Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

ІнструкціяЯк самостійно розібрати гардероб

Як самостійно розібрати гардероб  — Інструкція на Wonderzine

«Речі мають виконувати дві функції: забезпечувати комфорт у повсякденному житті та радувати нас»

Карантин і зміна сезону – гарна нагода провести розбір гардероба, аби попрощатися з непотрібними речама й по-новому поглянути на ті, до яких звикли. Разом зі стилісткою Анною Пономаренко склали інструкцію, як зробити це ефективно.

Анна Пономаренко

стилістка


Як підготуватися

Коли ви плануєте самостійно розбирати гардероб, насамперед варто визначити, які завдання ви ставите перед собою. Це може бути: прибрати зимовий, дістати літній одяг, позбавитися старих речей. Крім цього, може бути потреба щось змінити в гардеробі.

Наприклад, у вас змінився спосіб життя й за останній рік ви перестали ходити до офісу. Тому вже можуть бути непотрібні туфлі на підборах у такій кількості, у якій вони у вас були. Або ж, навпаки, ви помітили, що вам не вистачає якоїсь частини гардероба.

Тому перед тим, як переходити до дій, варто подумати про це, а краще навіть записати. Після того, як зафіксували мету, варто обрати день, коли у вас не буде більше великих завдань. Розбір гардероба, навіть якщо вам здається, що він невеликий, завжди займає багато сил, особливо якщо ви плануєте щось приміряти. Тому постарайтеся більше нічого не планувати на цей день.

Ховаємо речі сезону, який завершився

Наприклад, весною всі теплі куртки віддаємо в чистку, миємо й чистимо тепле взуття. Не ховайте речі з попереднього сезону брудними. Їх можна не прасувати, але випрати – обов’язково, тому що бруд може в’їстися за цей час.

Я не ділю свій гардероб суворо за сезонами. Деякі светри лишаються й на літо, бо навіть у теплу пору погода може бути мінливою. Худі, футболки, джинси, кросівки – усе це позасезонні речі. Тому ховаємо ті речі, які точно не використовуються влітку.

Усе дістаємо із шафи

Важливо дістати із шафи саме всі речі, щоби поглянути правді в очі та зрозуміти, яка кількість речей у вас є, і чи все це вам потрібно. Також це допомагає згадати речі, які лежали в шафі на далекій полиці або ж висіли на вішаку під іншою річчю й ви їх не бачили. До речі, це проблема погано організованого гардероба: коли на одному вішаку висить три-чотири речі, тоді ми просто забуваємо про них. Тому важливо вішати кожну річ на окремий вішак. Тоді може виявитися, що вам непотрібно стільки речей, скільки у вас є, і можна сміливо зменшувати їхню кількість.

Ділимо на категорії

  • низ
  • верхні частини одягу
  • сукні, комбінезони
  • верхній одяг

Старі речі, ті, які перестали вам подобатися чи зносилися – одразу відкладаємо на благодійність чи перероблення. І далі працюємо лише з тим, до чого маємо інтерес.

Ставимо питання

У мене переконання, що речі мають виконувати дві функції: забезпечувати комфорт у повсякденному житті та радувати нас. Щодо кожної речі ви повинні поставити собі кілька запитань:

  • Чи актуальна вона для мене зараз за своїм функціоналом?
  • Чи є мені її куди одягати?
  • Чи подобається мені ця річ? Чи почуваюся в ній гарно?

Наприклад, ви знаходите річ із бирками, чи абсолютно нову річ, яку вдягали один раз або взагалі ніколи. Вона може бути результатом вечірніх карантинних онлайн-покупок (сміється). До цих речей теж треба прискіпливо поставити ці запитання. Те ж саме зі взуттям: якщо «вони такі красиві, дорогі, але на пів розміру менші» – то ці речі непотрібні вам, як музейні експонати.

Часто бувають речі, які просто ок. Не те щоби класні, а просто ок. Такі речі ви рідко одягатимете, бо не почуватиметеся в них добре. Але вони займають багато місця: зазвичай це не одна річ, а цілий стос. Їх потрібно позбуватися. Краще перепродати, комусь ця річ принесе задоволення й радість.

Не бійтеся сказати собі правду. Так, може бути неприємно визнати, що ви придбали якусь дорогу сукню й вона вам так і не знадобилася. Але коли позбавитеся від цієї речі, відчуєте свободу.

Щодо офісного одягу, який ви менше використовуєте останній рік: якщо у вас є класний штанний костюм, позбавлятися від нього не треба. Жакет можна носити й зі спортивними штанами зараз, а формальні штани можна носити в кежуал-образах. Це та інвестиція, яку варто берегти. Не відмовляйтеся й від класичного взуття, воно теж може знадобитися пізніше. Проте це стосується лише тих речей, які в гарному стані, і подобаються вам.

Формуємо комплекти

Після того, як перебрали речі, і залишили тільки ті, які відповідають на ці питання, можемо формувати з них комплекти. Або ж якщо сил уже немає, просто розвісити речі на окремі вішаки. Бажано ще їх попрасувати й відпарити перед цим.

Якщо приміряючи речі, ви знайшли вдале поєднання, сфотографуйте себе. Тут важливо не робити високохудожнє фото (сміється). Головне, аби було видно, що з чим поєднано. Можна створити собі окрему теку з луками, і коли вам треба буде кудись зібратися, ви зможете її відкрити й надихнутися.

Коли ви зібрали образ, подумайте, куди зможете його одягнути. Якщо лук класний, але це вечірній-ресторанний образ – поставте собі питання, скільки разів за рік вдавалося одягати такі луки. Можливо, цю сукню є сенс віддати в оренду – наприклад, у сервіс Oh My Look – і користуватися привілеєм брати там інші сукні зі знижкою. Тоді ця річ працюватиме, а не просто висітиме в шафі. Інакше вона втрачає цінність кожного дня, а вся праця й використані матеріали для її створення були марними.

Також у процесі розбору ви можете зрозуміти, що вам чогось не вистачає. Зазвичай, у моїх клієнтів є перегин: або забагато яскравих речей, або, навпаки, – усе дуже базове. Буває так, що ці речі прості, і одна пара яскравого взуття доповнила б такі образи. Або ж є багато класних речей, але вони між собою ніяк не пов’язані, тому що немає бази, яка б зібрала все це в один гардероб.

Тому після розбору сформуйте список покупок. Подивіться на фото ваших комплектів і подумайте: чого саме вам не вистачає? Можливо, це просто яскраві сережки або нова сумка.

На шопінгу важливо не купувати ті речі, які у вас уже є. Для цього вам знадобиться тека з луками. Додайте туди також ті самотні речі, які немає з чим поєднувати. Часто компанією для них може бути простий топ чи низ.

Чому не потрібно триматися за гардеробні звички

Останній рік показав, наскільки ми полюбили спортивні штани, худі та джинси. Від таких звичок справді важко відмовитися, адже мозку простіше триматися готового рішення. Щоби вийти зі «спортивного кола», нам потрібно поглянути на нього під іншим кутом.

Наприклад: чи можу я цей худі носити не зі звичними джинсами, а зі спідницею чи штанами? Чи можу я додати невеликі підбори до цього? Коли ви розбираєте гардероб, приміряйте сорочки як жакети, жакети як сукні. Експериментуйте та спробуйте знайти цікаві поєднання.

Якщо ви зрозуміли після розбору, що хочете щось змінити у своєму гардеробі, зберігайте на Pinterest образи, які вам подобаються. Може виявитися, що у вас уже є багато речей, з якими можна зробити такі комплекти й тоді список необхідних купівель зменшиться.

Як зрозуміти, що ви дійсно перебрали гардероб

Щоби зрозуміти, чи дійсно успішно ви здійснили розбір, повішайте всі речі на вішаки гачечком в один бік. І коли одягли річ – повішайте назад гачечком в інший бік. Так ви зрозумієте, чи ви взагалі одягаєте речі. Якщо ні – знову поставте собі питання, чи потрібні вони вам або чи можете ви їх якось інтегрувати у свій гардероб.

Текст:

Софія Пилипюк

редакторка Wonderzine Україна

Фото:

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.