Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

СитуаціяПитання психологу: Як знизити тривогу дітей під час військових дій?

І пояснити їм, що відбувається

Діти переймають настрій дорослих, тож передусім варто заспокоїтися саме вам. Але як відповісти на їхні питання та зменшити тривожність, особливо в часи, коли вони прокидаються від сирен і чують вибухи? Пояснює психологиня Аліна Касілова.

Говоріть правду. Діти ставлять багато питань, і важливо на них відповідати. Поясніть, чому розпочалася війна, чому вам доводиться чути сирени й ховатися в укритті.

Зізнайтеся, що вам теж страшно. Але поясніть, що ви будете робити під час вибухів, гучних сигналів тощо. Найголовніше донести, що ви залишаєтеся в безпеці тут і зараз.

Покажіть дитині, що ви її слухаєте. Дозвольте їй виговоритися, запитайте, як вона себе почуває, про що думає, за що переживає.

Контролюйте емоції. Не виливайте свою злість на дитину, не кричіть і не відповідайте грубо. Якщо є відчуття бурі всередині, відійдіть в іншу кімнату чи візьміть хвилину тиші й зробіть вдих-видих. Зрозумійте, що дитина не винна в тому, що відбувається. Їй потрібна ваша підтримка.

Не сваріться з іншими членами родини. Зараз не час додаткових конфліктів і напруги.

Реагуйте на істерику. Щоб зупинити плач, почніть озвучувати почуття дитини: «Тобі зараз страшно, ти налякався / -лась». Запевніть, що ви поруч, із вами безпечно. Обійміть дитину, погладьте її, дивіться в очі.

Організуйте дозвілля. Добре допомагають упоратися з тривогою казки, малювання, вигадування спільних історій. Намагайтеся зберегти звичний режим дня.

Вправи для зниження тривожності в дітей від UNICEF

Аромат квітів

Попросіть дитину глибоко вдихати через ніс і видихати через рот. Ніби вона нюхає квітку.

Мяч-антистрес

Зробіть власноруч м’яч із тканини чи пакетів. Або наповніть повітряну кульку будь-якою крупою. Попросіть дитину стискати цей мяч, коли буде страшно. Це допоможе зняти м’язову напругу.

Маленький зайчик

Попросіть дитину швидко вдихнути тричі через ніс й один довгий видих через рок. Так, ніби зайчик у садочку.

Безпечна прогулянка

Разом із дитиною згадайте чи вигадайте безпечний простір, де затишно та спокійно. Нехай дитина пофантазує й розповість, як почувається в тому місці, що бачить, що планує робити.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.