Star Views + Comments Previous Next Search Wonderzine

ТрендЯк в’язання гачком знову стало трендом

Як в’язання гачком знову стало трендом — Тренд на Wonderzine

Там, де зустрічаються хобі та мода

Раніше здавалося, що в’язання гачком – це типове бабусине хобі, але тепер це стало візитівкою покоління Z і Ренесансом рукоділля, яке накрило світ під час пандемії. До того ж в’язання стає гендерно-нейтральним – ним починають займатися навіть чоловіки.

Олімпійські ігри 2020 в Токіо спровокували нову хвилю популярності в’язання гачком. Точніше, це зробив Том Дейлі, британський олімпійський чемпіон стрибків у воду. У дні, коли він не змагався, його постійно бачили з нитками та гачком або спицями в руках. Як виявилося, він дуже любить в’язати та під час Ігор встиг створити мішечок для своєї золотої медалі та майже дов’язав светр, який нагадував би йому про цю подію, з написом «Токіо» спереду й олімпійськими кільцями та написом «Команда ВБ» ззаду. Том надалі ділиться своїм в’язаним одягом на сторінці в Instagram і TikTok.

@tomdaley I FINISHED MY OLYMPIC CARDIGAN! #Tokyo #Tokyo2020 #Olympics ♬ original sound - Tom Daley

Своїм прикладом Том надихнув багатьох чоловіків також узятися за це заспокійливе хобі. Як повідомляє The Guardian, після Олімпійських ігор кількість чоловіків, які купують набори ниток для в’язання, збільшилася на 15%.

@henripurnell crocheted balaclava. Love this pattern shared it on my yt channel #crochet ♬ Dance with Me Tonight - Olly Murs
@calvinlee 2021 has changed my life FOREVER! Happy New Year everyone ? WHOS EXCITED FOR 2022?! #crochet #newyear #bye2021 #foryoupage #fyp ♬ Jr Stit x bruno mars x adele - Margaux_lbt

Уже два роки як спілкування та робота відбуваються в цифровому світі, ми починаємо втомлюватися від екранів. Якщо раніше ми проводили більшість часу офлайн, а відпочити можна було, гортаючи стрічку, то тепер ситуація змінилися. Занадто багато онлайну негативно впливає на наше фізичне та психічне здоров’я, тому люди почали повертатися до активностей, які ніяк не пов’язані з блакитним випромінюванням екранів – до малювання, вишивки, гри на інструментах, танців, пошиття одягу. У TikTok великої популярності набрало навіть виготовлення килимів: за хештегом #rugtiktok можна знайти килими з улюбленими аніме персонажами, елементами естетики cottagecore й абстрактними візерунками в ультраяскравих кольорах.

@crater.rugs Late summer lady rugs ?? Handmade wool rugs available Oct. 22! #rugsoftiktok #rugs #mushrooms #latesummer #cottagecore #coloraesthetics ♬ Play It on My Radio - Niki & The Dove
@memerugs oh well ??‍♂️ #rug #rugtiktok #millionaire #viral #trending ♬ use this sound if your gay - ?

В’язання гачком стало одним із таких офлайн-хобі. Воно не просто відвертає від смартфонів, але й позитивно впливає на психічне здоров’я: згідно з опитуванням Університету Вуллонгонгу в Австралії, прихильники в’язання гачком почувають себе більш спокійними, розслабленими та креативними, а ще це хобі допомагає їм краще концентруватися та дає шлях до креативності.

Для деяких в’язання гачком стало основним джерелом заробітку після того, як вони втратили роботу через пандемію. Наприклад, Делсі Гоу повернулася до в’язання на карантині та запустила власний бренд Memorial Day, який полюбили Белла Хадід, Кайлі Дженнер і Ріанна.

В’язання гачком стало популярним і через інші причини. Насамперед це спосіб створювати унікальні аксесуари й одяг і робити це більш етично. Якщо в’язати спицями вже навчилися машини, то вироби гачком можна створити лише вручну. Саме тому останні можна лише або зробити самим, або придбати їх у малого бізнесу, тобто відійти від масмаркету.

@knottygirlthreads so stoked with how this one turned out!! next restock is dec 15th 3pm cst?⛓?#crochettok #crochet #crochettop ♬ original sound - no spam liking??‍♀️
@passioknit_goods ?? Valentines Day collection dropping January 25th ?? #crochet #smallbusiness ♬ YES MOM BY TESSA VIOLET - Tessa Violet

А ще в’язані гачком вироби ввірвалися в моду 2021 року: це було повернення до 70-х, моди хіпі. Різнобарвний в’язаний одяг можна було помітити на показах Valentino, Jil Sander, Fendi, Salvatore Ferragamo й інших відомих брендів, особливо в колекціях весна-літо 2021. Найпопулярнішими в’язаними виробами стали топи, купальники, сукні, сумки, особливо авоськи та панами.

Зимова мода також має в’язані гачком речі – наприклад, светри та жилетки, особливо з принтом у гусячу лапку та клітинку. Проте найгарячішим трендом цієї зими стали балаклави, які також можна легко зв’язати гачком.

Найчастіше гачком відтворюють кардиган, у якому Гаррі Стайлз з’явився під час виступу на Today Show. Не в усіх була можливість замовити оригінальну річ від Джонатана Андерсена за £1,250, тому користувачі соціальних мереж почали відтворювати дизайн власноруч. Андерсена приголомшила така відповідь в інтернеті, і він безплатно поділився оригінальною схемою для в’язання цього кардигану спицями. Проте здебільшого можна знайти відеоінструкції та схеми саме гачком – користувачі відтворювали оригінальний дизайн і надихалися ним, щоби створити щось схоже, але унікальніше.

Текст: Анастасія Микитенко

Розповісти друзям
2 коментаряпоскаржитись

Коментарі

Підписатись
Коментрарі завантажуються
щоб можна було лишати коментрі.