Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

СитуаціяЄ питання: як допомогти старшим дітям пережити травматичний досвід

Є питання: як допомогти старшим дітям пережити травматичний досвід — Ситуація на Wonderzine

Запобігаємо саморуйнівній і небезпечній поведінці

Підлітковий вік сам собою не є легким періодом життя, але ситуація ще більше погіршується, коли він припадає на воєнний час.

Це травматична подія, яка може викликати в дітей старшого віку сором або бажання помсти й може призвести до радикальних змін їхнього світогляду. У деяких старших дітей також з’являється саморуйнівна або небезпечна поведінка.

Щоб уникнути таких наслідків, Освітній центр Верховної Ради України поділився інструкцією про те, як допомогти старшим дітям пережити травматичний досвід.

Говоріть з дитиною про її емоції.

Варто заохотити дитину ділитися своїми емоціями, обговорювати її тривоги, страх і сум. Разом шукайте відповіді на важливі питання й обговорюйте їх.

Також важливо пояснити, що всі її почуття є нормальними, зокрема й злість.

Допоможіть фільтрувати інформацію.

Інтернет дає доступ до будь-якої інформації, що іноді може нашкодити, а не допомогти, адже в підлітків ще не сформоване вміння аналізувати інформацію. Допоможіть їм зрозуміти, як фільтрувати той потік новин, який на них звалюється щодня.

Допоможіть їм звільнятися від сильних емоцій.

Варто розказувати підліткам, що плакати нормально, кричати нормально, злитися нормально, і ці емоції варто проживати. Злість, наприклад, можна випустити через фізичну діяльність або гру, а тривогу чудово виліковують обійми.

Залучіть їх до спільної справи.

Коли в нас є відчуття, наче ми маємо вплив на ситуацію, нам набагато легше її пережити. У підлітків це відчуття можна викликати волонтерством. Вони можуть висвітлювати фейки або атакувати російські сайти з DDoS атаками.

Ілюстрація: Icon8

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.