Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

СитуаціяВогнестрільні поранення та транспортування постраждалих. Основні правила домедичної допомоги

Й освітні ресурси

Вогнестрільні поранення та транспортування постраждалих. Основні правила домедичної допомоги — Ситуація на Wonderzine

Через останні події варто знати, як надавати першу медичну допомогу. Зібрали для вас правила дій для ситуацій, які можливі у воєнні часи, а також освітні ресурси, де можна дізнатися більше.

Що робити до надання першої домедичної допомоги?

Якщо ви бачите людину, яка постраждала від певних подій, не варто відразу бігти надавати першу допомогу. Для початку треба оцінити ситуацію, чи безпечно зараз підходити до людини, скільки можливих постраждалих та чи може вам хтось допомогти. Не ризикуйте, якщо ситуація небезпечна: ви можете стати ще одним постраждалим.

Потім варто обстежити потерпілого: перевірити свідомість, дихання та можливі пошкодження. Якщо людина свідома, запитайте про її симптоми. Після цього важливо викликати швидку допомогу, розповісти про ситуацію та результати вашого попереднього обстеження. Лише коли ви впевнилися, що бригада виїхала до вас і знає, де вас знайти, можна приступати до надання першої допомоги.

Серцево-легенева реанімація

Серцево-легенева реанімація, поєднання непрямого масажу серця та штучної вентиляції легень, потрібна тоді, коли людина непритомна й не дихає. Перед процедурою треба покласти її на жорстку поверхню та перевірити, чи нічого немає в дихальних шляхах. Якщо вона має великі проникальні рани, переломи ребер і поранення серця або лівої частини грудної клітини, то процедуру робити не можна.

  • Покладіть долоню однієї руки по центру грудної клітини та зверху розмістіть долоню другої руки.
  • Зробіть 30 натискань з частотою 100 разів на хвилину. Це ритм пісні Stayin’ alive виконавця Bee Gees.
  • Натискання чергуйте зі штучним диханням рот-у-рот: перекрийте носові отвори потерпілого, відкрийте його рот, відкиньте голову та зробіть видих у рот, згерметувавши губами порожнину рота. Грудна клітина має піднятися, потім дайте їй час опуститися та знову приступайте до непрямого масажу серця.
  • Через кожні дві хвилини вас має хтось змінювати

Вогнепальні поранення

Для вогнепальних поранень у різних частинах тіла існують різні способи першої швидкої допомоги. У будь-якому разі не варто виймати кулю або скалки.

Поранення в голову

Рана на голові характеризується великою кровотечею, струсом мозку та, відповідно, втратою свідомості. Алгоритмом дій для таких поранень є накладання стерильної серветки та переведення людини в горизонтальне положення.

Поранення в живіт і груди

За вогнепального проникального поранення грудей потрібно обробити рану та накласти антисептичну пов’язку й чекати приїзду медиків. Не забудьте перевірити, чи куля не пройшла наскрізь, й обеззаразити другу рану також. У разі поранення в живіт варто натиснути на рану. Не можна давати людині їсти та пити й не потрібно вправляти органи, які можуть випасти.

Поранення кінцівок

У разі поранення кінцівок найважливіше – це зупинити зовнішню кровотечу, тиснучи на рану, накласти пов’язку й іммобілізувати кінцівку.

Якщо ви помічаєте, що кров яскраво-червона та швидко витікає пульсуючи, це може свідчити про артеріальну кровотечу. Її потрібно зупинити, адже інакше людина може померти за декілька хвилин від втрати крові. Якщо перелому немає, то кінцівку варто підняти. Потім потрібно обгорнути частину вище рани тканиною, пальцями затиснути артерію, затягнути джгут і зробити записку про час накладення джгута. Після цього варто чекати допомогу лікарів. Джгут що 1,5–2 години взику та 1 годину взимку потрібно перезав’язувати: розв’язати, почекати, доки кінцівка знову потеплішає та порозовішає, і накласти знову.

Якщо кров темна та витікає швидко рівномірним струменем, то це свідчить про венозну кровотечу. Варто накласти антисептичну пов’язку, а якщо кров не зупиняється, то накласти джгут нижче місця рани.

Шоковий стан

За будь-яких з описаних вище травм у постраждалого може виникнути шоковий стан. Він характеризується блідістю, слабкістю, неспокоєм, спрагою, пришвидшеним пульсом і частим диханням.

Щоб вивести людини з шоку, варто зігріти її, покласти постраждалого на спину та підняти ноги на 30–40 см вище рівня тіла. Від останнього пункту варто відмовитися, якщо є підозра на переломи ніг і травми хребта та шиї.

Транспортування потерпілих

Якщо в цьому немає нагальної потреби, то самостійно транспортувати потерпілих не потрібно, адже це може змістити кулю або інші предмети всередині або наново відкрити кровотечу. Проте якщо допомога не може прибути сама або вам треба терміново відвести людину з місця трагедії, то варто:

  • якщо людина у свідомості, попередити, що ви будете робити та куди йти, і попросіть його допомагати вам;
  • попросіть інших допомогти вам;
  • переносити вагу на ноги, а не на спину
  • станьте ззаду, підхватіть людину під пахви, зігніть руку потерпілого та тримайте за передпліччя двома руками;
  • якщо ви не одні, то можете транспортувати вдвох на схрещених руках або на ношах або щиті.

Більше освітніх ресурсів щодо першої допомоги:

«Курс ПМД онлайн»

Цей курс складається з трьох частин:

Відеоурок ПМД від лікарки

Лікарка Аліна Волківська провела онлайн-навчання й показала, як накладати джгут, зупинити кровотечу, робити масаж серця, користуватися дефібрилятором.

Онлайн-курс від патрульної поліції України

Ще кілька років тому поліцейські записали навчальні відеоролики з надання першої медичної допомоги. Тут є опис типових помилок і пояснення, як робити масаж серця.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.