Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

СитуаціяЯк українці й іноземці можуть тимчасово прихистити українських дітей – інструкція

У чому різниця між тимчасовим влаштуванням та усиновленням

В умовах воєнного часу українські діти залишаються без батьків або потребують прихистку. Українці та громадяни іноземних держав можуть тимчасово прихистити дитину у своїй сім’ї.

Радниця-уповноважена Президента України з прав дитини та дитячої реабілітації Дар’я Герасимчук ініціювала створення інфографіки, яка допоможе розібратися з тим, як прихистити українських дітей за кордоном і в Україні й у чому різниця між тимчасовим прихистком та усиновленням. На основі цієї інформації ми зробили матеріал, який допоможе з влаштуванням дітей.

Що мені потрібно зробити, якщо я хочу тимчасово прихистити дитину у своїй сім’ї?

Дитина може бути тимчасово влаштована тільки в сім’ю громадян України або іноземців, які на законних підставах перебувають на території України. Виїжджати за межі України з дитиною, яка тимчасово влаштована у вашу сім’ю, не можна (крім випадків, коли дитина – ваші брат, сестра, онук, онука, пасинок, падчерка).

Скористайтеся чат-ботом «Дитина не сама», створеним у співпраці Офісу Президента, Мінсоцполітики і ЮНІСЕФ.

Чекайте на дзвінок від працівника служби у справах дітей.

Підготуйте пакет документів:

  • заяву про надання згоди на тимчасове влаштування у свою сім’ю дитини;
  • копію паспорта;
  • письмову згоду всіх повнолітніх членів сім’ї, що проживають разом із вами, для проживання з дитиною на одній житловій площі.

Працівник служби у справах дітей відвідає вашу оселю, обстежить умови проживання та складе відповідний акт, а також поспілкується з дитиною, щоб отримати її згоду на влаштування.

Служба у справах дітей видасть наказ про влаштування дитини у вашу сім’ю.

Важливо!

  • Будьте готові до того, що служба у справах дітей може в будь-який час відвідати вашу оселю з метою контролю за умовами утримання дитини.
  • Врахуйте, що дитина, влаштована у вашу сім’ю, могла пережити психологічну травму та може потребувати соціально-психологічної реабілітації, психологічної консультації й іншої допомоги.
  • Інформацію про надавачів такої допомоги, які працюють у вашій громаді, ви можете знайти на сайті Мінсоцполітики в розділі «Громадянам» – «Реєстр надавачів соціальних послуг».

Що треба робити іноземцям, які хочуть надати прихисток дітям з України?

Виїзд дітей, які цілодобово перебувають у закладах, за межі України можливий тільки в складі організованих груп. Приймати такі групи дітей можуть тільки організації, уповноважені на це державами, де перебуватимуть діти.

Якщо ваша організація готова тимчасово забезпечити влаштування організованих груп дітей, дотримуйтеся такого алгоритму дій:

Залиште заявку в чат-боті «Дитина не сама», відповівши на анкетні питання в розділі «Для іноземців».

Представники Національної соціальної сервісної служби опрацюють вашу заявку та нададуть перелік документів, які ви маєте подати. До цього переліку входить письмове запрошення від установи чи організації, уповноваженої країною, що приймає дітей на влаштування. У запрошенні має бути вказано:

  • країну, що приймає;
  • кількість і категорію дітей, яким готові забезпечити прихисток;
  • умови перебування дітей;
  • можливість забезпечити дітей харчуванням, організувати навчання, надання необхідної медичної й іншої допомоги;
  • гарантії щодо повернення дітей в Україну;
  • письмове підтвердження, що установа / організація вповноважена країною, що приймає, на тимчасове влаштування дітей.

Подайте документи до Національної соціальної сервісної служби.

Нацсоцслужба ухвалить рішення, яка група й коли може бути до вас направлена, і надішле вам відповідне повідомлення.

Важливо!

  • Виїзд дітей за межі України можливий тільки за наявності засвідченого печаткою письмового дозволу на виїзд дітей за підписом голови або заступника обласної військової адміністрації та погодження Нацсоцслужби.
  • Відповідальність за дітей, які виїхали за кордон, несуть особи, у супроводі яких діти виїхали та перебувають за межами України. Вони повинні забезпечити постановку дітей на консульський облік і піклуватися про них під час перебування за кордоном.

У чому різниця між усиновленням і тимчасовим влаштуванням?

Усиновити можна дитину-сироту; дитину, позбавлену батьківського піклування; дитину, нотаріальну згоду на усиновлення якої надали її батьки. Такі діти в обов’язковому порядку мають перебувати на обліку з усиновлення.

Тимчасово влаштувати можна дитину, залишену без батьківського піклування; дитину, місцезнаходження батьків або інших законних представників якої з’ясовується.

Під час усиновлення дитина повністю втрачає зв’язки зі своєю біологічною сім’єю та стає членом сім’ї усиновлювачів на правах дочки чи сина. За умов тимчасового влаштування дитина перебуває в сім’ї до ухвалення рішення про подальше влаштування або допоки не будуть знайдені її батьки чи інші родичі.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.