Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

ПодорожЧим зайнятися в Стамбулі. Гід містом від екскурсоводки Віки Конопльової

Чим зайнятися в Стамбулі. Гід містом від екскурсоводки Віки Конопльової — Подорож на Wonderzine

«Стамбул сам мене вибрав»

У рубриці «Гід містом» дівчата діляться враженнями про подорожі своїми улюбленими містами та розповідають, що обов’язково потрібно відвідати, де смачно поїсти й відпочити.

У цьому випуску дизайнерка й екскурсоводка Віка Конопльова розповідає про Стамбул – місто, у якому вона зараз живе та працює.

ТЕКСТ: Анна Хаєцька

Кілька років тому я приїхала до Стамбула на місяць, влаштувалася волонтеркою в невеликий готель – готувала там сніданки й за це отримувала житло. Мені потрібно було перезавантажитися і згодом я планувала повернутися до Києва. Але вирішила залишитися на три місяці, а потім на рік, а потім ще на один.

З готелю я вже пішла, зараз віддалено працюю на себе і живу в Стамбулі. У мене є свій невеликий бренд – я виготовляю сумки ручної роботи та продаю їх в інстаграмі. А взимку я почала проводити прогулянки й екскурсії Стамбулом. З прогулянками все сталося дуже органічно – я дуже багато гуляю і люблю вивчати місто, знайомитись із місцевими жителями та знаходити нові місця. Якось мене попросили провести прогулянку раз, другий, і все поїхало.

Цієї весни Туреччина була однієї з небагатьох країн, куди можна було подорожувати. Я цьому дуже рада, тому що це гарна нагода зруйнувати стереотип, що Туреччина – це країна лише відпочинку all inclusive.

Я взагалі не думала, що Стамбул стане містом, у якому я буду жити. Але, здається, Стамбул сам мене вибрав. Мені дуже сподобалося місто і я зрозуміла, що хочу тут пожити принаймні три місяці, які можна перебувати в країні без візи. Проте ці 90 днів швидко промайнули й потрібно було повертатися, а це якраз був вересень, і я зрозуміла, що на осінь зовсім не хочу до України – дощі, похмурі дні, мряка. І вирішила податися на візу на рік, а потім знову продовжила. Звісно, я ще хочу пожити десь у Європі, але поки що залишаюся у Стамбулі.

Обов’язкова програма

Гранд-базар

У багатьох Туреччина асоціюється з базарами та з продажем продуктів і речей. Гранд-базар – це передусім історичний об'єкт, він був побудований більш ніж 500 років тому, коли турки завоювали Константинополь. Це критий ринок, і він шалено красивий. У перші хвилини там може бути не дуже комфортно, бо як на кожному східному базарі до вас будуть звертатися і запрошувати до свого прилавку – всі хочуть щось продати. Проте варто трохи абстрагуватися і налаштуватися на те, що це історичний об'єкт і частина культури Туреччини та Стамбула. За розмірами ринкова площа величезна – займає половину району. Там можна знайти хани (великі будівлі, у яких є внутрішні дворики), яким по 400–500 років. І в деяких із них досі є майстерні, яким приблизно стільки ж років, у яких роблять срібний або мідний посуд, а потім на тому ж Гранд-базарі й продають.

Мечеть Сулейманіє-Джамі

Ця мечеть була присвячена великому султанові Сулейману, який правив у Золоте століття. В часи, коли місто досягло свого максимального розквіту: саме тоді будувалося багато релігійних шкіл, мечетей, лікарень. Це був пік могутності Османської імперії. Це величезний комплекс, до якого входить мечеть, медресе (релігійна школа), хамам і невеликий ринок. Чим мечеть ще цікава – вона розташована на горі, і там відкривається дуже гарний краєвид на Стамбул, протоку Золотий Ріг, видніється початок Босфору. Там дуже красиво. Дружиною Сулеймана була наша землячка – Роксолана. А ще там дуже гарний сад, у якому приємно гуляти.

SALT Galata

Культурний комплекс, який розташований у будівлі колишнього головного банку Османської імперії. Будівля дивовижна – високі стелі, широкі мармурові сходи, панорамні вікна з краєвидом на старе місто. Побудована вона була ще наприкінці 19-го сторіччя архітектором французо-турецького походження Александром Валлаурі. Валлаурі – один із моїх найулюбленіших архітекторів Стамбула. Він побудував зокрема будівлю Археологічного музею та готель Пера.

Комплекс містить бібліотеку, кафе, книжковий магазин, ресторан, виставкову площу та музей банку.

Довільна програма

Блошиний ринок Хорхор

Антикварний ринок Хорхор розташований у консервативній частині Стамбула, в районі Фатіх. Тут багато картин, меблів, посуду, килимів. Він досить незвичний як для ринку, бо розташований у будівлі, яка має вісім поверхів, на кожному поверсі кімнати й у кожній кімнаті – магазин, який продає саме вінтаж та антикваріат. Гуляючи ринком, можна зрозуміти, як облаштовували свої домівки заможні жителі за часів Османської імперії. Хорхор працює щодня з 10.00 до 18.00, а в неділю з 12.00 до 17.00. Варто пам’ятати, що в Туреччині потрібно брати дозвіл на вивезення антикварних речей, а вартість кожної речі не повинна перевищувати 1000 доларів.

Splendid Palace Hotel

Ще одне місце, яке я рекомендую відвідати, – це Splendid Palace Hotel. Він розташований на Принцевих островах у Мармуровому морі. Самі острови цікаві тим, що ще за часів Візантії сюди відправляли принців, які були неугодні імператору. Останні кілька століть тут проживали заможні греки, вірмени, євреї. А потім, коли на острови почали ходити великі кораблі, там почали оселятися й турки.

На найбільшому острові, Буйюкада, і побудований Splendid Palace Hotel. Це величезна дерев’яна будівля, дизайн якої натхненний стилем артнуво. Готелем володіє одна родина вже в четвертому поколінні. Тут можна зупинитися на кілька діб або можна просто прийти в ресторан на вечерю. На першому поверсі готелю є бар, у якому можна сісти й насолоджуватися, розглядаючи кожен предмет інтер’єру.

Florya Atatürk Marine Mansion

Одна з моїх найулюбленіших будівель у Стамбулі. Це колишня літня дача першого президента Турецької республіки Мустафи Кемаля Ататюрка. Споруда розташована в районі Флор’я, який тягнеться вздовж Мармурового моря. Розповідають, що Ататюрк дуже любив тут відпочивати, бо у Флор’ї ідеальний піщаний пляж. Дача побудована в 30-х роках у стилі баухаус. Сама будівля поставлена на металеві паля, які вбиті в морське дно і поєднується з пляжем дерев’яним пірсом. Коли ти перебуваєш усередині, ти бачиш навколо себе лише море та кораблі.

Після смерті Ататюрка там зупинялися й інші президенти, а в 90-х із будівлі зробили музей, тому там може побувати кожен охочий. Добратися до музею зручно електричкою з вокзалу Сіркеджі.

Дозвілля

Продуктові базари

У Стамбулі, крім Гранд-базару, є величезна кількість базарів. Я можу порадити ринок Чаршамба, він працює середами, бо Чаршамба в перекладі з турецької означає «середа». Туди приходять за продуктами місцеві. Це дуже цікаво візуально – те, як на ринках продавці розкладають свої продукти, як це красиво і натхненно, як усі продавці, коли ти проходиш, зазивають усе купити. Це справжня вистава: вони хочуть, аби ти купив щось саме в них, але водночас вони нібито комунікують між собою, і цією піснею створюють дух ринку. Якось я бачила, як продавець кожну картоплю викладав, ніби це був діамант. Здається, ніби він заміряв із лінійкою відстань між плодами, а потім узяв якусь картоплинку й почав щось здувати. Як виявилося, там посипався бруд і він прибирав усе зайве, щоб було красиво.

Ще хочу порадити базар Kadınlar Pazarı, перекладається як «жіночий базар». Це старий ринок, якому понад сто років. Він розташований у консервативній частині Стамбула, районі Фатіх. Одні історії говорять, що ця назва пов’язана з тим, що там раніше продавали жінок, а інші – що це жінки відкрили для себе ринок, бо їм не дозволяли в ті часи торгувати на Гранд-базарі. Багато товарів привезені сюди з південно-східної частини Туреччини, а в ресторанах представлена ​​кухня цього регіону. Зайдіть до одного з ресторанів, а саме Siirt Şeref Büryan 1892, та спробуйте дві їхні фірмові страви: бур’ян-кебаб (ніжне м’ясо, яке подається на хлібному коржику) та perde pilav – ароматний плов із куркою, мигдалем і смородиною, обгорнутий у тонке тісто.

Ринок розташований біля консервативної частини, тому не дивуйтеся, що тут буде багато чоловіків. Вони будуть сидіти в чайних, грати в карти, працювати в продуктових крамницях. Жінки тут, звичайно, теж є, але вони в основному приходять робити покупки.

Район Сариєр

Окремо хочу розповісти про прогулянки районом Сариєр. Він розташований у європейській частині міста вздовж Босфору. Туристи зазвичай сюди не доїжджають, але це надзвичайно красиве місце. Протягом 18-го та 19-го століть тут були резиденції заможних торговців Пери та Галати. Також тут були побудовані літні резиденції іноземних посольств. Ці будівлі збереглися досі.

Життя тут виглядає дуже неспішним. Стамбульці ставлять на узбережжі розкладні стільці, споглядають природу, купаються. Тут проживає багато рибалок, тому деякі стамбульські ресторани закуповують рибу й морепродукти прямо тут.

У Сариєрі ви можете спробувати справжні бьорекі. Це пироги, які зроблені з найтоншого тіста, з різними начинками всередині. Звісно, їх можна знайти в багатьох містах у Стамбулі, але тут вони здаються найсмачнішими.

Добиратися до Сариєру зручно автобусом або корабликом. Я рекомендую обирати останній. Шлях пролягатиме через Босфор, уздовж якого розташовані красиві старовинні дерев’яні будинки, палаци султанів і фортеці.

Pera Palace Hotel

Цей готель розташований у районі Бейоглу. Він був побудований ще в 1892 році для постояльців першого класу Східного експресу – легендарного потяга, який відправлявся зі Стамбула в Париж і йшов через Афіни, Угорщину, Австрію. У цьому готелі зупинялися і Хемінгуей, Агата Крісті, Грета Гарбо.

Дизайн готелю – це неймовірно красиве поєднання неокласицизму, артнуво та східного стилю.

Ресторани й бари

Locanta No 19 Dining

Невеликий сімейний ресторанчик. Тут чоловік із дружиною самі готують і спілкуються з гостями. Як каже власниця ресторанчику, вона готує їжу, яку турецька жінка готує вдома. Меню сезонне й часто змінюється. Це затишне місце на три столики, в інтер’єрі старі антикварні меблі. Також подружжя робить кераміку й там можна купити красиві тарілки та чашки.

Antigoni

Рибний ресторан на острові Бургазада. Це теж сімейний ресторан. Раніше ним займався тато, а тепер син і дочка. У них, окрім риби, потрібно спробувати неймовірно смачні закуски та ракію. Мій улюблений сет закусок складається з артишоків, смажених на грилі, маринованого сібаса та запеченого баклажана. В Туреччині є культура того, як вони п’ють ракію, хтось обов’язково співає, тому сюди особливо цікаво приходити ввечері в п’ятницю або на вихідних. Це місце дуже популярне у стамбульців – хто припливає на яхтах, хто – на кораблях на вихідні.

Çiya

Ресторан розташований у районі Кадикьой. Тут готують національну їжу, яка поширена не тільки в Стамбулі, а по всій Туреччині. Шеф-кухар ресторану Муса Дагвівірен знаходить рецепти, які вже забуті та відроджує їх, його називають «кулінарним антропологом». Він навіть випустив свою книгу про турецьку кухню. Коли зайдете до ресторану, не сідайте відразу за столика. Підійдіть до вітрини з гарячими стравами та закусками. Поцікавтесь, що в меню на сьогодні, та виберіть, що до вподоби. На десерт обов’язково спробуйте фруктові цукати.

Aheste

Ресторан турецької та близькосхідній кухні в сучасному виконанні. Цегляні стіни медового кольору, кришталеві люстри, тепле світло, столи, покриті білими скатертинами. Aheste – ідеальне місце для романтичного вечора.

Чайні кімнати

Це кафе, в яких подають турецьку каву або турецький чай. Такі кафе є по всьому місту: на ринках, на пристанях, просто на вулицях уздовж будинків. Часто їх можна відрізнити за маленькими столиками та стільцями. Одна з моїх найулюбленіших чайних троянд на вокзалі Сіркеджі, з якого раніше відправлявся Південний експрес до Парижу.

Інша – на набережній у Моді. Тут можна годинами пити чай і дивитися на Мармурове море й кораблі, що проходять.

FOXY Nişantaşı

Якщо хочеться познайомитись із турецькими місцевими винами, то винний бар FOXY Nişantaşı – саме те місце. Натуральні вина та їжа до них від місцевих шефів.

З висоти пташиного польоту

Готель із терасою Corinne Hotel

Чим цікавий Стамбул – він дуже рельєфний.

Іноді гуляєш містом, повертаєш голову й бачиш воду серед домів. Дуже люблю це відчуття. Одним із найулюбленіших місць у районі Бейоглу є готель із розкішною терасою – Corinne. Вона на шостому поверсі. Там приголомшливий краєвид на всю європейську частину міста, Мармурове море та стару історичну частину міста.

Канатна дорога

Канатна дорога пролягає між двома пунктами – мечеть Султан Еюп і кав’ярню П’єр Лоті. На кінцевій станції канатної дороги влаштовано оглядовий майданчик із телескопами. З нього відкривається чудовий краєвид на історичну частину Стамбула та затоку Золотий Ріг. Зауважу, що це досить популярне місце й у вихідні тут може бути людно.

Розповісти друзям
1 коментарпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.