сітках дуже велика й учасники АТО цінують їх. Адже це дає можливість зламати геометричний «силует» замаскованого об’єкта. Максимально «злити» його з навколишньою місцевістю. Плетінню маскувальних сіток або костюмів можна навчитися в організації «Маскувальна сітка для армії руками волонтерів», яка об’єднує понад сотню волонтерських груп у всій Україні. Перелік груп у своєму місті та районі можна знайти на сайті Волонтерський довідник.

5. Записатися до тероборони

З 1 січня 2022 року набув чинності Закон України «Про основи національного спротиву», за яким як окремий рід сил ЗСУ були створені спеціальні підрозділи територіальної оборони. Територіальна оборона ЗСУ надає захист і допомагає населенню в разі надзвичайної ситуації та забезпечує громадський порядок у разі потреби. Стати резервістом Сил територіальної оборони може кожен громадянин України від 18 до 57 років незалежно від статі, досвіду служби чи перебування на військовому обліку.

Щоб увійти до лав територіальної оборони, треба звернутися з документами до центрів комплектування та соціальної підтримки (колишні військкомати) у межах вашого району.

Докладніше про те, як вступити до лав тероборони, можна дізнатися тут .

6. Читати перевірені ЗМІ й не поширювати фейкову інформацію

Звертайте увагу на те, звідки споживаєте інформацію. Оминайте ресурси, які займаються маніпуляцією, нагнітанням, перекручуванням фактів. Їхня ціль не донести інформацію, а затягнути людину в ще більший потік – і можна підсісти, оскільки це збуджує. Однак ми тільки підсилюємо стресовість ситуації. Тобто фільтруйте інформацію, яку споживаєте, не лише за кількістю, а й за якістю. Більше про це ми писали тут.

7. Алгоритми дій і списки необхідного для аптечки та рюкзаків

Щоб не розгубитися в надзвичайній ситуації, в Україні створили Telegram-бот «Готовий до всього», який надає поради в разі військового вторгнення. У розділі «Небезпечні ситуації» є інструкції в разі створення натовпу, бомбардування, пошуку води в місті, повітряної тривоги й інше. Бот наголошує на важливості інформаційної безпеки, тому ділиться перевіреними джерелами.

9. Звернутися до психолога, якщо відчуваєте підвищену тривожність

Для родин військових з’явилася ініціатива «Я буду твоїм тилом», де надають психологічну підтримку: провести безкоштовні консультації або надати знижку, організувати групу підтримки. Зустрічі відбуваються в телефонному форматі або за допомогою відеозв’язку. Якщо ви психолог, то можете запропонувати кількість безкоштовних консультацій або знижку на них.

10. Зберігати спокій і допомагати собі й іншим упоратися з тривогою

Зателефонуйте батькам і друзям. За можливості зустріньтеся наживо, щоб не залишитися зі страхом сам на сам. Ми віримо, що все буде добре.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.