Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

ТрендНамисто, фенічки й кулони. Як у моду повернулися саморобні прикраси

Намисто, фенічки й кулони. Як у моду повернулися саморобні прикраси — Тренд на Wonderzine

З чим їх носити

Саморобні прикраси – тренд, який повернувся до нас у 2020 і нагадав про дух свободи 60-х, коли популярними були фенічки, яскраві кулони, намисто та іменні браслети. Сьогодні щось дуже схоже можна знайти у Balenciaga, Isabel Marant, Chloe, у магазинах масмаркету або ж зробити самостійно. Розповідаємо, чому наївні саморобні прикраси знову в моді.

Повернення 60-х

Кольорові прикраси ручної роботи були популярні у 60-х роках, у період розквіту руху хіпі. Діти квітів надихалися культурою корінних народів США та етносів Африки, де прикраси мали священне значення, і навіть кожній намистині надавався окремий смисл. Наприклад, у племені Зулу так визначають шлюбний статус людини, а в народі Масаї намисто одягали воїнам.

Серед зірок епохи 60-х багатошарове намисто носили Дженіс Джоплін, Грейс Слік і Шер. У 1970-му американський музикант Чет Аткінс випустив пісню Love Beads, у перекладі – «намистини кохання», саме так хіпі називали культову прикрасу.

Що сьогодні?

Теперішня тенденція на хендмейд-аксесуари перегукується й із модою нульових. Бусини зі смайликами, метеликами та символом інь-ян, нагадують про дитинство: комплекти «зроби сам» сьогодні продають не тільки в магазинах іграшок, а й на Net-a-Porter. Наприклад, італійський бренд Carolina Bucci зі своїм набором для рукоділля дарує клієнтам можливість кастомізації: свій браслет або намисто покупець робить самостійно, під настрій або до певного образу. Такі ж набори можна знайти в H&M. Проте спробувати створити прикрасу самостійно можна ще простіше, придбавши все необхідне в магазині товарів для рукоділля.

Під час першого локдауну багатьом довелося займати себе справами: хтось захопився кулінарією або відвідував онлайн-курси, а деякі опанували техніку створення прикрас. Таке заняття заспокоює, відволікає від сторонніх справ, а результат можна залишити собі або ж подарувати друзям. Так і почалася нова хвиля популярності на хендмейд-каблучки, сережки та чокери.

З часом своїми дизайнерськими успіхами почали ділитися в межах TikTok, тож мережа також уплинула на повернення тренду. Наприклад, користувач jelliottjewelry вивів тренд на новий рівень: хлопець створює каблучки з нуля за запитами своїх підписників. Заспокійливі та креативні відео Джастіна мають майже два з половиною мільйони лайків.

Прикраси з яскравими намистинками можна знайти не тільки в асортименті відомих брендів. Ті, хто захопився створенням подібних аксесуарів, створюють власний бізнес і заробляють на своєму захопленні. Ми запитали мисткиню Діану Горбань про те, як вона перетворила хобі на власну справу.

«Я почала створювати прикраси майже відразу, як почався карантин. Завжди любила робити щось своїми руками, тож у пошуках, чим би себе зайняти, звернула увагу на бренд hiaynderfyt і загорілась ідеєю робити подібне для себе. Пізніше вирішила опублікувати свої роботи в інстаграмі й помітила, що людям подобається. Мода циклічна, тож після повернення трендів 90-х прийшли й нульові, коли такі прикраси теж були актуальними. Найчастіше продаються райдужні намиста або монохромні з літерами – моделі kinda pink і kinda blue», – розповідає Діана, засновниця магазину Herherbarium.

Фешн-блогерка Вікторія Броварець зробила колекцію прикрас ручної роботи в колаборації з українським брендом VONA: «Я давно захоплююся колоритом місцевих жителів різних етносів. Люблю відшукувати їх, розглядати. Вони просто дивовижні й захоплюють своєю неповторністю, кожен виріб унікальний. Мені пощастило: український бренд VONA, з яким коллаборувала та з яким ми давно на одній хвилі, як раз випустив колекцію, присвячену Африці. Доповнити її аксесуарами з намистин було суцільне задоволення. Я використовувала скляний бісер і намистини різних форм та забарвлень, поєднувала інтуїтивно, надихаючись лише природою: піском, сонцем і водою».

З чим носити

Різнобарвні прикраси, ніби з дитячої скриньки, важко назвати універсальними, адже вони привертають увагу, і все ж цей тренд можна адаптувати до свого гардероба.

Саморобний браслет, намисто та сережки стануть яскравим акцентом в образах із класичною сорочкою, жакетом і штанами вільного крою, гармонійно доповнять светр і джинси або ж романтичну сукню. Для цікавіших образів можна поєднати кілька трендів: яскраві каблучки – з жилетом, кольоровий чокер – з кардиганом. У такому разі краще не вагатися та забути про мінімалізм.

РЕЧІ: Roxanne Assoulin, Zara, Sydney Evan, Mango, Diane Kordas, Ganni

Текст:

Анастасія Матрунич

Розповісти друзям
0 коментарівпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.