Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

СтильTumblrcore: як міленіали та покоління Z повертають естетику Tumblr 2014

Tumblrcore: як міленіали та покоління Z повертають естетику Tumblr 2014 — Стиль на Wonderzine

Ностальгія та переосмислення

У моді існує правило: тренди повертаються що 20 років, наголошує видання Mashable. Проте естетиці Tumblr ще немає й десяти, то чому ж Dr. Martens, альбом AM від Arctic Monkeys і зачіска у вигляді двох пучків уже заполонили TikTok?

Ми живемо в часи соціальної ізоляції, невпевненості та скрутного фінансового становища, тому люди з мрійливістю та щастям згадують простіші та більш щасливі дні. Це насправді форма ескапізму, тобто бажання втекти від важкої реальності в ілюзорні, але більш радісні моменти.

Для міленіалів і старших представників покоління Z такі моменти асоціюються з періодом старшої школи, який, зокрема, припав на розквіт платформи Tumblr. Зараз соціальна мережа переживає не найкращі часи: вона занепала після цензури контенту, яка заборонила публікувати відверті матеріали. Та колишні користувачі Tumblr тепер перейшли на TikTok, щоб згадати ту епоху, а іноді й посміятися з неї. При чому не обов’язково бути активним учасником платформи, щоб ностальгувати за тими часами, – достатньо просто пам’ятати тодішні стиль, музику та кінематограф.

@k_lemnon yikesssss // also i have text-to-speech now? #tumblr #grunge #edgy #2015 ♬ all that GRACE ALL that body ALL THAT face... - Noots
@luciexcx bring it back #tumblr #tumblr2014 #tumblrstyle #euphoria #cassieeuphoria #trends #fyp ♬ original sound - ᴍᴀʀɪʟʏɴ
@killingfloor3 Reply to @yourfemmehousewife #tumblr #2014 #2016 ♬ 2012 Hits - Dylan Mark Murphy

У стилі естетики Tumblr 2014-го переважали темні кольори, а типовий образ складався із взуття Dr. Martens, розірваних або в сітку колгот, коротких спідниць-сонечок, вигорілих футболок із зображенням рок-гуртів, джинсовок або сорочок у клітинку наверх і чокерів. Волосся або заплітали у дві косички, або робили дві гульки по боках, а в макіяжі обов’язковим атрибутом були підводка та темна помада. На футболках також часто зображували фразу Normal people scare me, тобто «Нормальні люди мене лякають», що є цитатою з надпопулярного на той час серіалу «Американська історія жахів». Цікавим є тренд на провідні навушники як аксесуар. Bluetooth-навушники стали такою буденністю, що провідні вже вважаються справжнім вінтажем.

@heatherambrosia mentally I’m still in 2014 #tumblr #tumblr2014 #tumblraesthetic #softgrunge #indie #arcticmonkeys #tumblroutfits ♬ 2014 tingz - ?
@hailiebarberr a simpler time #2014tumblr #tumblr2014 #softgrungeaesthetic #tumblraesthetic ♬ all that GRACE ALL that body ALL THAT face... - Noots

Великий вплив також мали музичні виконавці, яких тепер постійно згадують у TikTok. Це насамперед Arctic Monkeys, My Chemical Romance, The 1975, Lana Del Rey, The Neighborhood і Twenty One Pilots. Особливо популярними в соціальних мережах зараз стали пісні Why'd You Only Call Me When You're High від Arctic Monkeys, де користувачі показують свій млосний погляд, і Teenagers та Welcome to The Black Parade від My Chemical Romance. З огляду на те, що у 2021-му вийшов новий альбом Lorde, її музика також повернулася в топи.

@georgia_privatestory no thank you #fyp ♬ Teenagers - My Chemical Romance
@kacist #foryoupage #howiseedifferentcities #girlssupportgirls #fyp #tumblr #song ♬ 2014 tumblr - jasmine?

Раніше стиль Tumblr надихали персонажі із серіалів «Американська історія жахів», «Скінс» і «Надприродне», де герої носили темний одяг і відрізнялися від усіх «нормальних» людей. Також приклад брали зі співаків гуртів, яких ми згадували вище. Зараз же іконами повернення Tumblrcore стали Мейв Вайлі з серіалу «Сексуальна освіта» та співачка Олівія Родріго.

@whoashell watching the first episode of euphoria like wait i think ive seen this film before #euphoria #skinsuk #skins #tumblr ♬ sonido original - taliaespinoza

Іноді цю естетику відтворюють повністю, а іноді замінюють якісь елементи: «Відродження цього стилю тепер має кілька відмінностей, – каже інфлуенсерка Хейлі Барбер. – Ягідні відтінки помади змінюються на більш персикові; ми помічаємо менше принтів сітки та більше шахових візерунків; рвані вузькі джинси змінюються на прямі варіанти та джинси-бойфренди, а спідниці-сонечки – на тенісні спідниці».

Проте змінюються не тільки одяг та аксесуари, але й інші концепти естетики, зокрема проблематичні. Наприклад, користувачі вже набагато рідше зображують куріння та романтизують психічні захворювання або заподіяння собі шкоди. Збільшилося й різноманіття: відтепер в естетиці стали більш помітними люди різних рас і розмірів.

@rxneexx This is mainly 2014 grunge tumblr.(cred: @gracebritt)#fyp#foryou#2014#aesthetic#2014tumblr ♬ original sound - Renee

текст: Анастасія Микитенко

Фото: Instagram (1, 2, 3)

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.