Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

ПодорожЧим займатися в Брюсселі. Гід містом від редакторки Софії Пилипюк

Чим займатися в Брюсселі. Гід містом від редакторки Софії Пилипюк — Подорож на Wonderzine

«Це місто, у яке я завжди рада повертатися»

У рубриці «Гід містом» дівчата діляться враженнями про подорожі своїми улюбленими містами та розповідають, що обов’язково потрібно відвідати, де смачно поїсти та відпочити.

У цьому випуску заступниця головної редакторки Wonderzine Україна розповідає про Брюссель – місто, в яке вона повертається вже майже 10 років.

Текст: Софія Пилипюк

9 років тому в Бельгію переїхала моя сестра, і з того часу я намагаюся навідуватися до неї хоча б раз на рік. За цей час Брюссель став мені дуже близьким. Уперше в цю регулярність внесла корективи пандемія коронавірусу. Але я знала, що поїду саме в це місто, як тільки подорожі туди стануть доступними.

Мені подобається, що Брюссель різний: поряд із Європарламентом – офіційний і серйозний, у центрі біля Маннекен Піс – туристичний, на старих вузьких вуличках – затишний, у барах – шумний і веселий. А ще це мультикультурне місто: навколо багато експатів і представників різних національностей. Можливо, через це тут так легко відчути себе «своїм».

Це місто, у яке я завжди рада повертатися. Окрім особистих причин, ще й тому, що мені не потрібно тут нікуди поспішати, щоб встигнути все побачити та виконати «туристичну програму». Можна просто спокійно гуляти та повертатися в улюблені місця.

Але якщо ви для себе тільки плануєте відкрити Брюссель – у мене хороші новини. Із 2022 року туди літатимуть прямі лоукост-рейси з Києва та Львова.

Обов’язкова програма

Гран-Плас

Базове знайомство з Брюсселем, як би банально це не було, варто розпочати тут. Гран-Плас – центральна площа міста, яка розташована в історичному центрі. Вона оточена будівлями: ратушею, Будинком короля й так званими будинками гільдій. За 5 хвилин розташований й інший пункт типового туристичного чеклісту – Маннекен Піс.

Якщо пощастить, на Гран-Плас можна побачити відомий квітковий килим. Поки через пандемію подію не проводять, але обіцяють повернути в серпні 2022 року. А в період різдвяних свят тут можна побачити світлове шоу на будинках навколо площі.

Європейський парламент

Місце із хроніки вже сучасної історії. Щоб краще зрозуміти контекст, як працює Європейський Парламент і шлях країн до ЄС, раджу відвідати Парламентаріум. Це інтерактивний центр, який розташований поряд із будівлею парламенту. До речі, вхід туди – вільний.

А прямо навпроти комплексу Європарламенту, на площі Люксембург, зазвичай щочетверга, серйозний, стриманий район поряд з європейськими інституціями трансформується в місце неформального нетворкінгу. Не хвилюйтеся, приходити можна навіть, якщо не знаєте, хто зараз голова Єврокомісії.

Maison Antoine на Place Jourdan

Не можна просто приїхати в Брюссель і не спробувати фірмову картоплю фрі. Одна з найкращих – на Place Jourdan. Цей кіоск легко знайдеться за довгою чергою. Йому понад 70 років, звідси картоплю постачали навіть королю Бельгії. А ще туди навідувалася Ангела Меркель. Кажуть, тоді вона замовила 45 порцій картоплі для всієї команди.

Бельгійці вважають, що fries не такі вже french, і що картоплю фрі винайшли саме вони. Це не просто стритфуд, це національний символ, яким пишаються. Бельгійська картопля фрі має особливий смак через подвійне обсмажування. Спочатку її готують і охолоджують, а потім обсмажують ще раз перед подачею. Це робить їх м’якими всередині та хрусткими ззовні.

Раджу спробувати з андалузьким соусом. Беріть порцію із собою в Maison Antoine і сідайте в бар на площі, де є позначки з картоплею – це означає, що власники дозволяють приходити з нею.

Бар Delirium

Місце, мабуть, не менш популярне, ніж той самий Маннекен Піс. Delirium розташований поряд із центральною площею і відомий величезним вибором пива. І ні, це не перебільшення. Цей бар увійшов у «Книгу рекордів Гіннеса» за кількістю пива, яке там можна спробувати – усього понад 2000 варіантів. Повертаюся туди, хоч місце й дуже туристичне. А ще люблю робити фото на пам’ять – для цього на першому поверсі в глибині зали є автомат.

Довільна програма

Музей Магрітта

У центрі міста також поряд є кілька галерей, у яких можна зависнути на півдня: зокрема, Королівські музеї витончених мистецтв, до яких належить музей із роботами бельгійського сюрреаліста Рене Магрітта.

Тут зібрана найбільша колекція робіт художника, серед яких зможете впізнати відомі роботи з капелюхами, люльками, яблуками та люльками. Якщо часу достатньо, раджу взяти аудіогід, аби зрозуміти світ художника. У сусідньому музеї (The Old Masters Museum) можна побачити роботи Пітера Брейгеля Старшого. А ще тут поряд культурний центр Bozar. Зараз там, наприклад, можна побачити виставку Девіда Хокні.

Парк п'ятдесятиріччя

Саме з цього парку зазвичай стартували мої прогулянки містом: далі можна рухатися в район європейських інституцій, а звідти – в історичний центр. Поряд, до речі, можна взяти каву в затишному кафе Leopold, але про нього трошки пізніше. Окрім того, що це просто приємне місце для відпочинку, тут є брюссельська Тріумфальна арка, яка мені більше нагадує не відому паризьку колежанку, а Бранденбурзькі ворота. Окрім цього, тут є кілька музеїв, один із яких – Autoworld Museum. Я там не була, але впевнена, що він сподобається автолюбителям.

Стрит-арт з героями коміксів

Гуляючи історичним центром, ви можете помітити стритарт, який часто займає весь фасад будинку. Ці роботи, присвячені героям та авторам бельгійських коміксів, почали з’являтися на початку 90-х. Зараз їх понад 50 і вони об’єднані в повноцінний маршрут. До речі, власники будівель можуть звертатися до міста, якщо теж хочуть мати таку стіну з коміксами.

Краєвид на місто поряд із Палацом Правосуддя

Прямо навпроти Палацу Правосуддя (який і сам по собі є визначним місцем) на Place Poelaert відкривається красивий краєвид на місто. Туди легко потрапити, просто гуляючи центром, а щоб не підійматися пішки нагору, є ліфт.

Ресторани, кафе, бари

Ресторан 9 et Voisins

Типовий бельгійський ресторанчик із великими дерев’яними столами та цегляними стінами. Сюди варто йти, якщо хочеться скуштувати традиційну кухню. Наприклад, карбонад фламанд – м’ясо тушковане в пиві. Так, тут без пива ніяк, і подається страва, звісно, з картоплею фрі на гарнір. На вечерю в цей заклад майже завжди є черга, як і у ще один схожий ресторанчик Fin de Siècle, який прямо навпроти.

Недільний маркет на Flagey

У першій половині дня в неділю пропоную вдати із себе місцевих і відправитися на маркет на площі Flagey. Тут можна придбати продукти, квіти, поснідати крепами – бретонськими млинцями, спробувати устриці з келихом вина чи шампанського. Як на мене, прекрасний спосіб почати вихідний.

Кафе Léopold Café Presse

На каву чи ланч раджу завітати в це затишне кафе. Їхня мережа є в різних локаціях міста, але мій улюблений заклад – поряд із парком п’ятдесятиріччя. Тут можна погортати друковані видання та перепочити.

Кав’ярня Belga & Co

В останній подорожі додала до свого списку улюблених закладів ще один – Belga & Co. Якщо я не плутаю, вони й самі обсмажують каву, яку використовують. Ще з особливостей – багато веганських десертів. У будні за столиками в основному фрилансери, а у вихідні з охочих черга за вільний столик. Якщо у вас немає часу чекати в черзі, неподалік є ще одне місце зі смачною кавою – Cup 28°.

Пивний бар Brussels Beer Project

Молода бельгійська броварня, пива якої можна знайти в різних барах Брюсселя, але найкраще спробувати на їхніх локаціях. Якщо для туристів пивна індустрія в Бельгії асоціюється здебільшого з давньою історією, монахами й так далі, BBP пропонує більш сучасний погляд на цю культуру.

Ресторан Cŏcīna

Раптом ви втомитеся від пива, картоплі фрі та м’яса в пиві, сходити на піцу в італійський ресторан Cŏcīna буде безпрограшним варіантом. Утім, як і у більшість хороших місць у Брюсселі, можливо, за столиком доведеться стояти в черзі.

Дозвілля

Шопінг на Avenue Louise

Аби не витрачати багато часу на шопінг і бігати містом в пошуках улюблених магазинів, відправляйтеся на цю вулицю. Тут поряд розташовані бренди від Uniqlo і Weekday до Cos та Arket.

Книгарня Filigranes

Для любителів загубитися серед книжкових стелажів, погортати різноманітні друковані видання та придбати якусь новинку мовою оригіналу – вам у Filigranes. Це великий книжковий магазин, де є англомовна секція. Тут також можна посидіти в кафе, якщо після літературного марафону захочеться перепочити з кавою і круасаном.

Магазин вінілових платівок Caroline Music

Кілька років тому мені подарували вініловий програвач, тому за можливості ми з хлопцем намагаємося вполювати собі цікаві платівки. В Брюсселі магазин, де є хороший вибір вінілу, ми знайшли не відразу, але ось у цьому зависли на якийсь час.

З Брюсселя на 1 день

Бельгія – невелика країна, і для мандрівників це, звісно, перевага. З Брюсселя можна спокійно планувати невеликі подорожі в міста поряд. Виїжджаємо на потязі вранці, повертаємося ввечері.

Серед варіантів: (залягти на дно в) Брюгге або Генті – старовинних містах із мальовничими вуличками та каналами. Або ж відвідати Антверпен – місто з красивезним вокзалом, музеями та портом, спроєктованим архітекторкою Захою Хадід.

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.