Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

Стиль7 українських брендів з авторською керамікою

Від дитячих казок на горнятках до елегантних сервізів

7 українських брендів з авторською керамікою — Стиль на Wonderzine

Якщо хочеться потішити себе чи друзів чимось унікальним, то пропонуємо звернути увагу на керамічні вироби: вони ніколи не бувають однакові і завжди знайдуть місце у домі.

Кераміка може й прикрасити стіл барвистими тарілками, і підняти настрій смішним написом на горнятку, і стати новим домом для ваших рослин. Зібрали для вас 8 українських брендів, які створюють затишок і свято за допомогою глини.

У студентські роки Валерія працювала в магазині, де продавалася кераміка сучасних майстрів, і на роботі весь час думала про те, як би вона сама розписала та зліпила якийсь предмет. Рік тому вона вирішила нарешті утілити думки в життя й пішла в керамічний коворкінг, де навчилася ліпити з глини самотужки.

Свої вироби керамістка створює не ідеальними: «Глина – це частина землі, і я люблю, коли в роботі вона зберігає цю не ідеальну земну форму. Мені подобається, коли виріб не має рівної форми, коли в деяких місцях зберігаються сліди від пальців і маленькі тріщинки». Валерія вважає, що такі деталі роблять виріб більш тактильним і неначе оживляють його.

На її горнятках живуть мухомори та жабки, на тарілках кіт прикрашає новорічну ялинку, а на одній із чашок можна знайти улюблені цитати з Гаррі Поттера. «Через своє мистецтво я намагаюся транслювати любов і тепло, адже це нам усім зараз потрібно», – розповідає усміхаючись Валерія.

Бренд Quiet Form створило подружжя Тетяна й Олексій. Вони почали ходити на майстер-класи з кераміки й так захопилися, що наліпили надто багато всього. Тоді вирішили почати продавати свої вироби в Instagram. Із маленької студії, яку вони орендували у свого викладача погодинно, вони перетворились у відомий бренд.

Тетяна й Олексій створюють витончений, здебільшого однокольоровий посуд, але іноді продають і яскраві вироби з золотим обрамленням або широкими різнокольоровими мазками та краплями. «Ми спробували багато речей і технік перед тим, як зрозуміли, що нам ближче, – розповідають керамісти. – Були роботи під впливом японської кераміки, а на деякі серії нас надихала витончена порцеляна з музеїв Західної Європи. Із часом ми нарешті зрозуміли, що прагнемо до лаконічності, ніби на перший погляд скромної, але водночас живої та близької до природи».

Зараз вони готують горнятка до новорічних свят, на них золотом намальовані мінімалістичні рослини та лимони.

За освітою Оля – культурологиня й після завершення академії працювала в різних київських музеях. Їй завжди здавалося неймовірним, що 3 тисячі років тому хтось зробив керамічний глечик, і крізь часи ти можеш доторкнутися до нього, хоча немає вже ані майстра, ані покупця. Так і почалося її захоплення керамікою. Коли вона замовила керамічний виріб в інтернеті, а отримавши, зрозуміла, що може краще, почала сама робити посуд.

У своїх роботах Оля поєднує історію мистецтва, свою любов до ботанічної ілюстрації та тугу за дитинством і казками: «Це якісь туманні спогади, ілюстрації до казок, мультфільми й аплікації, які ми разом із мамою вирізали. Я вже давно не була в домі свого дитинства, тому це мій терапевтичний досвід: я повертаю собі відчуття затишку й безтурботності, яке завжди з тобою, коли ти малий».

Оля створює здебільшого посуд із мінімалістичними зображеннями квіток і тварин. Та іноді вона втілює відомі картини на тарілках, а також має декілька брошок, стоперів для вина й оливкової олії і ялинкові прикраси.

Засновниця бренду Ірина Гаркуша почала свій шлях у кераміці з реклами майстер-класів в Instagram. Вона відвідала п’ять занять і була у захваті від ручного ліплення: «Я саме покинула свою роботу й думала, що ж мені робити далі. Чоловік помітив, що мені подобається кераміка, і запропонував купити піч. Зовсім скоро вона вже стояла в нас удома».

Свій стиль керамістка описує як психоделічно-наївне попурі: «Він сформувався як протест проти нудного фабричного посуду. Це якийсь мікс наївного мистецтва, абстракції та патернів, проте деякі вироби є мінімалістичними й абсолютно серйозними». Керамістка зізнається, що інколи самі матеріали, які вона обирає, формують естетику, і поки що вона не стримує себе межами одного стилю й часто пробує щось нове.

На сайті можна знайти чашки, тарілки та вази керамістки. Останні Ірина любить найбільше, особливо пузату вазу з червоної глини Джаміль: вона резонує та гуде, якщо в неї подути.

Засновниця ​​The Art Room Ceramics Ольга Круглик усе життя працювала в художній школі й займалася творчістю. А в 40 років вирішила піти на курси кераміки, хоча вони й знаходилися за 500 кілометрів від її дому. Тепер керамістка перетворила хобі на власну справу й уже четвертий рік створює посуд, предмети побуту та декору.

Усі вироби Ольга робить вручну. Хоча запит на більшу кількість виробів є, вона не хоче запускати великий потік: «На гончарному крузі все виходить однакове, а вилиті форми взагалі ідеальні. Мені подобається неідеальність й унікальність ручного ліплення». На одному стилі чи типі виробів Ольга не зупиняється: їй постійно хочеться чогось нового.

Зараз у бренда можна знайти й мильнички-долоньки, і підставки для аромапаличок, і навіть тримачі для окулярів у формі керамічного носа. До зимових свят вона створила ялинкові прикраси у формі зірочок, будиночків і сердець.

Майя Волошина дуже давно хотіла свою справу. Вона пробувала в’язати, але потім спробувала кераміку й зрозуміла, що саме це її матеріал. Уже п’ять років вона створює керамічні вироби з обличчями.

Вперше дівчина створила обличчя на своїх виробах, тому що надихнулася природою. У неї була улюблена папороть, чий образ вона хотіла вписати в горщик. Зараз же горнятка, вази та підсвічники також мають своє обличчя. У них дуже спокійний вираз, адже мають нагадувати про умиротворення: «Моя кераміка нагадує, що інколи потрібно зупинитись і насолодитися миттю без метушні та тривог. – розповідає Майя. – А ще мені хотілося створити щось душевне та близьке, щоб з моїми виробами було не самотньо».

Кожне лице дівчина робить різним, у процесі вирішує матиме виріб більший ніс чи менший, задертий чи з горбинкою, яку він отримає форму очей. Керамістці самій завжди цікаво, хто вималюється в кінці: дівчина, чоловік чи взагалі якесь химерне лісове створіння.

Іра створює керамічні вироби вже понад 8 років. Перед цим вона багато що пробувала робити своїми руками, але все здавалося якимось несправжнім. Коли вона спробувала ліпити щось із глини, то все нарешті стало на свої місця. Керамістка любить усі процеси виготовлення виробу, тому вона довго не могла почати делегувати якісь етапи роботи своїм колегам. «Мені було складно усвідомити, що я мушу поділитися цим кайфом і віддати частину справ», – розповідає Ірина.

У Coocoo store створюють саме посуд. Керамістка любить легкість і душевність, що й відбилося на її тарілках, чайничках та вазах. Вони здебільшого світлих кольорів і мають мінімалістичні візерунки або зображення рослин та морських мотивів.

текст: Анастасія Микитенко

Розповісти друзям
2 коментаряпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.